Dünyanin Üçüncü, Avrupa'nin En Uzun Çift Tüplü Karayolu Tüneli Açilis Için Gün Sayiyor

Türkiye’nin gurur projeleri arasinda gösterilen hizmete girdiginde dünyanin üçüncü, Avrupa’nin ve Türkiye’nin ise en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak olan Yeni Zigana Tüneli önümüzdeki Nisan ayinda yapilmasi planlanan açilis için gün sayiyor. Yeni Zigana Tüneli’nde asfaltlama çalismasi biterken, baglanti yollari tamamlandi, elektro mekanik ve tünel içindeki isaretleme çalismalarinda ise sona gelindi.

Dünyanin Üçüncü, Avrupa'nin En Uzun Çift Tüplü Karayolu Tüneli Açilis Için Gün Sayiyor
17 Mart 2017 tarihinde temeli atilan ve insaati o gün bugündür gece-gündüz devam eden Zigana Tüneli’nin insaatinda çift tüpte de isik görünerek kazi islemi ve beton kaplama çalismalari Ocak 2022 tarihinde tamamlanirken, hizmete girdiginde 14,5 kilometre uzunlugu ile dünyanin 3., Avrupa’nin ise en uzun çift tüp karayolu tüneli olacak.

Baglanti yollari ile birlikte 15,1 km’ye ulasacak yolun ulasima açilmasiyla Trabzon-Gümüshane arasinda mesafe yaklasik 30 dakika azalirken, mevcut yol 8 kilometre kisaltilmis olacak. Zamandan 40 milyon TL, akaryakittan 99 milyon TL olmak üzere yillik toplam 139 milyon TL tasarruf edilecek. Tünel ile karbon salimi da 18 bin ton daha az gerçeklesecek.

Zigana Tüneli projesi, Trabzon-Askale Yolu’nun 44. km’sindeki Maçka/Basarköy mevkiinde baslayip, 67. km’de yer alan Köstere-Gümüshane Yolu’na köprülü kavsak ile baglaniyor. 12 metre genisligindeki mevcut devlet yolu ikiser seritli bölünmüs yol hâline gelecek. Projenin hizmete açilmasiyla, Zigana’nin zirvesinde 2 bin 10 metre olan ve 1. tünelde bin 825 metreye indirilen kot, 600 metre daha asagi çekilerek bin 212 metreye inecek.

Keskin virajlar ve rampalar projeyle ortadan kalkmis olacak

Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olacak olan Zigana Tüneli hizmete girmesiyle Gümüshane, Trabzon Limani’na daha da yaklasacak ve yolun geometrik standardi daha da yükselmis olacak. 100 kilometre olan güzergah 10 kilometre kisaltarak 90 kilometreye düsürülmüs olacak. Özellikle kis aylarinda yagisin ve karin yogun oldugu geçitte keskin virajlar ve rampalar da bu projeyle ortadan kalkmis olacak. Zigana Tüneli ile birlikte sürücülere konforlu, güvenli ve ekonomik bir ulasim imkani saglanmis olacak. Dik yamaçlardan tas düsmesi gibi problemlerin de ortadan kalkacagi projede ayrica karayolu tünellerinde Türkiye’de ilk defa yapilan “dikey saft yapilari” kullanildi. Zigana Tüneli projesi kapsamindaki 3 istasyonun her birinde 1 temiz, 1 de kirli hava olmak üzere toplam 6 adet havalandirma saft yapisi yer alacak.

Ayrica Yeni Zigana Tünel güzergahinda dengeli konsol metoduyla yapilan özel bir köprü, kavsaklar, köprüler ve irili ufakli tünellerin yapimi da büyük ölçüde tamamlandi.
Kaynak: İHA