Kizilirmak Deltasi Eski Sulak Haline Döndü

UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti’nde sularin çekilmesiyle çölü andiran manzaralar, yagmur yagislariyla birlikte yerini sulak görüntülere birakti.

Kizilirmak Deltasi Eski Sulak Haline Döndü
Yeterli yagis almadigi için bazi sulak bölgeleri kuruyan, özellikle ocak ayinda yer alti ve yer üstü sulariyla beslenemeyen deltada çölü andiran görüntüleri ortaya çikmisti. 16 Ocak tarihinde havadan görüntülenen deltada tahmini 1 metre düsen su seviyesi korkutan manzaralar olusturmustu.

Yasam ortamlarinin çesitliligi ve barindirdigi hayvan varligi ile uluslararasi öneme sahip olan Kizilirmak Deltasi, subat ve mart aylarinda aldigi yagislarla birlikte eski haline döndü. 16 Ocak tarihinden 55 gün sonra görüntülen deltada kurumus alanlar tekrar suyla doldu. Kurakligin andiran görüntüler yerini suyla dolmus alanlara birakti. Sulak alanlarin yesillenmesi birlikte koyunlar otlamaya basladi, kuslar sulak alanin keyfini çikardi.

Yörükler Mahallesi sakini Mustafa Almak, "Bu sene kurak geçti ama yagmurlar yagip su seviyesi yükselince her taraf yine su ile doldu. Suyla beraber her yer canlandi, bahar geldi. Yesil alanlar artmaya basladi ve sular arttiginda daha da çok yesillik olacak. Hayvanlarimizi deltaya çikardik" dedi.

Kuraklik oldugu zaman Kus Cenneti’nin dogal dengesinin bozuldugunu anlatan Almak, "Deltada kuraklik olunca kalan su birikintilerinde mikrop olusuyor. Bu da hayvanlarimizi hasta ediyor. Bu nedenle birçok hayvanimiz telef oldu. Simdi su geldi daha iyi olacak" diye konustu.

Yörükler Mahallesi sakini Mehmet Saglam ise, "Yagmur yagdi, delta suyla oldu. Bütün Bafra kanallarindaki su buraya geldi ve burasi doldu. Ama su geriye çekildigi zaman örnek ve baliklar buradan gölün oldugu yere gidiyorlar. Kuraklik olunca canli azaliyor. Simdi bolca su var" seklinde konustu.

Kaynak: İHA