Diyarbakir'da Depremden Etkilenen Hayvanlarin Tedavileri Devam Ediyor

Diyarbakir’da, Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde kurulan hayvan hastanesi, Kahramanmaras merkezli depremlerden yaralanan ve psikolojisi bozulan, deprem illerinden getirilen hayvanlarin tedavilerini gerçeklestirdi.

Diyarbakir'da Depremden Etkilenen Hayvanlarin Tedavileri Devam Ediyor
Kahramanmaras merkezli depremler, sadece 11 ildeki insanlari degil, ayni zamanda kedi, köpek basta olmak üzere birçok evcil ve sokak hayvanini da etkiledi. Tedavi edilmek üzere bölgenin adeta saglik üssü olan Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesine getirilen bazi hayvanlar ampute olurken, bazilari da psikolojileri bozuldugu gerekçesiyle tedavi altina alindi.

Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Hayvan Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Hasan Içen, hayvanlara cerrahi müdahale ve gerekli diger müdahalelerin yapildigini söyledi.



Dahiliye hocasi oldugunu, dahili yönden psikolojisi bozulmus, artik istahi olmayan farkli yerlerde farkli davranislar sergileyen birçok kedi ve köpek geldigini belirten Prof. Dr. Içen, “Bunlara yönelik hayvan sahiplerinin ne yapmalari gerektigini, davranislarla ilgili neler yapmalari gerektigiyle ilgili onlara bilgiler verdik. Yaklasik 25 tane kedi ve köpek davranis bozuklugu sebebiyle özelikle enkazdan çikarilan hayvanlar klinigimize intikal etti. Intikal eden bu köpeklere önce sistemik bir muayene ile herhangi bir hastalik olup olmadigi tespit edildikten sonra bu hayvanlari psikolojik yönden degerlendirmeleri yapildi” dedi.



‘Hayvan sahipleri, hayvanlarinin normale dönmeye basladiklarini ifade etti’

Hayvanlarin istahsizlik, yemegi reddetme, olmadik yerlere idrar yapma gibi, sessizce bir köseye çekilme gibi davranislari sergiledigini ifade eden Bashekim Içen, “Bunlara yönelik hasta sahiplerine ne yapmalari gerektigiyle ilgili bilgiler verildi.

Bu hayvanlar ilgi ister, oyun ister bu sekilde onlara unutturabilecek davranislari yapmalarini istedik. Ve olumlu sonuçlara almaya basladik. Hayvan sahipleri, hayvanlarinin normale dönmeye basladiklarini ifade ettiler” diye konustu.

Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Anabilim Dali Üyesi Prof. Dr. Sadik Yayla ise “Gaziantep’ten bir köpek geldi. Onun ameliyati yapildiktan sonra sahiplendirildi ve bakimlari Diyarbakir’da devam edilecek. Ilk günlerde daha çok hayvan geliyordu. Su anda azaldi. Gelmeleri durumunda biz burada bakim ve tedavilerini gerçeklestiriyoruz. Gaziantep’te enkaz altinda kalmisti. Buradan Gaziantep’e giden ekipler tarafindan transfer edildi. Bacagini kurtaramadik. Üç bacakli da yasamini konforlu bir sekilde sürdürebilecek. Kisa sürede üç bacaga adapte olabiliyorlar” dedi.

Köpek sahibi Yaren Ilhan, depremden önce bir havlama sesi duydugunda köpeginin kucaginda oldugunu dile getirdi. Ilhan, “Indikten sonra yanimda duracagini biliyordum. O anki panikle, herkesin bagrisma ve kosusturmasiyla yanimda çember çizerken kayip bacagini duvara vurdu. Havlamaya baslayinca ayni gün veterinere getirdim. Röntgen çekildi, sonrasinda buraya gönderildik” seklinde konustu.



“Köpegimiz havlamasaydi hala uykuda olabilirdik”

“Su anda üniversite hastanesindeyiz” diyen Ilhan, “Bacagi üç haftadir alçida. Tekrar kontrole geldik. Aslinda köpegimiz havlamasaydi hala uykuda olabilirdik. Çok derin uyumustuk. Neyse ki köpegimiz öncesinde havlayip bizi ve komsularimizi uyandirdi. O anki panikle 1-2 dakika kucagimda indirmemle bacagini duvara vurunca biz de onun adina kötü olduk” dedi.

Kaynak: İHA