Ölümcül Pihtidan Egekent'te Uygulanan Akilci Tedaviyle Kurtuldu

Denizli’de ölümcül düzeyde akcigere pihti atmasi teshisiyle Özel Egekent Hastanesi’ne getirilen hasta, kisa süre önce ameliyat olmasini nedeniyle uygulanan akilci tedavi sayesinde hayata tutundu.

Ölümcül Pihtidan Egekent'te Uygulanan Akilci Tedaviyle Kurtuldu


Denizli’nin Çivril ilçesinde yasayan 37 yasindaki Fatma Akgöz, nefes darligi, ciddi oksijen düsüklügü ve genel durum bozuklugu sikayetiyle Çivril Devlet Hastanesi Acil Servis’e müracaat etti. Burada yapilan muayenesinde imkanlari daha genis bir hastaneye nakledilmesi öngörülen hasta, ambulansla Denizli Özel Egekent Hastanesi’ne sevk edildi. Yogun bakimda tedavi altina alinan Fatma Akgöz’ün tomografi görüntülemesinde her iki akcigerin damarlarinda da pihti (masif pulmoner emboli) tanisi konuldu. Hayati tehlikesi olan hasta, yogun bakim servisinde Uzm. Dr. Gökhan Peker ve Uzm. Dr. Taner Tasyüz tarafindan yakin takibe alindi.

Kisa bir süre önce ameliyat oldugu ilaç tedavisi riskli görülen hastanin akcigerlerdeki ana damara, Özel Egekent Hastanesi’nde özel bir cihaz (EKOS) ile katater konuldu. Ultrosonik dalgalar verilerek pihti küçük parçalar haline getirildi.

Böylece yüksek doz verilmesi gereken pihti eritici ilacin, 48 saatte uygulanmasi planlandi. Egekent Hastanesi’nin uzman ekibi tarafindan uygulanan akilci tedaviyle sagligina kavusan hasta, yeniden hayata tutundu.

Hastanin takibi sirasinda rahatsizligin ciddi ve ölümcül bir sekilde ilerledigini fark ettiklerini söyleyen Uzm. Dr. Gökhan Peker, “Hastanin çok hizli bir sekilde solunum cihazina baglanip pihti eritici (trombolitik) ilaçlar baslamak gerekiyordu. Fakat hasta bir hafta önce varis ameliyati oldugu için yüksek doz pihti eritici ilaç hastanin hayatini tehlikeye sokabilirdi. Bu yüzden kardiyoloji doktorumuz Uzm. Dr. Fatih Çam ile görüstük ve pulmoner anjiyografi ile selektif pulmoner arterlere (AC damar anjiyosu) ile trombolitik tedavi planladik” ifadelerini kullandi.

Hasta ve hasta yakinlarinin tedaviyi kabul etmeleri ile tedaviye basladiklarini söyleyen Kardiyoloji Uzmani Uzm. Dr. Fatih Çam ise “Anjiyografi esliginde tedaviyi 48 saat sonra tamamladik. Sonrasinda hastanin akciger görüntülemesinde pihtinin eriyip kayboldugu ve ani gelisen sag kalp yetmezliginin ciddi anlamda geriledigini gözlemledik. Ayni zamanda ciddi pulmoner hipertansiyon gelisen hastanin akciger basinçlari da normale döndü” seklinde konustu.



Hastanin oksijenli ve mekanik ventilasyon desteginde dahi oksijen seviyesinin çok düsük oldugunu vurgulayan Uzm. Dr. Taner Tasyüz de “Hastamizi 5 gün sonunda ayaktan, oksijen seviyesi normal bir sekilde taburcu etmek bizleri çok mutlu etti” ifadesini kullandi.

Esini kaybetme korkusu yasayan Halil Akgöz ise, “Allah razi olsun hocalarimizdan onlar sayesinde esim sagligina kavustu. Bizimle ilgilenen doktorlarimiz ve hemsirelerimize çok tesekkür ediyorum” diyerek, Egekent Hastanesi ekibine tesekkür etti.
Kaynak: İHA