Uzmanindan Sap Varyanti Uyarisi Açiklamasi 'Çok Hizli Bir Sekilde Bulasiyor'

Türkiye’nin farkli illerinde görülen sap hastaligi hakkinda bilgiler veren Veteriner Hekim Behiye Dündar, "Çok hizli bir sekilde sürüye, ahirin içerisine bulasan bir hastaliktir. 6 aydan küçük olan buzagilarda ölümcül oldugunu net söyleyebiliriz. Çok ciddi bir ekonomik kayiptir. Sadece asilamalarla önüne geçilebilir" dedi.

Uzmanindan Sap Varyanti Uyarisi Açiklamasi 'Çok Hizli Bir Sekilde Bulasiyor'
Türkiye’de hayvancilik sektörünü derinden etkileyen sap hastaligi alarmi yasaniyor. Farkli illerde yaklasik 2 aydir görülen SAT-2 serotipi sap hastaligi riskine karsi önlem olarak Kirikkale’de hayvan giris ve çikislari yasaklanirken, hayvan pazarlari da kapatildi. Il Tarim ve Orman Müdürlügünden yapilan açiklamada, il genelinde 64 bin büyükbas, 175 bin de küçükbas hayvan bulundugu belirtildi. Su ana kadar da Kirikkale’de bulunan hayvanlarda sap hastaliginin tespit edilmedigi bildirildi.

Veteriner Hekim Behiye Dündar, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, sap hastaliginin gevis getiren hayvanlari etkileyen viral bir hastalik oldugunu belirterek, "Maalesef sap hastaligi oldukça ekonomik kayiplara neden olan viral olan ve çok hizli bir sekilde sürüye, ahirin içerisine bulasan bir hastaliktir" dedi.



"Süt ve et verimi kaybina sebep olur"

Sap hastaliginin agiz içerisinde, meme bölgesinde veya tüysüz bölgelerde yaralar seklinde ortaya çiktigini anlatan Dündar, sunlari kaydetti:

"Yaptigi atesten dolayi durgunluk mutsuzluk verir. Enfeksiyondan dolayi hayvanin yeme gücünü kisitlar. Bu da süt ve et verimi kaybina sebep olur. Aylarca çalisip büyüttügümüz hayvanlarimizin 10 gün içerisinde eriyip bir ekonomik kazanç olusturamadigini görürsünüz. Hastalik sonucu toparlanma aylarca vakit alir. 6 ayliktan küçük buzagilarda da kalpte olusabilecek odaklardan dolayi ölümlerde gerçeklesir. Sap hastaligi ölümcül degildir ama yavrularda ölümcül oldugunu net söyleyebiliriz. Sürünün tamami hatta yaklasik 400 metre çevresinde kuslarla, havalarla, toprakla temas halinde bulasabilir. Çok ciddi bir ekonomik kayiptir. Hayvanlar açisindan da neredeyse yüzde 50’ye yakin kayip olusturmaktadir."

"Sadece asilamalarla önüne geçebilecek bir hastaliktir"

Sadece asilama yöntemiyle hastaligin önüne geçilebilecegini belirten Dündar, "Maalesef viral bir hastalik oldugu için net bir tedavi önerilmemektedir. Sadece asilamalarla önüne geçebilecek bir hastaliktir. Düzenli asilamalarin yapilmasi, ülke genelinde, bölge genelinde, karantinaya almak, hayvan giris çikisini yasaklamak. Böylece baska bölgelere de yayilimini birazda olsa önüne geçer" diye konustu.



"Gevis getiren hayvanlarda görülüyor"

Dündar, "Agirlikli sigirlarda ve koyunlarda görülmektedir. Gevis getiren gruplarda yani. Inekler, danalar, besi danalari, koyunlar, özellikle gebelerde yavruya kadar giden yüksek atesten dolayi yani sadece et kaybimiz degil, yavru kayiplarimiz gebelik kayiplarimiz gibi bir sürü zarar yasanir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA