Japonya, NATO Koordinasyonuyla Türkiye'ye Ilk Yardim Uçusunu Tamamladi

Japonya’nin, NATO koordinasyonuyla Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen bölgelere yardim tasiyan ilk uçusu tamamladigi bildirildi.

Japonya, NATO Koordinasyonuyla Türkiye'ye Ilk Yardim Uçusunu Tamamladi
Japonya, NATO koordinasyonuyla Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen bölgelere yardim tasiyan ilk uçusu tamamladi. NATO’dan yapilan açiklamada, "NATO’nun koordine ettigi bir hava köprüsünün parçasi olarak NATO ortagi Japonya, önümüzdeki günlerde Türkiye’ye yüzlerce çadir ve yardim malzemesi gönderecek. Bu, Japon Öz Savunma Kuvvetleri tarafindan NATO ile isbirligi içinde yürütülen ilk uluslararasi acil yardim operasyonudur ve önümüzdeki günlerde daha fazla uçus planlanmaktadir. Müttefikler ve ortaklar son haftalarda Pakistan’dan Türkiye’ye yaklasik 10 bin çadir, battaniye ve tibbi malzeme tasidi. Mart ayi baslarinda Fransa 5 bin çadir ve binlerce battaniye teslim etti" denildi.

Açiklamada, NATO Sözcüsü Oana Lungescu’nun, "NATO, Japonya ile ortakligimiza derinden deger veriyor. Japonya’nin NATO tarafindan koordine edilen bir hava köprüsünün parçasi olarak Türkiye’ye yardim gönderme karari tarihi bir ilk ve Japonya’nin NATO ile isbirliginin uluslararasi baris ve güvenligi güçlendirmeye nasil yardimci oldugunu bir kez daha gösteriyor" ifadelerine yer verildi.

Açiklamada, NATO’nun Antakya ve Iskenderun’da depremler nedeniyle evsiz kalan 4 bin kisi için geçici siginaklar kurduguna yer verilerek, "NATO’nun Destek ve Tedarik Dairesi tarafindan insa edilen barinaklarda isitma, elektrik jeneratörleri ve tibbi tedavi alanlari yer aliyor. Antakya’daki tesis, nisan ayi ortasina kadar yerinden edilmis 2 bin 400 kisiyi karsilama yolunda ilerliyor. NATO Müttefikleri de geçtigimiz günlerde Türkiye’de ilave 4 bin kisiye geçici barinma saglamayi kabul etti. Ilk uluslararasi yardim çabalarina Ittifak’in yani sira Finlandiya, Isveç ve Japonya’dan binlerce acil müdahale görevlisi katildi.

Müttefik silahli kuvvetler de depremzedeler için Türkiye’de saha klinikleri kurdu. Bu yilin baslarinda Türkiye’yi vuran depremler, NATO’nun kurulusundan bu yana Ittifak topraklarinda meydana gelen en ölümcül dogal afetti" denildi.
Kaynak: İHA