Denizli'de Sap Hastaligi Nedeniyle Hayvan Alim Ve Satimi Yasaklandi

Ülke genelinde görülmeye baslanan sap hastaligi nedeniyle Denizli’de düzenlenen Il Hayvan Saglik Zabitasi Komisyon toplantisi yeni kararlar alindi.

Denizli'de Sap Hastaligi Nedeniyle Hayvan Alim Ve Satimi Yasaklandi


Toplantida hastaliktan korunmak için alinan tedbirler arasinda hayvan alim ve satiminin yasaklanmasi ile hayvan pazarlarinin süresiz olarak kapatilmasi karari verildi.

Büyükbas ve küçükbas hayvanlarda oldukça agir seyreden ve morbitide/mortalite orani yüksek oldugu bilinen SAT-2 serotipi sap hastaligi, ülkede görülmeye basladi.

Yasanan durum üzerine Denizli Il Tarim ve Orman Müdürlügünde Vali Yardimcisi Abdullah Etil baskanliginda Il Hayvan Saglik Zabitasi Komisyonu toplandi. Toplantida hastaliktan korunmak için alinmasi gereken tedbirler üzerine istisarede bulunuldu. Komisyon toplantisi sonrasinda 2023/3 sayili Il Hayvan Saglik Zabitasi Komisyon Kararlari ile ilgili Denizli Ili Damizlik Sigir Yetistiricileri Birligi, Süt Üreticileri Birligi, Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi, Et Kombinasi Müdürlügü, KöyKoop ve kesimhane yetkililerinin katilimi ile bilgilendirme toplantisi düzenlendi.



Alinan kararlar açiklandi

Toplanti sonrasi yapilan duyuruda “Ikinci bir emre kadar isletmeler arasi hayvan alim ile satiminin yasaklanmasi, hayvan pazarlarinin süresiz olarak kapatilmasi, kesime sevk edilecek hayvanlarin mümkünse en yakin mezbahalara yönlendirilmesi, kesime sevk edilecek hayvanlarin mutlaka resmi veteriner hekim kontrolünde sevk ve rapor islemlerinin yaptirilmasi, aksine hareket edenler hakkinda cezai islem uygulanmasi, hayvancilik isletmelerinde ve süt toplama merkezlerinde gerekli hijyen ve dezenfeksiyon tedbirlerine uyulmasi, kesim, ithalat ve ihracat hedefli yapilan sevkler disinda sap hastaligina duyarli türlerin il içi ve il disi hayvan hareketlerinin durdurulmasi, emniyet ve jandarma ekipleri ile koordinasyon saglanarak yol kontrollerinin artirilarak devam ettirilmesi, 2023 yili ilkbahar dönemi sap asilamalarinin ivedilikle tamamlanmasi” ile ilgili kararlar alindigi açiklandi.
Kaynak: İHA