DSÖ Direktörü Ghebreyesus Açiklamasi 'Covid-19'Un Kökenlerini Bulmak Ahlaki Bir Zorunluluk'

Dünya Saglik Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Covid-19’un kökenlerini bulmak ahlaki bir zorunluluk" dedi.

DSÖ Direktörü Ghebreyesus Açiklamasi 'Covid-19'Un Kökenlerini Bulmak Ahlaki Bir Zorunluluk'
Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, Covid-19’un kökeninin arastirilmasi ve tüm hipotezlerin degerlendirilmesi gerektigini söyledi.

Covid-19’un 11 Mart 2020’de DSÖ tarafindan pandemi olarak ilan edildigini hatirlatan Ghebreyesus, "Covid-19’un kökenlerini bulmak ve tüm hipotezleri arastirmak, gelecekteki muhtemel salginlarda bize yardimci olmasi için bilimsel bir zorunlulukken, hayatini kaybeden milyonlarca insan ve hastaligi geçirmis olsa dahi belirti göstermeye devam edenler için ise ahlaki bir zorunluluktur. Covid-19 salgininda 3 yil geride kaldi ve çok sayida kisiyi kaybettik. Birçok insan ise belirtiler nedeniyle aci çekmeye devam ediyor. Hayat kurtaran araçlara esit erisim talep etmekten asla vazgeçmeyecegiz" dedi.

DSÖ’den bir ekip 2021’de ilk Covid-19 vakalarinin görüldügü Çin’in Wuhan sehrine gitmis ve arastirma yapmisti. Wuhan’daki incelemelerin ardindan bir rapor hazirlayan ekip, virüsün muhtemelen yarasalardan insanlara bulastigini açiklamisti. Fakat yetkililer kesinligin saglanmasi için daha fazla arastirmaya ihtiyaç oldugunu belirtmisti. Çin ise ülkelerine daha fazla ziyaretin gereksiz oldugunu bildirmisti.
Kaynak: İHA