PKK'lilar Ve Ermeniler Ayni Kampta Egitim Aliyor Iddiasi

Iran’in Suriye’de yasanan yumusamanin ardindan bosa çikan milis güçleri Karabag bölgesine kaydirdigi iddia ediliyor. Rusya ve Avrasya Uzmani Prof. Dr. Togrul Ismayil, “Bunlarin sadece Karabag degil diger Rusya-Ukrayna bölgesine de gönderilme ihtimali yüksek” dedi. Dr. Babek Sahit ise, “Bu iddialarin dogruluk payi yüzde 100” dedi.

PKK'lilar Ve Ermeniler Ayni Kampta Egitim Aliyor Iddiasi
Azerbaycan ile Iran arasindaki gerilim artarken, Ermenistan’in sinir güvenligini kirmizi çizgi olarak ilan eden Iran, Suriye’de yasanan yumusamanin ardindan bosa çikan milis güçleri Karabag bölgesine kaydiriyor. Türkiye - Azerbaycan iliskilerinin bölgede oynadigi etkin rol üzerine stratejik önemini kaybettigini düsünen Iran’in 4 bin milisi Karabag’a gönderdigi iddia ediliyor. Silahli egitim alinan kampta ise PKK’lilar ve Ermeniler birlikte egitim aliyor. Baslarinda ise sözde komutan Vazgen Sisilyan bulunuyor.

Rusya ve Avrasya Uzmani Prof.Dr. Togrul Ismayil konuya iliskin, “Bu iddialar daha önce de vardi. Iran - Ermenistan iliskileri çok sicak, yakin iliskilerdi. Iran’in Azerbaycan’a yönelik politikasi veya bölgeye yönelik politikasi Ermenistan üzerinden belirlenmektedir. Sebebi de kuzeyde güçlü bir Azerbaycan devleti kurulmasinin istenmemesi, öte yandan Türkiye - Azerbaycan ittifaki Iran’in politikalarina aykiridir” ifadelerini kullandi.

“Bunlari sadece Karabag degil diger çatisma bölgeleri Rusya-Ukrayna bölgesine de gönderme ihtimali yüksek”

Iran tarafindan, kim olduklari tespit edilememis kisilerin Azerbaycan’in Karabag bölgesine girdigini gördüklerini söyleyen Ismayil, “Bunlar tabii bu gruplar da olabilir. Bosta kalan bu gruplarin bölge çatismalarinda kullanilmasi Iran tarafindan avantaj. Kendi ülkesine sokmaktansa disarida kullanmasini fayda olarak görebilir. Bunlari sadece Karabag degil diger çatisma bölgeleri Rusya-Ukrayna bölgesine de gönderme ihtimali yüksek” diye konustu.

Iran’in Zengezur Koridoru’nun açilmasini da istemedigini söyleyen Ismayil, “Bu meselenin bir an önce olmamasi için elinden geleni yapiyor. En net açiklamalardan birisi ‘Ermenistan toprak bütünlügü Iran’in kirmizi çizgisi’ oldu. Çok komik. Azerbaycan topraklari isgal altinda olunca biz Iran’dan böyle bir açiklama görmedik. Ermenistan meselesine gelince güya Azerbaycan ve Türkiye, Ermenistan arazilerini bozacak ve isgal edecek seklinde açiklamalar saçma açiklamalar” dedi.



PKK-Ermenistan-Iran iliskisi

Tebriz Arastirmalari Enstitüsü uzmani Dr. Babek Sahit bu olayin yeni bir olay olmadiginin altini çizerek, “Iran’la PKK’nin özellikle de sözde gönüllü Ermeni olusumlarin iliskileri Suriye iç savasinin basladigi zamandan beri devam ediyor. Suriye’nin kuzeyinde olusan Süryani birliginin Suturo Tugayi 2014 yilinda YPG’den ayrilip Iran-Kudüs Gücü’ne katildi.

O dönemde Iran destekli Aga Petros isimli bir egitim kampi verildi.

Bu tamamen Kudüs Gücü’nün kontrolünde bir birlikti. Benzer sekilde diger Suriye Ermenilerinden olusan PKK/YPG ile yakin iliskisi olan çesitli olusumlari biliyoruz. O dönemde Iran Kudüs Gücü ile hareket ettiler” dedi.



Sözde komutan Sisilyan, Türkiye büyükelçiliklerine düzenlenen saldirilarin faili

En önemli örgütün ikinci Karabag Savasi’nda gündeme gelen VOMA Terör Örgütü oldugunun altin çizen Sahit, “Bu VOMA kamplarinin isgal altindaki topraklarda ve örnek için Tug köyünde bir kampin oldugunu biliyoruz. Bu kampta PKK’lilar ve Ermeniler Iran Kudüs Gücü’nün destegiyle silahli egitim aliyorlar. Bu terör örgütünün liderligini Vova Vartanov yürütüyor. Önemli olan meselelerden birisi de sözde askeri komutani Vazgen Sisilyan’dir. Lübnan Ermenisi olan Sisilyan 1981’de Türkiye Paris Büyükelçiligi’ne yapilan saldirinin ve sonra da 1991’de Türkiye Budapeste Büyükelçisine suikastin failidir. Lübnan Ermenilerinden ve su anda bu terör örgütünün oradaki askeri egitiminden sorumlu. Ikinci Karabag Savasi sürecinde bir Ermeni vatandasi, 300 kisiyi Iran üzerinden bu kampa götürüp Ermenilere destek verdigini biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Iddialarin dogruluk payi yüzde 100”

Kudüs Gücü, bünyesinde örgütledigi milisleri üzerinden oraya tasimak ve orada istikrarsizlik olusturmakla amacina ulasmak istediginin altini çizen Sahit, “Azerbaycan, Karabag’a yasadisi bir sekilde Iran’dan giris yapan 17 kisiyi yakalamisti. Iran bununla ilgili bir açiklamada bulunmadi. Bu iddialarin dogruluk payi yüzde 100. Bunu sadece iddiadan öteye ispatlanmis, hem haberler var hem resmi yetkililerin açiklamalar var” diye konustu.

Kaynak: İHA