Egirdir Gölü'nün Su Kotu Gözle Görülür Sekilde Düstü

DSI 18. Bölge Müdür Yardimcisi Murat Çinar, meclis toplantisinda yaptigi açiklamada, bu yil yagislarin istenildigi gibi olmadigini belirterek, "Tasarrufa çok önem vererek zor geçecek bu yili el birligi ile dikkatli su kullanimi yaparak geçirmemiz gerekiyor" dedi.

Egirdir Gölü'nün Su Kotu Gözle Görülür Sekilde Düstü
Egirdir Belediye Meclisinin 2023 yili Mart ayi Belediye Meclisi toplantisina katilan Devlet Su Isleri (DSI) 18. Bölge Müdür Yardimcisi Murat Çinar, Egirdir Gölü ile ilgili önemli açiklamalarda bulunarak meclisi bilgilendirdi. Türkiye’nin ve Isparta’nin en önemli su kaynaklarindan olan Egirdir Gölü hakkinda bilgi veren Çinar, Egirdir Gölü’nün Isparta Ili için çok önemli oldugunun altini çizerek basta içme, kullanma ve sulama sektörleri için katkisinin büyük oldugunu vurguladi. Dogrudan ve dolayli olarak 300 bine yakin nüfusun Egirdir Gölü’nden istifade ettiginden bahseden Çinar, Isparta Ilinin azami ölçüde Gölden yararlandigini belirtti.



Egirdir Gölü kurakliktan olumsuz etkilendi

Egirdir Gölü Durumu ve su Bütçesi konulu sunumunu yapan Çinar, sunumda Egirdir Gölü’ne iliskin genel bilgilerin yaninda gölün su bütçesine iliskin önemli bilgiler verdi. Sunumda 1990-2022 yili verileri dikkate alindiginda, son yillarda ülkemiz genelinde oldugu gibi Egirdir Gölü havzasinin da yasanan kurakliktan oldukça olumsuz etkilendigini söyleyerek, Egirdir Gölünde göl su kotunun ve hacminin düstügünü ve su bütçesinin belirgin bir sekilde azaldigini da sözlerine ekledi.

“Zor bir yil olacak”

Egirdir Gölü’nün kullanimi ve sürdürülebilirliginin saglanmasi açisindan herkesin üzerine düsen görevi mevzuatlar çerçevesinde ve isbirligi içinde en iyi sekilde yapmasi gerektigini belirten Çinar; "2023 yilinin uzun yillar ortalamasina göre oldukça kurak bir sekilde devam etmesinden dolayi bu yil göldeki seviyede ciddi bir artis gözlemlenmemistir. Bu nedenle bu yilin su ihtiyaçlarinin karsilanmasin, içme ve kullanma suyunun karsilanmasi açisindan zor bir yil olacaktir. Su tasarrufunun azami ölçüde saglanarak göldeki suyun en etkili ve verimli bir sekilde karsilanmasina yönelik çalismalar yapilmalidir. Ayrica 90’li yillardan bugüne kadar hiçbir sekilde enerji için faaliyet gösteren tesislere su verilmemektedir" diye konustu.

Kaynak: İHA