AFAD Koordinatörü Vali Tekbiyikoglu Açiklamasi 'Helikopterler Tek Teker Üzerinde Inis Yapti'

Kahramanmaras’in Pazarcik ilçesinde görevli AFAD koordinatörü Kirikkale Valisi Bülent Tekbiyikoglu, "Köylerde helikopter indirebilecek alanlar da yoktu. Helikopterin tek tekerlegini yeryüzüne temas ettirmek münasebetiyle doktorlarimiz ve jandarmamiz indiler ve ilk müdahalelerini yaptilar. Tedavisi için sevki gereken hastalarimizi oradan aldik" dedi.

AFAD Koordinatörü Vali Tekbiyikoglu Açiklamasi 'Helikopterler Tek Teker Üzerinde Inis Yapti'
Kahramanmaras’in Pazarcik ilçesinde 6 Subat günü meydana gelen 7,7 büyüklügündeki depremin hasra yol açtigi bölgede vatandaslarin yaralari sarilmaya devam ediyor. AFAD koordinatörü olarak görevlendirilen Kirikkale Valisi Bülent Tekbiyikoglu, bir ayi askin süredir depremin merkezi Pazarcik’ta hayatin normale dönmesi için çalismalarini sürdürüyor. Tekbiyikoglu, Içisleri Bakanligi tarafindan deprem bölgesine görevlendirildigini belirterek, daha önce de afet olaylarinda görev aldigini söyledi.



Birçok dogal afetin içerisinde bulundugunu belirten Tekbiyikoglu, Elazig ve Izmir depremleri, büyük yangin felaketleri ile beraberinde Arhavi, Güneysu, akabinde Kastamonu, Sinop ve Bartin illerindeki sel felaketlerinde görev yaptigini ifade etti.



"Insanlar felaketin sokundaydi"

Pazarcik ilçesine ulastiklarinda ciddi bir felaket ile karsi karsiya kaldiklarini anlatan Tekbiyikoglu, "Büyük bir tipi, kar yagislari. Iki güzergah vardi; kisa olan Göksün üzerinden, Pinarbasi üzerinden ilçeye intikaldi. Mevsim sartlarini çok kötü görünce, otoban üzerinden çok daha hizli gidebilecegimizi düsündük. Ama Osmaniye’deki çevre yolu üzerindeki tünellerin çökebilecegini hesap edemedik. Orada bir takilmamiz oldu. Öglen saat 14.30 civarlarinda ilçeye intikal edebildik. Insanlar felaketin sokundaydi. Hizmet saglayacak olan kamu görevlileri, aileler ile beraber kendileri de afete maruz kaldilar. Kaymakamlarimiz dahil, buradaki birim amirleri, kamu kurum kuruluslarinin temsilcileri de afetzedeydi" dedi.



"Çok hizli bir sekilde arama kurtarma birligi gönderildi"

Arama kurtarma çalismalarina Mehmetçigin de destek verdigini aktaran Tekbiyikoglu, söyle devam etti:

"Afetlerde ilk yapilmasi gereken olaylardan bir tanesi arama kurtarma operasyonlarimiz. En kiymetli olanimiz, insanimiz. Bu insanlarimizi bir an önce enkazin altindan canli olarak çikarmak gerekiyordu. Beraberinde de cenazelerimizi kaldirmamiz gerekiyordu. Yoldayken bütün kamu kurum kuruluslarinda, özel sahislarda ve networkümüzdeki bütün is makinalarini buraya yönlendirmeye baslamistim. Sivas, çok hizli bir sekilde arama kurtarma birligini buraya göndermisti. Jandarmamiz ve ANDA’nin arama kurtarma ekiplerinin önemli bir kismi buradaydi. Bu ekipleri, makineler ve Mehmetçiklerimizin destegiyle zenginlestirme operasyonu yaptik."

"Hizlica arama kurtarma olayini organize ettik"

Jandarma Genel Komutanliginin terörle mücadelede kullandigi ekipmanlarinin arama kurtarma çalismalarinda çok fayda gördügünü kaydeden Tekbiyikoglu, "Lazerle içeride canlinin veya cenazenin, yani içeride ne varsa onu gösterebilen cihazlardi. Bunlardan çok istifade ettik. Elimizdeki insan varligini ve makine varligini 18 ayri gruba böldük. Bu sirada da il özel idaremiz ve belediyemizin de imkanlari ulasmisti. Belediyemizin ve il özel idaremizin bu konuda uzmanliklari da vardi. Onun da burada çok faydasini gördük. Hizlica arama kurtarma olayini organize ettik" diye konustu.



"Yardim tirlarini köylerimize yönlendirdik"

Depremin yasandigi ilk günden itibaren köylerdeki vatandaslara zor sartlar altinda ulastiklarini vurgulayan Tekbiyikoglu, "Köylerde helikopter indirebilecek alanlar da yoktu. Helikopterin tek tekerlegini yeryüzüne temas ettirmek münasebetiyle doktorlarimiz ve jandarmamiz indiler oraya ve ilk müdahalelerini yaptilar. Tedavisi için sevki gereken hastalarimizi oradan aldik. Köylere gittigimiz zaman gida, hijyen, giyim ve isinmayla ilgili malzemeleri oraya biraktik. Ulasamadigimiz köy kalmadi. Yardim tirlarini köylerimize yönlendirdik" seklinde konustu.



"Sehrimiz normallesmeye basladi"

Sehir merkezindeki vatandaslarin zemini daha saglam gördükleri ve hasar görmeyen köy evlerine döndüklerini kaydeden Tekbiyikoglu, "Biz sürekli bir sevkiyat halindeyiz. Bu cografyada çok önemli bir nüfus disari çikti ama yaklasik 14 bin çadir teslim etmisiz. Muhtarlarimiz ’ihtiyacimiz karsilandi’ diyor. Gida hijyen açisindan hiçbir problemimiz yok. Sehrimiz normallesmeye basladi.

Esnaflarimiz saglam binalarinda bulunan dükkanlarini açmaya basladi.

Hizmet sektöründe 310 tane esnafimiz tekrar geri faaliyete girdi. Bu da bizi sevindiriyor. Hayatin normale dönmesine iliskin en kuvvetli emarelerinden bir tanesi esnaflarimizin faaliyete girmesi. Bu vesile ile ilçenin ve bizim de moralimiz yükseliyor" degerlendirmesinde bulundu.

"Millet olarak çok basarili bir sinav verdik"

Felaketin yaralarini sarmak için milletin çok fazla destek verdigini anlatan Tekbiyikoglu, "Türk milleti hepsi bunun hakkini sonuna kadar verdi. Eger bir baskasinin acisini hissedebiliyorsak, Hatay ve Kahramanmaras’taki aciyi; Trabzon’daki, Agri’daki, Edirne’deki vatandasimiz hissedebiliyorsa biz milletiz. Biz bunun hakkini verdik diye düsünüyorum. Millet olarak çok basarili bir sinav verdik" ifadesini kullandi.

"En fazla canin yandigi köylerden basliyoruz"

Pazarcik’ta 14 tane çadir kent kentin kuruldugunu hatirlatan Tekbiyikoglu, "Çocuk dostu alanlardan, egitim alanlarina kadar birçok vatandasimizin ihtiyaci olan her hizmeti kendilerine sunmaya çalisiyoruz. En fazla canin yandigi köylerden basliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA