Prof. Dr. Öztürk Açiklamasi 'Deprem Nedeniyle Iskenderun Sahilinde 1 Metre Çökme Var'

Hatay’in Iskenderun ilçesinde incelemelerde bulunan Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, "Iskenderun’da deprem nedeni ile sahilde bir metre çökme var, kiyi ile deniz birbirine girdi" derken, Zemin Mekanigi Uzmani Prof. Dr. Süleyman Dalgiç, "Zemin iyilestirmesi yapmadan yüksek katli bina yapmamak gerekiyor ama biz yapmisiz. 2015 yilinda Iskenderun Belediyesine zemin iyilestirme yöntemlerini anlatmistim, maalesef bedelini agir ödedik" dedi.

Prof. Dr. Öztürk Açiklamasi 'Deprem Nedeniyle Iskenderun Sahilinde 1 Metre Çökme Var'
Kahramanmaras merkezli depremlerde yikimin en yogun oldugu bölgelerden Hatay’in Iskenderun ilçesine gelen Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa Jeoloji Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Hüseyin Öztürk ve Zemin Mekanigi Uzmani Prof. Dr. Süleyman Dalgiç, afet nedeni ile sivilasma ve çökme yasanan Iskenderun sahilinde incelemelerde bulundu. Sahillerde bir metre civarinda çökmenin yasandigina dikkat çeken Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, "Gördügümüz genel olarak bu bölgede yaklasik 1 metre gibi çökme nedeniyle artik kiyi ile deniz çok iç içe girdi buna bir de ekstra rüzgarlar eklendigi zaman sokaklara ve caddeden dolan bir su hareketiyle bundan sonra karsi karsiya kalacagiz. Balikçi barinaginin bulundugu yer zeminde oturmanin yasandigi yer ve bu nedenle yikimlarin burada daha da yogun gerçeklestigini gördük. Tabii bundan sonra bu kiyilarin su isgalinden engellenmesi gerekecek bariyerler yapilacak herhalde kiyi yapilari güçlendirecektir ama burada hem suni dolguda hem de dogal zeminde oturma var. 6 Subat’taki depremle beraber bir su harekati baslamisti yüzeye dogru ama bugün çökmenin ilerlemesi ve devam etmesi nedeniyle kiyidan rüzgarlarla bu bölgeye sisirilen sulari günes ve ayinda etkisiyle gelip gidecegini görüyoruz. Hatay’daki 6,4’lük depremle bu sürecin biraz daha ilerledigini görüyoruz ama zaten zemin biraz oynadi oynayacak, bölge titresimlere dikkat etmek lazim. Simdi derinlestirme çalismalar yapiliyor balikçi barinaginda, o da küçük da olsa bazi seyleri tetikleyebilir ama esas oturmayi oradaki balikçi barinaginda görüyoruz. Bu oturma nedeniyle de artik zeminin asagi düstügünü, denizin de artik ona göre pozisyon alip yükseldigini görebiliriz" diye konustu.



"Zemin iyilestirmesi yapmadan yüksek katli bina yapmamak gerekiyor ama biz yapmisiz"

2015 yilinda Iskenderun Belediyesine zemin iyilestirme yöntemlerini anlattigina vurgu yapan Prof. Dr. Süleyman Dalgiç ise, "O yillarda büyük ilgi vardi bu konuya. Fakat su an görüyoruz ki zemin iyilestirmeleri yeni yapilan yüksek katli binalarda yapildi. Ancak yikilan binalar daha eski. Bunlarda herhangi bir zemin iyilestirme olmadigini düsünüyoruz. Olaylara baktigimizda daha çok dolgularin üzerindeki yapilarda zararlar var. Sahil çizgisinin ötelenmesi, kiyi kenar çizgisi üzerine tekrar dolgu yapilip üzerine bina yapilmasi hasarlarin baslica nedeni olarak gözleniyor. Özellikle sahile yakin ilk siralardaki yapilarda yogun yikim görülüyor. Bunun sebebi zeminde su, gevsek kum var. Beton kalitesi arti demirlerin düz demir olmasi en büyük etken. Bu alanlarda kesinlikle zemin iyilestirmesi yapmadan yüksek katli bina yapmamak gerekiyor ama biz yapmisiz. Bunun bedelini agir ödedik, benim de akrabalarim burada vefat etti, üzgünüm" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA