Sular Altinda Kalacak Olan Ilçede Son Esnaflar Da Dükkanlarini Bir Daha Açmamak Üzere Kapatti
Artvin’de baraj sulari altinda kalacak olan Yusufeli ilçe merkezinde son esnaflar da dükkanlarini bir daha açmamak üzere kapatti. “Sular kapima dayanmadan tasinmam” diyen 50 yillik terzi Kibar Boyaci, baraj sulari ilçeye ulasinca baba yadigari olan, emektar terzihanesinden helallik isteyerek son kez kilit vurdu.

Baraj kapaklarinin kapanmasiyla, su seviyesi 78 metrenin üzerine çikti. Karayollari basta olmak üzere, köy evleri ve mahalleler birer birer sular altinda kaldi. Son olarak ise baraj sulari ilçe merkezine ulasinca, mahalle ve sokaklar birer birer sulara gömüldü.
Terzi dükkanini son kez kilitledi
Ilçede 50 yillik terzilik yapan Kibar Boyaci, baba ve anne meslegi olan emektar terzihanesini baraj sulari nedeniyle son kez kapatti. 30 metrekarelik dükkani sayesinde 3 çocuk okuttugunu ifade eden Boyaci, “Bu isi askla yapiyorum, yillarim bu dükkanda geçti. Hatiralarim çok, sahura kadar çalistigim günlerim olmustur. Çirakligim, kalfaligim ustaligim bu dükkanda geçti. Ama demir almak günü geldi bu limandan. Çok duygusal anlarim oldu. Burasini unutmak çok zor. Her zaman kapattigim gibi son kez terzihanemi kapatiyorum” dedi.
Terzihaneye kapatirken, “Seni seviyorum, seninle güzel anilar yasadik. Bu güzel günleri unutmak çok zor, ayrilisin bana istirap veriyor” diyerek helallik istedi. Daha sonra kapisina elini sürerek son kez kilitledi.
“Son kez açtim ve kapatiyorum”
Küçük yastan beri ilçede soba yapan Osman Yildirim (80) ise “Bu is benim baba meslegim. Çocuklugum gençligim buralarda geçti. Ama yapacak bir sey yok. Devletimiz sag olsun. Elektriklerimiz, sularimiz kesildi. Ama ben her gün saat 8’de gelip dükkanimi açtim. Ilçede kimse yoktu ama aliskanlik her gün açtim. Simdi tasinma zamani geldi. Son kaz dükkanimi açtik ve kapatiyoruz” ifadelerini kullandi.
Öte yandan mevcut ilçenin hemen üst kisminda bulunan Yansiticilar-Sakut mevkiinde 144 hektarlik alanda insa edilen yeni yerlesim yerine hak sahiplerinin tasindi. Hak sahibi olamayanlar için Belediye ve Il Özel Idaresi tarafindan ilçenin farkli bölgelerinde is yerleri yapiliyor.
