Seçim Günü 601 Bin 251 Personel Görevi Basinda Olacak

Bilecik Valisi Dr. Kemal Kizilkaya, Cumhurbaskanligi ve Milletvekili Genel Seçimlerinde alinacak önlemlerin görüsülmesi amaciyla gerçeklestirilen Seçim Bölge Güvenlik Toplantisina katildi.

Seçim Günü 601 Bin 251 Personel Görevi Basinda Olacak
AFAD Il Müdürlügü Yerleskesinde gerçeklestirilen toplantinin baskanligini Içisleri Bakan Yardimcisi Mehmet Ersoy yapti. Içisleri Bakan Yardimcisi Mehmet Ersoy, seçim döneminde alinacak önlemleri açikladi.

Ersoy, seçim sürecinde kolluk birimlerinde görevli bütün personelin izinlerinin zorunlu haller disinda kaldirilacagini belirterek, "Seçim günü emniyetimiz, jandarmamiz, sahil güvenligimiz, güvenlik korucularimiz ve geçici güvenlik korucularimizla toplam 601 bin 251 personelimiz görevi basinda olacaktir" dedi.

Içisleri Bakanligi tarafindan düzenlenen toplantiya; Bilecik Valisi Kemal Kizilkaya’nin yani sira Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, , Bursa Valisi Yakup Canbolat, Düzce Valisi Cevdet Atay, Edirne Valisi Hüseyin Kürsat Kirbiyik, Kirklareli Valisi Birol Ekici, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldirim, Tekirdag Valisi Aziz Yildirim, Yalova Valisi Muammer Erol ve Içisleri Bakanligi Merkez, jandarma, emniyet ve sahil güvenlik teskilati yöneticileri katildi.

Toplantinin baskanligini yapan Içisleri Bakan Yardimcisi Mehmet Ersoy, “Hepimizin gözleri önünde yasadigimiz gelismelerden, yapilan degerlendirmelerde, açiklamalari biliyoruz ki Türkiye Yeni Yüzyila girerken çok önemli bir seçim sürecine giriyor. Bu seçim yine anliyoruz ki ülkemiz kadar uluslararasi toplum tarafindan da çok yakindan takip ediliyor. Adeta sonuçlari bizim kadar onlarin da yakin ilgisi ve takibi altinda olacak bir seçime giriyoruz. Içisleri Bakanligi olarak hamdolsun bugüne kadar bütün seçimlerde alnimizin akiyla görev yaptik. Içisleri Bakanligi olarak bizim buradaki pozisyonumuz son derece açik ve nettir. Seçim halkin seçimidir. Isin siyasi anlami, sonuçlari bakanlik olarak bizim görev ve ilgi alanimizda degildir. Bizim görevimiz vatandasimizin özgür iradesini saglikli bir sekilde herhangi bir aksilige aksakliga veya güvenlik zafiyetine meydan vermeden sandiga yansitabilecegi ortami temin etmektir. Bilgimiz ve tecrübemiz ne seviyede olursa olsun tedbiri elden birakmamak, bütün tedbirlerimizi gözden geçirmek bütün tecrübelerimizi bu salonlarda ortaya koyarak ortak bir akilla süreci nasil yönetecegimizi degerlendirmek için bu toplantilari yapiyoruz” ifadelerini kullandi.

"Seçim kampanyalarinda 18 yasindan küçüklerin seçim brosürü, seçim materyali afisleri dagitmasina izin vermeyecegiz"

