Japonya Basbakani Kishida Ve Almanya Basbakani Scholz Tokyo'da Görüstü

Japonya Basbakani Fumio Kishida ile görüsen Almanya Basbakani Olaf Scholz, "Kimse hukukun üstünde degildir" dedi.

Temaslarda bulunmak üzere beraberindeki 6 kabine üyesiyle birlikte Tokyo’ya gelen Almanya Basbakani Olaf Scholz, Japonya Basbakani Fumio Kishida ile bir görüsme gerçeklestirdi. Bölgesel ve küresel gelismeler hakkinda görüs alisverisinde bulunan ikilinin Rusya’nin Ukrayna isgali, Çin’in ekonomik ve askeri hegemonyasini artirmaya dönük faaliyetleri, Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi reformu ve nükleer silahsizlanma ile özgür ve açik bir Hint-Pasifik bölgesi hedefini gerçeklestirme konularini ele aldigi ögrenildi. Ukrayna’ya destegi sürdürme ve ekonomi ile güvenlik alanlarindaki isbirligini güçlendirme konusunda mutabik kalan ikili, yaklasik 50 dakika süren temaslarinin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Japonya Basbakani Fumio Kishida, ülkesi ve Almanya’nin hukukun üstünlügüne dayali, özgür ve açik bir uluslararasi düzeni sürdürmek ve güçlendirmek için isbirligini sürdürecegini belirterek, Scholz ile yaptiklari görüsmede Rusya’nin Ukrayna’ya karsi nükleer silah kullanma tehdidine asla müsamaha göstermememe ve Moskova’ya yönelik yaptirimlari sürdürme konusunda anlastiklarini ifade etti.

Kishida, Uluslararasi Ceza Mahkemesi’nin (ICC) Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin aleyhindeki kararina iliskin gelismeleri dikkatle izleyeceklerini de sözlerine ekledi.

Kimse hukukun üstünde degildir"

Uluslararasi Ceza Mahkemesi’nin Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin için tutuklama emri çikarma kararini memnuniyetle karsilayan Scholz da, "Uluslararasi Ceza Mahkemesi, savas suçlarini sorusturmak için dogru kurumdur Gerçek su ki, hiç kimse hukukun üzerinde degildir. Ve bu su anda açikça görülüyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA