Yeni Zelanda'da Milletvekillerine Tiktok Yasagi

Yeni Zelanda’da milletvekillerinin ve parlamentodaki çalisanlarin kullandigi kamuya ait telefonlarda Çin merkezli TikTok uygulamasinin bulundurulmasi, ay sonu itibariyle yasaklaniyor.

Çinli sosyal medya platformu TikTok’un dünya çapinda kullanici bilgilerini Çin hükümetiyle paylasabilecegi yönündeki endiseler giderek artiyor. Çin merkezli ByteDance sirketine ait TikTok’a bir yasak da Yeni Zelanda’dan geldi. Yeni Zelandali milletvekillerinin ve parlamentodaki diger görevlilerin kullandigi devlete ait telefonlarda TikTok uygulamasinin kullanilmasina güvenlik gerekçesi nedeniyle yasak getirildigi duyuruldu. Ay sonu itibariyle yürürlüge girecek yasagin, ABD ve Ingiltere’deki gibi tüm hükümet çalisanlari için degil, sadece parlamento binasindaki yaklasik 500 kisi için geçerli olacagi vurgulandi. Parlamento Hizmetleri Baskani Rafael Gonzalez-Montero, kararin hükümetin siber güvenlik uzmanlarinin tavsiyesi üzerine alindigini açikladi.

Montero, “Bu karar, kendi uzmanlarimizin analizine ve uluslararasi alandaki meslektaslarimizla yaptigimiz görüsmelere dayanarak verilmistir” ifadelerini kullandi.

Yeni Zelanda Basbakani Chris Hipkins de gazetecilere telefonunda TikTok olmadigini söyleyerek, "O kadar modern ve modaya uygun degilim" dedi.

Kaynak: İHA