Tarihi Su Kemerini Tahrip Etmisler
Aydin’in Kusadasi ilçesindeki tarihi su kemeri kimligi belirsiz kisiler tarafindan zarar verilmesine Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi yetkilileri tepki gösterdi.

Türkiye’de uzun mesafeden su tasiyan sistemlerin en iyi örneklerinden biri olan Efes suyollarinin Kusadasi sinirlari içinde kalan Didar Su Kemeri’nde, kimligi belirsiz kisiler tarafindan tahribat yapildigi ortaya çikti. M.S. 1’inci yüzyilda insa edildigi bilinen tarihi kemer, Bahçecik Bogazi’nin dogasinin en güzel oldugu yerlerden birinde yer aliyor.
Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi Baskani Bahattin Sürücü, gerçeklestirilen tahribata dikkat çekerek, “Akdeniz Bitki Örtüsü’nün en güzel bitki örneklerinin görüldügü maki topluluklarinin içinde yer alan Didar Su Kemeri’ne kadar tüm bitki örtüsü tahrip edilerek yeni bir yol açilmis. Açilan yol tarihi kemerin yaninda durmus. Muhtemelen karsi tarafa geçmek isteyenlerin kemerin taslarina büyük zarar vermis. Birinci derece arkeolojik olan Didar Su Kemeri’nin tarihi bir degeri olup, Kusadasi’nin en önemli kültürel miraslarindan birisidir. Yaklasik 2 bin yil önce insa edildigi bilinen kemerin günümüze kadar ulasip, kim oldugunu bilmedigimiz kisiler tarafindan tahrip edilmesine çok üzüldük. Bu alanda hem doga hem de tarih yara almis durumda. Bu tahribati yapan kisiler ya da kurumlar, tarihi su kemerinin bölgesinde yapilan çalismalar için mutlaka Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu’ndan izin almalari gerekir. Bir an önce bu tahribatlari yapanlarin bulanacagini umuyoruz” dedi.
