Arazi Sorununa Çare Bulunamayinca Iki Ilçeye Giden Tarim Suyunu Kestiler

Diyarbakir’in Yenisehir ilçesinde 2010 yilinda GAP projesi çerçevesinde DSI tarafindan Dokuzçeltik Mahallesi’nde arazileri kamulastirilan köylülere takas yoluyla Kayapinar ilçesinde tapulu arazi verildi. Sikayetler üzerine tapulara ihtiyati tedbir konulan köylüler, soruna çözüm bulunmadigi gerekçesiyle iki ilçe ve köylerine giden sulama kanalini kapatti.

Arazi Sorununa Çare Bulunamayinca Iki Ilçeye Giden Tarim Suyunu Kestiler
Alinan bilgiye göre, 2010 yilinda Yenisehir ilçesi sinirlarinda bulunan Dokuzçeltik Mahallesi’nde köylülerin arazisi kamulastirildi. Buna karsilik trampa yoluyla arazi sahiplerine Kayapinar ilçesinde yer alan Cücük Mahallesi’nde hazineye ait arsa ve tapulari verildi.

Cücük Mahallesi sakinleri ise arazinin tarima uygun olmadigi ve arsanin mera alani oldugu gerekçesiyle Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligina sikayette bulundu. Sikayet talebi üzerine Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi Tarim Reform Müdürlügü, arazinin kullanimina kisitlama getirerek 9 çeltik köylülerine verilen arazinin tapularina kisitlama getirdi.

"Elimizdeki tapunun hiçbir hükmü yok"

Tapularina kisitlama getirilmesinden ötürü magduriyet yasadiklarini savunan arazi sahibi Zülküf Güzel, “2010 yilinda bizim arazimizden DSI’nin kanali geçti. Bu kanalin arazimizden geçmesi dolayisiyla bize takas yoluyla Cücük Mahallesi’ndeki arazi devredildi. O dönemde bizim arazilerimiz verimli ve sulu araziydi. Güneydogu Anadolu Projesi (GAP) kanali geçtikten sonra arazilerimiz ikiye bölündü. Böylelikle takas yoluna gidildi. O dönemlerde burasi taslik, mera alaniydi. Devlet bize burayi verdi, biz de kabul ederek burayi aldik. Tapumuzu aldiktan 7 yil sonra buranin köylülerinden bazilari gidip sikayet talebinde bulundu. Sebebi ise buranin mera arazisi oldugundan ötürü tapu verilmesinin yanlis oldugunu söylemisler. Bu basvurularinin sonrasinda mahkeme 2017 yilinda bizim tapularimiza ihtiyati tedbir koydu. Böylelikle önceki arazilerimiz de elden gitti, simdiki arazimize de ihtiyati tedbir konuldu. Su an burada 15’e yakin kisi magdur durumda. Elimizdeki tapunun hiçbir hükmü yok. Ne satabiliyoruz, ne de alabiliyoruz. Ayni zamanda ektigimiz arazilerden de mahrum kaldik” dedi.



“Tarim yapilamaz dediler, kendileri arazimizde izinsiz ekip biçiyor”

Cücük Mahallesi sakinlerinin arazilerine ‘burada tarim yapilamaz’ sikayetiyle basvurduklarini ve arazilerini tarim niyetiyle kullandiklarini dile getiren Güzel, sunlari kaydetti:

“Köylüler bizim arazimize mera arazisi diyor. Madem mera arazisi, neden tarim niyetiyle kullaniliyor. Su anda gübre dagitiyorlar. Buranin mera ile alakasi kalmamis. Yetkililerden çagrimiz, bu duruma bir çare bulsunlar. Bu kadar insani magdur etmenin bir anlami yok. Mahkeme yillarca sürse bile bir çarenin bulunmasi gerekiyor. Ya bizim eski arazimizi geri verin ki onun da kanal geçtigi için geri dönüsümü yok. Ya da bize verilen arazide köylülerin isgal ettigi tarlayi temizleyip tapusunu geri versinler.”

“Çözüm bulunamadi, kanali kapattik”

Arazi sorununa çözüm bulunmamasindan ötürü Bismil ve Çinar ilçeleri ile köylerine giden sulama kanalini kapattigini belirten arazi sahibi Yakup Bal ise, “2010 yilinda GAP projesi benim arazimden geçti. Buna istinaden trampa karsiliginda Kayapinar ilçesine bagli Cücük Mahallesi’nde bize arazi ve tapusunu verdiler. Simdi de yetkililer tapuyu iptal etti. Su anda magdur durumdayiz. Derdimizi kimseye anlatamiyoruz. Derdimize çare bulunmayinca biz de Bismil ve Çinar ilçeleri ile köylerine giden tarim suyunun kanalini toprakla kapattik. Bizim sorunumuz çözülmeyene kadar su buradan hiçbir yere gitmeyecek. DSI zaten kendisi de bize ‘sorununuz çözülmeyene kadar biz de su birakmayacagiz’ diyor. 13 yildir biz magdur durumdayiz. Herhangi bir ücret kimseden almadik, alamadik. Cücük Mahallesi’ndeki arazimizin tapusunu verdiler, ondan sonra tapuyu iptal ettiler. Buna sebep olan da Diyarbakir Il Tarim Müdürlügüdür. Cücük Mahallesi’nin köylüleri Il Tarim Müdürlügüne gidip sikayet talebinde bulundu. Sebebi de sözde arazide hayvan otlatamadiklarindan. Simdi kendileri gidip arazimizi temizlemisler, ekim yapiyorlar. Bu haksizliktir. Kimse bizim derdimize çare bulamadi. Yetkililer lütfen sorunumuza çare bulsun” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA