Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Katar, 1 Ay Içinde Konteyner Sayisini 10 Bine Tamamlayacak'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Katar’in Dünya Kupasi’nda kullandigi konteynerleri biz ülkemizde kullaniyoruz. Gördük, memnun kaldik. 10 bin konteyner sözü verdiler ve peyder pey gelmeye devam ediyor. Bini geldi, 4 bini yolda, 1 ay içinde 10 bine tamamlanacak" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Katar, 1 Ay Içinde Konteyner Sayisini 10 Bine Tamamlayacak'


Kahramanmaras merkezli depremlerin en büyük hasara yol açtigi Hatay’da incelemelerde bulunan Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Samandag ilçesinde muhtarlar ve kanaat önderleriyle bir araya geldi. Erdogan daha sonra Defne ilçesinde özel sektör ve kamu isbirliginde kurulan Kocaeli Konteyner Hastanesi’ni ziyaret etti. Ardindan Erdogan, Antakya’nin Derince Mahallesi’nde kurulan Katar-Türkiye Kardeslik Konteyner Kenti’ni ziyaret etti.

"Antakya’yi tanimakta zorlandik"

Burada konusan Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye’nin 6 Subat sabahina art arda meydana gelen depremlerle uyandigini hatirlatti. Binlerce artçi sarsintiyla etkisini sürdüren depremlerde 14 milyon insanin yasadigi 11 ilde çok büyük yikimlar oldugunu ifade eden Erdogan, “Hatay’da bu yikimi en agir hisseden sehirlerinden biri oldu. Bu afette binlerce yillik tarihi ve yüce medeniyetlerin gözde yerlesim yeri olan Antakya çok büyük yaralar aldi. Yikilan ve agir hasar alan binalarin yol açtigi görüntüsüyle gençlik yillarindan beri onlarca kez geldigimiz Antakya’yi tanimakta zorlandik. Depremin agir kis sartlarinin hüküm sürdügü zamanlarda meydana gelmesi isleri daha da zorlastirdi. Buna ragmen devlet ve millet el ele vererek, bakanliklarimizla, belediyelerimizle, gönüllülerimizle depremzedelerimizin imdadina kostuk. O sabahtan itibaren askerimiz, polisimiz, jandarmamiz gönüllülerimiz buradaydi. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürdük. Sartlarin en güç oldugu yer olan Hatay’a ulasmak için gerçekten büyük mücadele verildi.

Bu tür afetlerde trafik, tüm bunlarin hakikaten yollar açilarak yoluna konulmasi zannedildigi gibi kolay degildi. Biz bunlari Van’da, Bingöl’de yasadik” dedi.

Bunlari yasamayanlarin sadece fitne fesat ve buna benzer seyleri uydurarak tüm vatandaslarin milletin hafiza kayitlarina gitmeye çalistigini belirten Erdogan, kisa sürede zorluklari astiklarini kaydetti.



"10 bine tamamlanacak"

Tüm çalismalarin yolunda ilerledigini ifade eden Erdogan, “Geçici barinma alanlari dahil tüm çalismalari yoluna koyduk. Evleri yikilan, hasar gören veya sarsintilar nedeniyle evlerine giremeyen insanlarimizi disarida birakamazdik. Ilke etapta çadirla ise basladik. Geçmisten bugüne çadirda kalite neydi, bugün kalite ne? Bunu bile yeterli görmüyoruz. Çadirlarda çok daha farkli adimlar atacagiz. NATO ve Isviçre’nin gönderdigi çadirlarin kaliteleri farkli, aynisini çok daha kalitelisi yapacagiz. Katar’in Dünya Kupasi’ndan kullandigi konteynerleri biz ülkemizde kullaniyoruz. Gördük memnun kaldik. 10 bin konteyner sözü verdiler ve peyder pey gelmeye devam ediyor. Bini geldi, 4 bini yolda, 1 ay içinde 10 bine tamamlanacak. Vatandaslarimiz geçici iskanda çok daha konforlu süreci yasayacaklar. Konteyner kentler alt yapi ve üst yapisiyla adeta birere sehir gibi insa edildi. 1000 konteyner demek, 5 bin nüfuslu bir ilçe kurmak gibidir. 2 ay içinde 100 bin konteyneri faaliyete geçirdigimizde 500 bin nüfuslu bir sehrin alt yapisini da insa etmis olacagiz” diye konustu.

Erdogan, böylesine büyük bir isin, böylesine kisa bir sürede tamamlanabilmesinin dünyada benzeri olmayan bir basari olduguna dikkat çekti.

"1 yil içinde 244 bin konut, 75 bin köy evi yapilacak"

Depreminin ilk anindan itibaren dünyadaki tüm dostlari yanlarinda görmekten memnuniyet duyduklarini dile getiren Erdogan, “Katar her zaman oldugu gibi depremde de alicenapligini göstererek hem ciddi bir maddi yardimda bulundu hem de 10 bin konteyner gönderme sözü verdi. Bugün burada ilk 3 geminin ülkemize getirdigi 715 konteynerle kurdugumuz ilk geçici barinma merkezindeyiz. Sevkiyatlar ulastikça böyle onlarca konteyner kentler kurarak Hatayli kardeslerimizin hizmetine verecegiz. Kalici konutlarin insasina basladik. Insallah 1 yil içinde 244 bin konutun, 75 bin köy evinin insasini tamamlayarak acil ihtiyaci giderecegiz. Sizlerden bir yil sabretmenizi istiyorum. Bir sene müsaade etmenizi istiyorum. Evi yikilan veya kullanilamaz hale gelen hiçbir vatandasimizin magduriyetine meydan vermeden herkesi saglam, güvenli huzurlu yuvalarina kavusturacagiz” dedi.



"Sözlerimizin hayata geçtigini göreceksiniz"

Erdogan, insa ve ihya faaliyetlerinin cografi tarihi kültürel yapinin korunacagi bir planlamanin içinde olduklarina isaret ederek, “Bir yil sonra Antakya’da kalici konutlarin tesliminde bulustugumuzda bu sözlerimizin hayata geçtigini beraber görecegiz” ifadelerini kullandi.

Erdogan’a, MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli, Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Saglik Bakani Fahrettin Koca da eslik etti.
Kaynak: İHA