DEÜ'den Adiyaman'a 'Mobil Içme Suyu Aritma Tesisi' Destegi

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Nükhet Hotar ve DEÜ ekibi, üniversitenin destek faaliyetlerini uygulamak için bölgede çalismalara baslarken, Adiyaman Altinsehir (K-1) Konteyner Kent’te Mobil Içme Suyu Aritma Tesisi’nin açilisi yapildi. Türkiye’de bir üniversitede gelistirilerek ilk kez depremden etkilenen Adiyaman’da faaliyete konulan mobil su aritma tesisi, günlük üretecegi 125 metreküp içme suyunu depremzedelerin ihtiyacina sunacak.

DEÜ'den Adiyaman'a 'Mobil Içme Suyu Aritma Tesisi' Destegi
Türkiye’nin köklü yüksekögretim kurumlarindan biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Kahramanmaras’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremlerin büyük yikima neden oldugu illerde yara sarma mesaisini sürdürüyor. Bölgede yürütülen afet koordinasyonuna bugüne kadar farkli birimlerinin destek çalismalari ve bilimsel faaliyetleri ile katki sunan DEÜ’nün, son olarak akademisyenlerden ve gönüllü ögrencilerinden olusan 25 kisilik ekibi Adiyaman’a ulasmisti. Burada yeni sosyal sorumluluk ve destek projelerini hayata geçirecek olan ekibe, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar da eslik etti.

Günlük 125 metreküp içme suyu

Depremlerden en çok etkilenen illerden biri olan Adiyaman’da saglikli içme suyu temin edecek Mobil Içme Suyu Aritma Tesisi kuran DEÜ, burada üretilecek günlük 125 metreküp içme suyunu depremzedelerin ihtiyacina sunacak. Adiyaman Altinsehir (K-1) Konteyner Kent’te kurulan tesisin açilisini yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, depremin etkiledigi farkli bölgelerdeki birçok proje ve uygulamanin hayata geçirilmesi için DEÜ gönüllü ekipleri ile bölgede çalisarak yaralari sarmaya devam ettiklerini belirtti.

Bu çerçevede, Adiyaman’da kurulan Mobil Içme Suyu Aritma Tesisi hakkinda bilgi veren Rektör Hotar, “Burada en çok ihtiyaç duyulan konulardan biri de saglikli içme suyuna olan erisim. DEÜ olarak bu noktada üzerimize düseni yapmak adina, Mühendislik Fakültemizin Çevre Mühendisligi Bölümü öncülügünde bu tesisi kurduk” dedi.



Konteyner kentin ihtiyaçlarina göre yapildi

DEÜ’nün Bilimsel Arastirma Projeleri (BAP) çerçevesinde ileri seviyedeki içme suyu tesisinin olusturuldugunu aktaran Rektör Hotar, “Tamami üniversitemizin öz kaynaklari ile hayata geçirilen projenin tasarimini üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Azize Ayol tarafindan yapildi ve yine Çevre Mühendisligi bölümümüz kurulumunu tamamladi. Üst düzey bir aritma tesisi olarak bulundugu konteyner kentin ihtiyaçlarina göre yapilan tesiste, ön filtrasyon, aktif karbon, ultrafiltrasyon membran sistemi ve dezenfeksiyon üniteleri bulunuyor. Ters ozmos üniteleri ile de gelistirilecek aritma tesisi, bölgedeki içme suyu sorununa yönelik önemli bir ihtiyaci karsilamis olacak. Bölge için örnek teskil eden tesisimizin hayirli olmasini diliyoruz” seklinde konustu.



Farkli kaynaklardan alinan su aritilabiliyor

Aritma tesisinin ileri teknolojiyle olusturulan güvenli bir sistem oldugunu belirten Rektör Hotar, "Dedigimiz gibi ileri aritma yöntemleriyle ve ilerleyen zamanda ters ozmos sistemini kullanarak hem sehir sebekesinden gelen suyu hem de baska bir su kaynagindan gelen suyu güvenli bir sekilde kullanimini saglamak üzere ünitemizi olusturduk. Hocalarimizin verdigi bilgiye göre, bir süre önce bir Japon ekip de gelip tesisimizi ziyaret etmis ve hayranliklarini dile getirmis. Elbette bu tür öncü çalismalara vesile olmamizdan dolayi gururluyuz. Umut ediyorum ki, kaynaklarimizi kullanarak baska alanlarda da yasamlara dokunmaya devam edecegiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA