Erzurum'un Düsman Isgalinden Kurtulusunun 105. Yildönümü

Erzurum’un düsman isgalinden kurtulusunun 105. yil dönümü kentte düzenlenen törenlerle kutlandi.

Erzurum'un Düsman Isgalinden Kurtulusunun 105. Yildönümü
Ilk olarak Erzurum Vali Vekili Murat Öztürk, 9. Kolordu ve Garnizon Komutani Tümgeneral Fedai Ünsal ve Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, Havuzbasi’ndaki Atatürk Aniti’na çelenk koydu.

Baskan Sekmen, günün anlam ve önemini belirttigi konusmasinda, “Bugün, Dadaslarin sahlandigi ve kendi kaderini ancak kendisinin tayin edecegini tüm dünyaya haykirdigi günün yil dönümü Ve bugün, vatan topragina gözünü dikmis olan ne kadar düsman ve hain varsa, bu mukaddes beldeden kovuldugu kutlu günün yil dönümüdür. Bugün 12 Mart... Bugün, Erzurum’umuzun Birinci Dünya Savasi’nda ugradigi düsman isgalinden kurtulusunun günüdür” dedi.

Konusmasinda 12 Mart tarihinin anlam derinligini de ifade eden Baskan Sekmen, sözlerini söyle sürdürdü: “12 Mart; ayni zamanda Nene Hatun’un evlatlari kahraman Erzurum halkinin ordu-millet siariyla direnisini zirveye tasidigi ve bagimsizlik atesiyle zulme, mezalime son vererek sahlandigi gündür. Emperyalist devletler tarafindan Osmanli Devleti’ni parçalama, Anadolu’daki Müslüman-Türk varligini yok etme senaryolarinin sahneye konuldugu Birinci Dünya Savasi’nda Erzurum’un vatanperver insanlari çok zor günler geçirdi. Sarikamis Harekâti’ndan sonra 16 Subat 1916’da Rus isgaline ugrayan bu kadim vatan parçasi, tam 2 yil hilalin mübarek gölgesinden uzak, ona duydugu hasretle çok kederli bir hayat yasadi. Öyle ki manilere, destanlara, türkülere konu olan bu süreç ‘Erzurum’un kara günleri’ olarak adlandirildi. Bilindigi üzere Erzurum’un bu kara günleri, Rus kuvvetlerinin 1917’deki Ihtilalle silah ve cephanelerini Ermenilere birakarak isgal ettikleri Dogu Anadolu’dan çekilmeleriyle basladi.

Bunun üzerine Ermeni Tasnak, Hinçak ve Ramgavar çeteleri bebek, çocuk, yasli, genç demeden Müslümanlari katletti. Rus isgali esnasinda gizlice ve münferiden yapilan katliamlar Ruslarin çekilmesiyle aleni ve kitlesel bir hal aldi. 3 ay gibi bir süre boyunca Ermeni idaresinde olan sehrimiz, tarihte esine az rastlanir bir Müslüman soykirimina, mezalimine maruz kaldi.”

“Erzurum demek, günümüz çagdas Türkiye’sinin ta kendisi demektir.”

Baskan Mehmet Sekmen, Ermeni Hinçak, Tasnak ve Ramgavar çetelerinin Erzurum’da 50 bin savunmasiz masum Müslüman’i katlettigini belirtti.

Sekmen, söyle devam etti: “Rus ordusu ile birlikte bu kadim topraklara gelen isgalci Tasnak, Hinçak ve Ramgavar adli Ermeni çeteleri, yüzyillar boyunca bagrimizda yasayan içerdeki çetecilerden de destek alarak Erzurum ve çevresinde; Cinis’te, Tazegül’de, Alaca’da, Ilica’da, Tepeköy’de, Börekli’de, Dutçu’da, Erzurum merkezde; Yanikdere’de, Karskapisi’nda, Ezirmikli Osman Aga ve Mürsel Pasa Konaklarinda,

Gölbasinda Haciahmet Hani’nda, Firdevsoglu Kislasi’nda, Yesilyayla’da, Hasankale’de, Timar’da, Köprüköy’de, Horasan’da, Pazaryolu’nda tam bir Müslüman soykirimi gerçeklestirmislerdir. Sadece 1918 yili baslarinda Erzurum ve çevresinde yaklasik 50 bin sivil ahali Ermeni çetelerinin katliamlari sonucunda Hakk’a yürüdü. Ermeni çetelerinin Müslüman ahaliye yönelik zulmünü durdurmak üzere 12 Subat 1918’de Erzincan’dan hareket eden Kazim Karabekir Pasa komutasindaki Birinci Kafkas Kolordusu, geceli gündüzlü savasarak, 12 Mart 1918 sabahi Erzurum’u düsman isgalinden kurtardi. Sanli ve kahraman Türk ordusu, Erzurum’daki Ermeni isgal ve zulmüne son vererek, Dadaslar diyarini, yeniden ay yildizli bayragimizin gölgesine kavusturdu. Bu nedenle 12 Mart; Türk’ün tarihinde kutlu bir zafer günüdür. 12 Mart; Erzurum için tarihin bin bir facialarini örten bir saadet, bir kutlu vuslat günüdür. 12 Mart; aslinda sadece mülki Islam’in kilidi olan Erzurum’un kurtulus günü degil, bütün Anadolu’nun, sanli Islâm beldelerinin, emperyalistlerin isgal ve zulümlerinden kurtulusunun da müjdecisidir. 12 Mart demek, Erzurum demek; Erzurum demek, Cumhuriyet ve Günümüz çagdas Türkiye’sinin ta kendisi demektir. Tabi, bu güne anlam kazandiran bir baska hadise ise bu günün ayni zamanda Istiklal Marsi’mizin kabulünün yil dönümü olusudur.

Bu vesileyle Istiklal Marsi’mizin kabul edilisinin 102’nci yilini da kutluyor, milli sairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy’u minnet ve sükranla aniyor, Allah’tan rahmet diliyorum.”

Baskan Sekmen Ermeni Diasporasina Seslendi

Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, konusmasinda Ermeni diasporasina seslendi. Baskan Sekmen, su kaydi düstü: “Kurtulus Günümüz vesilesiyle buradan tüm Dünya’ya tüm Ermeni diasporasina seslenmek istiyorum. Savundugunuz sözde soykirim iddialari gerçegin tersi yönde çarpitilmasidir. Asil soykirima ugrayan bu topraklarin her karisini mübarek kanlari ile sulamis olan Müslüman-Türk’lerdir. Bunun için tarihi belge isteniyor ise, arsivlerimizde Ermeni çetelerinin Erzurum ve çevresinde hunharca isledikleri her cinayetin tutanaklari, raporlari ve kayitlari mevcuttur. Ve o kayitlar ki; Erzurum’da, üç ay içerisinde Ermeni Hinçak ve Tasnak çeteleri tarafindan katledilen Müslüman-Türklerin sayisinin 50 bin civarinda oldugunu ortaya koymaktadir. Hatta o kayitlar ve vesikalar, Ermeni çetelerinin birakin savunmasiz insanlara yaptiklarini, hayvanata dahi nasil bir zulmü reva gördüklerinin de açikça ispatlamaktadir. Her belge mezalimi özetliyor Her evrak cinayetleri anlatiyor Hangi arsiv belgesine baksaniz, içinden annelerinin karninda süngülenen yavrulara, baslari gövdelerinden ayrilan insanlara, uzuvlari kesilerek, gözleri oyularak öldürülen Müslüman biçarelerin dramini gözler önüne seriyor. Hani sürekli diyoruz ya; “Erzurum sehitlerin otagidir” diye Biliniz ki, iste bu sebepledir, iste bu yüzdendir Görüyor ve biliyoruz ki; geçmiste dogrudan isgal ettikleri bu topraklari, bugün de dolayli yollardan isgale kalkisanlarin planlari bitmis degil Üzerinde bulundugumuz bu ülkeyi kan ve gözyasiyla yeniden isgal etme ve bu bölgelerde küresel bir güç olusturmaya kalkisanlar tükenmis degil Sark meselesinin uzantisi olarak Sevr ile tarih sahnesinden silmeyi basaramadiklari Türk milletini, bugün bin bir türlü hile ve desiseyle bertaraf etmek isteyenler hala var. Büyük ve Güçlü Türkiye hedefimize ket vurmak için çalisanlar, mazlum ümmetin umudu olusumuzdan rahatsiz olanlar hala var. En kötüsü de, tipki geçmiste oldugu gibi, bugün içimizde dahi bu hain emellere alet olan, taseronluk yapan ve kuklalik eden mihraklar var. Ama bilmiyorlar ki, karsilarinda tarih boyunca erlik ve kahramanlik destanlari yazmis olan bir millet var. Bilmiyorlar ki, karsilarinda vatanina, milletine ve bayragina ölümüne bagli; istiklali ugruna can vermeyi kendine minnet sayan bir millet var. Iste tüm bu duygu ve düsüncelerle; bundan 105 yil önce Erzurum’un Müslüman-Türk beldesi olma mücadelesinde canlarini, kanlarini feda eden ve bize bu vatani emanet eden, Cumhuriyetimizin banisi, Erzurumlu hemsehrimiz, Erzurum Mebusumuz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk basta olmak üzere, Dogu’nun muzaffer kumandani Kazim Karabekir Pasa, silah arkadaslari, o günden bugüne Hakk’a yürüyen tüm sehitlerimizi rahmet ve minnetle aniyor, hayatta olan gazilerimize saglik ve sihhat dileklerimi iletiyorum. Ve ayni zamanda asrin felaketinde Hakk’a yürüyen tüm deprem sehitlerimizi de saygi ve rahmetle aniyorum. Ruhlari sad, makamlari cennet olsun.”

Baskan Sekmen ve protokol üyeleri, Havuzbasi’ndaki törenin ardindan Karskapi Sehitligi’ne geçerek aziz sehitlerimizin kabirlerine karanfil birakti.
Kaynak: İHA