Sahursuz Oruç Birçok Hastaliga Neden Oluyor

Tokat Devlet Hastanesi Diyetisyeni Esra Koçak, Ramazan ayinda alinabilecek basit önlemlerle saglikli ve çok daha rahat geçirmenin mümkün olabilecegini söyleyerek, sahur yapmadan tutulan orucun bir çok saglik problemine neden olabilecegini söyledi.

Sahursuz Oruç Birçok Hastaliga Neden Oluyor
Halk arasinda beslenme konusunda dogru olarak bilinen birçok yanlis, sagligi olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle Ramazan ayinda ögün sayisinin düsmesiyle degisen beslenme düzeni, dikkat edilmedigi takdirde birçok risk faktörü olusturuyor. Dengeli beslenmeyle birlikte bol su tüketiminin önem tasidigini ifade eden Koçak, sahura kalkmadan tutulan oruçlarin büyük problemlere neden yol açtigini belirtti.

“Sahursuz oruç zararli”

Tokat Devlet Hastanesi Diyetisyeni Esra Koçak, "Oruç tutarken daha saglikli ve zinde olabilmek için mutlaka sahura kalkilmasi gerekiyor. Sahur yapmadan tutulan oruç, gün içerisinde kan sekerimizin daha fazla düsmesine, halsizlige ve uyku haline sebep oluyor. Aç geçirilen bu uzun süre sonunda iftarda daha fazla yemek yiyecegiz ve bu da midemizi çok daha fazla doldurmamiza sebep olacak. Bu durum da birçok saglik sorununa neden olmaktadir. Reflü ve kilo alma gibi sorunlara neden olacaktir. Sahurda özellikle hafif bir kahvalti yapilabilir. Protein açisindan zengin olan süt, yogurt ve peynir gibi ürünler tüketilebilir. Bununda yaninda da bol miktarda su tüketilmesi lazim” diye konustu.

“Sahur faydali”

Sahura kalkmanin önemine vurgu yapan Koçak” Özellikle genelde ramazanda sikça yapilan uyku daha çok tercih ediliyor ve sahur yapilmiyor. Sahuru mutlaka yapmamiz lazim. Geçen süreyi uzatmamak adina bu önemli bir konudur. Beslenme olarak iftarda çok yagli, kizartilmis yiyeceklerden ve tuzlu yiyeceklerden uzak duralim. Mutlaka hafif bir sebze yemegi gerekiyor. Salata ve etli yemekler gibi yemekleri tüketebiliriz. Özellikle serbetli tatlilardan uzak durulmasi gerekiyor. Bunun yerine sütlü tatlilar tercih edilebilir. Sütlü tatlilarda tercih etmedigimiz zaman ise meyve ile tatli ihtiyacimizi giderebiliriz” seklinde konustu.

“Hamur içi tok tutmaz”

Halk arasinda hamur isleri, kizartma gibi ürünlerin tok tuttuguna dair yanlislarin oldugunu belirten Koçak sunlari söyledi.

”Kültürümüzde hamur isleri, kizartma gibi ürünler oldugu için bunlarin tok tuttugu maalesef dogru degildir. Mutlaka protein içeren bir kahvalti daha saglikli olacaktir. Ramazanda oruç tutarken kilo vermek saglikli beslenme ile mümkündür. Her iki ögünde de dengeli beslenmek lazim, tüketilen ürünlerin dagitimi önemlidir”
Kaynak: İHA