Seçim döneminde alinacak olan güvenlik önlemlerinden bahseden Içisleri Bakan Yardimcisi Ersoy, “Biz seçim güvenligini her zaman üç noktada ele aliriz. Birincisi seçim öncesi kampanya ve propaganda dönemi güvenligi, ikincisi seçim günü oy verme güvenligi, üçüncüsü ise seçimden sonrasi dedigimiz oylarin sayimi, sonuçlarin tutanaklarin, listelerin, bütün evrak ve oy pusulalarin ilgili yerlere saglikli ve seçim hukukuna uygun bir sekilde iletilmesi güvenligidir. Oy verme gününden önceki tedbirlerimiz için de miting alanlari, toplanma alanlari, stant çalismalari, brosür dagitimi ve bu seçim döneminin Ramazan ayina denk gelmesi nedeniyle iftar programlari gibi programlardaki hassasiyetlerimizi dikkate alacagiz. Ayrica dijital ortamdaki güvenligi de tesis etmek maksadiyla özellikle sosyal medyada, terör örgütü propagandasinin veya baska türlü provokasyonlarin ortaya getirilmesini ve dijital seçim çalismalarini engellemeye yönelik siber suçlarin takibini yapmak maksadiyla da ilgili birimlerimiz sürekli görevleri basinda olacaktir. O kadar önemli bir seçimde esas olan bizim için özgürlügü temin etmektir. Güvenlik, özgür bir ifade ve tercih ortamini saglamak için vardir. Bu itibarla bizim temel sorumlulugumuz birilerinin baskalarinin özgürlük alanina müdahil olamayacagi, tercihlerin özgürce yapilabilecegi güvenli bir ortami tesis etmektir. Bir baska konumuz kampanya döneminde basina açik ve kapali toplantilarda güvenlik tedbirlerini alirken bir üçüncü göz kullanacagiz. Alinan tedbirleri disardan izleyecek kontrol edecek birimleri mutlaka olusturacagiz. Ayrica seçim kampanyalarinda 18 yasindan küçüklerin seçim brosürü, seçim materyali afis vesaire dagitmasina izin vermeyecegiz” seklinde konustu.

"Seçim günü 601 bin 251 personel görevi basinda olacaktir"

Seçim sürecinde kolluk birimlerinde görevli bütün personelin bu seçimde de izinlerinin zorunlu haller disinda kaldirilacagini belirten Içisleri Bakan Yardimcisi Ersoy, “Seçim günü emniyetimiz, jandarmamiz, sahil güvenligimiz, güvenlik korucularimiz ve geçici güvenlik korucularimizla toplam 601 bin 251 personelimiz görevi basinda olacaktir. Bunun yani sira güvenlik tedbirlerine yardimci olmak amaciyla helikopter, IHA, uçak, drone gibi bütün hava unsurlarimiz, gemi, botlarimiz ve muharebe araçlarimiz da yine hazir bulunacaklardir. Jandarma istihbarat ve emniyet istihbarat bütün güvenlik kamera sistemlerimizle entegre bir sekilde bu süreçte yer alacaklardir. Gerek hassas kisi ve yerlilerin korunmasi, gerek enerji altyapisina dair önem arz eden yerlerin korunmasi gerek kampanya dönemindeki güvenlik konularinda gerekse muhtemel pravokatif eylemlere iliskin ilgili bütün birimlerimiz ve personelimiz tam kapasiteyle görevi basinda olacaklardir. Özellikle oy kullanilan yerlerde görev alacak personelimize mutlaka hizmet içi egitim verecegiz. Özellikle seçim günü üzerinde silah bulunan kisilerin seçim sandiklarinin bulundugu binalara girislerine izin verilmeyecektir. Güvenlik kameralari ve aydinlatma konusu hassasiyet gösterecegimiz çok önemli konulardan biridir. Mevcut güvenlik kameralarinin saglikli çalismasina, oy torbalarinin depolanacagi yerlerin aydinlatilmasina iliskin tedbirlerimizi gözden geçirecegiz. Seçimi tek kelimeyle ifade etmek gerekirse seçim hukuk demektir ve herhangi bir eksikligin telafi edilemeyecegi bir hadisedir. Dolayisiyla biz merkezden Yüksek Seçim Kuruluyla sürekli istisarede olacagiz. Yüksek Seçim Kurulundan gelen bütün genelgeleri, bütün tebligleri teker teker sizleri aktaracagiz. Açikça ve samimiyetle ifade etmek isterim ki seçim aliskanligi ve seçim güvenligi konusu Türk demokrasisinin en basarili oldugu konulardan birisidir. Gerek vatandaslarimiz, gerekse ülkemizin seçimle ilgili kurumlari bu isle ilgili büyük bir tecrübeye, ferasete ve pratik vardir. Geçmis seçimlerde Içisleri Bakanligi olarak iyi bir sinav verdigimizi düsünüyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA