CHP Lideri Kiliçdaroglu Açiklamasi 'Kucaklasmak Varken Niye Kavga Ediyoruz'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun HDP Es Genel Baskani Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile görüsmesi sona erdi. Kiliçdaroglu, “Siyaset artik bir kavga alani olmamali. Artik bu ülke kavgadan bikmadi mi? Kucaklasmak varken niye kavga ediyoruz? “ dedi.

CHP Genel Baskani ve 13. Cumhurbaskani Adayi Kemal Kiliçdaroglu, Halklarin Demokratik Partisi (HDP) heyeti ile bir araya gelecegini duyurmustu. Daha sonra, HDP, Kiliçdaroglu’nun ziyaretinin ileri bir tarihe ertelendigini duyurmustu. Ertelenen görüsme, bugün TBMM’de bulunan HDP Grup Toplanti Salonu’nda basina kapali sekilde gerçeklesen toplantida Kiliçdaroglu, HDP Es Genel Baskani Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile bir araya geldi. Toplantinin ardindan Kiliçdaroglu, Buldan ve Sancar, söz konusu salonda toplantinin detaylarini paylastiklari bir basin toplantisi gerçeklestirdi.

“Kayyum uygulamasinin olmamasi gerek”

Kiliçdaroglu burada yaptigi konusmada, toplantida yerel yönetimler üzerinde duruldugunu ifade ederek, “Yerel yönetimlerin kayyum atanmasinin sürdürülmesinin asla dogru bulmadigimizi ifade ettik. Bizim ortak mutabakat metninde de kayyum uygulamasinin olmamasi gerektigini dile getirdik. Seçimle gelen, seçimle gider. Demokrasinin temel kuralidir bu. Siz demokrasiyi yok ederseniz, halkin yani milletin iradesini ipotek altina alirsaniz, ‘Sizin verdiginiz oylari kabul etmiyorum. Ben buraya kendi istedigim kisiyi atayacagim’ derseniz bu demokrasiye aykiridir. Demokrasiyi savunuyorsak her ortamda demokrasiyi savunmaliyiz” diye konustu.

“Kucaklasmak varken niye kavga ediyoruz?”

Ele aldiklari bir baska konunun serbest siyasetin önünün açilmasi oldugunu dile getiren Kiliçdaroglu, “Siyaset artik bir kavga alani olmamali. Artik bu ülke kavgadan bikmadi mi? Bu aksam büyük bir ihtimalle belirli televizyon kanallarinda bir sürü sey söylenip yazilacak. Arkadaslar, siz kavgadan bikmadiniz mi? Kucaklasmak varken, bir araya gelip uygar insanlar gibi tartismak varken, niye kavga ediyoruz? Hangi gerekçeyle kavga ediyoruz? Toplumu neden kamplastiriyoruz. Neden ayristiriyoruz? Biz birlikten beraberlikten yanay iz. Siyaset sorun olusturmamali, siyaset var olan sorunlari çözmeli” ifadelerini kullandi.

“Her sorunun çözüm adresi TBMM’dir”

Kürt sorunu dahil bütün sorunlarin çözüm adresinin TBMM oldugunu savunan Kiliçdaroglu, “TBMM’nin varligi zaten sorunlari çözen bir meclis olmasindan kaynaklanmaktadir. Kurulusundan bu yana Türkiye’nin en temel sorunlari TBMM’de çözülmüstür. Biz milletin sagduyusuna güvenerek buraya getirerek seçtigi parlamenterlerle birlikte var olan sorunlarin tamamini çözmeye haziriz. Çözecegiz de. Göreceksiniz. Hiçbir sorun çözümsüz degildir. Her sorunun çözüm adresi TBMM’dir. TBMM’nin kapasitesi sorun çözmeye yeterli degil mi? Hayir, yeterlidir efendim, yeterlidir” dedi.

“Kürt sorununun demokratik çözümü TBMM çatisi altinda olmali”

HDP Es Genel Baskani Pervin Buldan, burada yaptigi konusmada, bir saat boyunca Kiliçdaroglu’nun ifade ettigi konularda istisare ettiklerini belirterek, “Türkiye’nin en temel sorunlarini konustuk. Bu temel sorunlar neticesinde Türkiye toplumunun bizlerden beklentilerini konustuk. Bu beklentiler dogrultu sunda Baskan’a (Kemal Kiliçdaroglu) bize verdigi bu bilgiler dogrultu sunda bir kez daha tesekkür etmek istiyoruz. Baskan’i burada agirlamamizin nedeni, Kürt sorununun demokratik çözümünün parlamento çatisi altinda, TBMM çatisi altinda çözümünden yana oldugunu göstermek amaç liydi. Bu yüzden Baskan’i parlamentoda agirlamak istedik. Buna vesile olmasini tercih ettik. En azindan basta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’nin bütün sorunlarinin çözümünde Türkiye toplumunun bizden beklentilerini ve gelecek seçimler sonrasi yapilacaklari istisare ettik” dedi.

Kaynak: İHA