ABD Disisleri Bakani Blinken, Çin'i Rusya'ya 'Diplomatik Örtü' Saglamakla Suçladi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Çin Devlet Baskani Xi Jinping’i Rusya’ya yaptigi ziyaret ile "Ukrayna’da isledigi suçlari" kinamak yerine "diplomatik örtü" saglamakla suçladi.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Çin Devlet Baskani Xi Jinping’in Rusya’ya yaptigi ziyareti elestirdi.

Blinken, Xi’nin Rusya’ya yaptigi ziyaret ile Rusya’nin "Ukrayna’da isledigi suçlari" kinamak yerine "diplomatik örtü" saglamakla suçladi. Blinken, "Uluslararasi Ceza Mahkemesi’nin Baskan Putin için tutuklama emri çikarmasindan günler sonra Baskan Xi’nin Rusya’ya seyahat etmesi, Çin’in Rusya’ya Ukrayna’da islenen suçlardan sorumlu tutma konusunda hiçbir sorumluluk hissetmedigini ve hatta onlari kinamak yerine Rusya’nin bu suçlari islemeye devam etmesi için diplomatik örtü saglamayi tercih ettigini gösteriyor” dedi.

Çin’in Ukrayna’da baris için önerdigi planin "unsurlarinin" ABD’nin destekledigi unsurlara uyumlu olduguna deginen Blinken, "Çin’in önerisi, nükleer güvenligin saglanmasi, insani krizin çözülmesi, sivillerin korunmasi dahil olmak üzere uzun süredir destekledigimiz unsurlari içeriyor ve aslinda ilk unsur, tüm ülkelerin egemenligini, bagimsizligini ve toprak bütünlügünü korumaya yönelik çagrilar içeriyor" dedi.

Rus kuvvetlerinin Ukrayna topraklarindan çikarilmasini içermeyen herhangi bir ateskesin savasi yeniden baslatacagini ifade eden Blinken, "Dünya, Çin veya baska bir ülke tarafindan desteklenen Rusya’nin savasini kendi sartlarina göre dondurma yönündeki herhangi bir taktik hamlesine aldanmamali" dedi.

Kaynak: İHA