Ramazana Özel Lezzet Tezgahlardaki Yerini Aldi

Tokat’ta, Ramazan ayina özel lezzetler arasinda yer alan nohut mayali çörek, tezgahlardaki yerini aldi.

Ramazana Özel Lezzet Tezgahlardaki Yerini Aldi
Tokat’ta, Ramazan ayina özel lezzetler arasinda yer alan çörek, tuzsuz ve sekersiz olarak dogal nohut mayasinda yapilmasi nedeniyle yogun olarak tercih ediliyor. Tokat’ta yilin 11 ayi simit ve yagli pisiren firinlar Ramazan ayinda çörek üretiyor. Yaklasik 12 saatte hamuru hazir hale geldikten sonra yogrularak açilan çörekler sekil verilerek tavalara konuluyor. Tas firinlarda yaklasik 15 dakikada pisirilen çörekler iftar ve sahur sofralarini süslüyor. Yemekten sonra çay veya süt ile tüketilen çörekler hazmi kolaylastiriyor. Sade, cevizli ve kuru üzümlü olarak çesitli boylarda satilan çörekler ilgi görüyor. Il disina da siparise göre kargo veya otobüslerle çörek gönderiliyor.

Tokat çarsisinda firin isletmeciligi yapan Mustafa Tekin bu gelenegin asirlardir süregeldigini belirterek, "Bu gelenek asirlardir gelen bir gelenegimizdir. Tokat’ a özel bir gelenektir. Baska il ve ilçelerde bulunmuyor. Biz bu çöregi nohut mayasindan hazirliyoruz. 12 saatte sicak su ile mayaliyoruz. Içerisinde herhangi bir katki maddesi yoktur” diye konustu.

Seklinin tek tek nakis gibi islenerek verildigini belirten Tekin” Unumuzu hamur haline getirip nohut mayasi ile mayaliyoruz daha sonrasinda yaklasik 5 saate kadar hamurumuz kabariyor ve elimizle tek tek nakis gibi isleyerek seklini vermis oluyoruz. Daha sonra firina atip halka sunuyoruz. 8 ila 10 dakika arasinda pisme süresi vardir ve yapimi çok zordur” diye konustu.

Bu özel nohut mayasinin 12 ila 15 saat arasinda olustugunu ve çöregin seker hastalarina da iyi geldigini belirten Tekin” Bu özel nohut mayasi 12 ila 15 saat arasinda olusuyor. Çörege talep ramazanda çok fazla oluyor. Çogu seker hastasi tatli gibi ürünler yiyemiyor. Bizim çökellerimizde tatli ayarinda oldugu için seker hastalari tarafindan da çörege talep olusuyor. Seker hastalarina hiçbir zarari bulunmuyor" diye konustu.

Kaynak: İHA