Asrin Felaketi Osmanli Konagini Yikamadi

Kahramanmaras’ta yasanan depremler sonrasi birçok bina yikilirken, Osmanli döneminden kalan tarihi konak depremde ayakta kalmayi basardi.

Asrin Felaketi Osmanli Konagini Yikamadi
Kahramanmaras merkezli 6 Subat tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki iki deprem sonrasi sehirde bulunan birçok yapi yikildi. Yeni binalarda bile yikimlar meydana gelirken Dulkadiroglu ilçesi Yörük Selim Mahallesi’nde bulunan ve tahmini 1800’lü yillarin sonlarinda insa edilen tarihi Mahmut Pasa Konagi, depremden etkilenmedi. Geride biraktigi yillarin yorgunlugunu disa vuran ve her an yikilacak gibi bir görüntü veren konagin ayakta kalmasi dikkat çekti.

“Bu depremde dahi hasar görmedi”

Veysel Agagörmez, konagin asrin felaketinde zarar görmediginden bahsederek, “Bu konak daha öncesinden mabet olarak kullanilmis, daha sonrasinda medrese olarak hizmet vermis. Bu konak depremde fazla hasar görmedi. Logaritmik olarak 7 siddetinin 5 kati olan bu depremde dahi hasar görmedi. Deprem öncesinde de böyleydi. Bu konak 1800’lü yillarin sonlarinda insa edilmis. Bu konak Kurtulus Savasini, Kahramanmaras’in kurtulusunu görmüs bir konak. Depremde Kahramanmaras ili çok büyük zarar gördü ama bu tarihi mabet fazla zarar görmedi” dedi.

Kaynak: İHA