61 Yil Haber Yazdi, Artik Okuyacak

Bursa’nin Yenisehir ilçesinde 60 yildir gazetecilik yapan Ali Bilgiç, 1963 yilinda kurdugu Yenisehir Gazetesi’ni dijital olarak hala okurlariyla bulusturuyor. Gazeteci Bilgiç, meslegini 61. yilinda birakmayi planliyor.

61 Yil Haber Yazdi, Artik Okuyacak
Çocukken babasinin kahvehanesindeki gazeteleri toplayip oyunlar oynayarak meslege ilk adimini atan Ali Bilgiç, lise yillarinda siir gönderdigi gazetede ise basladi.

Babasini ikna ederek matbaa makinesini aldiran Bilgiç’in tek basina kurdugu Yenisehir Gazetesi’nin serüveni 1 Ocak 1963’te baslamis oldu. 60 yillik mesleginde aldigi çok sayida ödülün yani sira ’Tutsak Gözler’ ve ’Kirik Senfoni’ adli iki siir kitabi yayimlanan Bilgiç, 1959 yilindan itibaren Yenisehir ilçesinde çikan tüm gazeteleri de arsivledi. Simdilerde ayda bir çikardigi Yenisehir Gazetesi’ni e-gazete olarak mail sitemi üzerinden okurlarina ücretsiz ulastiran Bilgiç, mesleginin 61. yilinda gazeteye çikarmayi birakacagini planladigini anlatti.

Siir gönderdigi gazetede ise basladi

Lise yillarinda siir gönderdigi gazetenin bas yazari tarafindan ise alinan Bilgiç, "Liseyi Bilecik’te okudum. Bilecik’te ’Birlik Gazetesi’ adinda ilk günlük gazete yayinlanmaya basladi.

Bir siir gönderdim. Gazetenin bas yazari da Milli Egitim müdürüydü. ’Bu çocugu bana bulun getirin’ demis. Gittim, saatlerce konustuktan sonra gazetenin sahibine, ’Karsiya bir masa kurun, benim yazilarimi bu kontrol edecek’ dedi.

Daha sonra gazete tek basima bana kaldi. 16-17 yasinda günlük gazete bana kaldi ama ben de bu isin üstesinden gelmeyi basardim. Gazetenin bas yazari olan Milli Egitim müdürü babami çagirmis, ’Bu çocuga bir makine al, bu isi yapar’ demis. Bu sekilde basladim" ifadelerini kullandi.

Teknolojinin her halini kullandi

60 yil önce basladigi mesleginde el dizgisinde hazirladigi gazeteleri, simdilerde bilgisayar üzerinden e-gazete hazirlayarak mail servisi ile okurlariyla bulusturan Bilgiç, teknolojinin yillara göre degisimine taniklik ediyor. 1989 yilinda Yenisehir Gazetesi’ni Türkiye’de bilgisayarla hazirlanan ve kendi tesislerinde basilan ilk ofset ilçe gazetesi olarak yayinlayan Bilgiç, "Bütün teknolojileri görüp geçirdim. El dizgisi, makine dizgisi, matbaa, bilgisayar gibi teknolojilerin hepsini kullandim. Son olarak da bilgisayar üzerinden e-gazete hazirlayarak mail servisi ile okurlarima gönderiyorum" dedi.



"Meslekten emekli olacagimi sanmiyorum"

Yillardir yazdigi sayisiz haberlerin ardindan gazeteciligin kolay birakilamayacagini ifade eden Bilgiç, "Emekli oldum ama meslekten olacagimi sanmiyorum. Gazete hazirlamayi birakirsam, haber yazmak yerine bu saatten sonra okuyacagim" diye konustu.



"Bu kadarini ben de hayal edemezdim"

60 yili geride biraktigi gazetecilik mesleginde, daha önce de meslegi birakmayi düsündügünü söyleyen Bilgiç, "Meslekte 60 yil geçirdim. Bu kadarini ben de hayal edemezdim. Sürekli çabaladim. Bütün teknolojileri geçirdim. Artik yapacak bir sey kalmadi, benden öte teknoloji de kalmadi. Daha önce birakmayi düsündüm ama yapacagim bir sey yok. Sairligim ve yazarligim var. Bunlari birakmam mümkün degil ama gazete çikarmayi birakirim" seklinde konustu.



Tüm birikimini vermeye hazir

Yenisehir’de kurulacak basin müzesine, Yenisehir’e yönelik belge ve dokümanlardan olusan 20 bin sayfayi geçkin bir arsivi bagislamaya hazir oldugunu belirten Bilgiç, "Birileri sahip çiksin ama kim sahip çikar bilmiyorum. Ben kendi çabamla simdiki kadar bir seyler yapmaya çalistim. Resmi bir kanalla korumaya alinirsa devrederim. Yoksa devretmek kolay. Satmak istemiyorum. Sadece insanlar yararlansin diye ugrasiyorum. Ögrenci geliyor, Yenisehir için bir seyler arastirmak istiyor kaynak yok. Burada bulabilirse burada arastiriyor" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA