Bilim Kurulu, Gaziantep'te Restore Edilecek Tarihi Yapilari Inceledi

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi (GBB) tarafindan restorasyonu yapilan 6 bin 548 yapinin sadece yüzde 2’lik kismi depremde agir hasarli çikti. Bilim Kurulu, Gaziantep’te restore edilecek tarihi yapilari inceledi.

Bilim Kurulu, Gaziantep'te Restore Edilecek Tarihi Yapilari Inceledi
GBB Imar ve Sehircilik Daire Baskanligi Koruma Uygulama ve Denetim Sube Müdürlügü (KUDEB) önderliginde koruma uzmani mimarlar, insaat mühendisleri, jeofizikçiler, sismologlar ve arkeologlar, tarihçilerden olusan bilim kurulu, Gaziantep Kalesi, hamamlar, camiler, hanlar, kasteller, çesmeler ve eski mimarlik konutlar ve tarihi mahallelerdeki sivil mimarlik yapilarindan olusan bütün geleneksel Gaziantep konutlarini inceledi. Bu çerçevede Büyüksehir’in yaptigi restorasyon çalismalarini üstlendigi yapilardan sadece yüzde 2’lik bir kismin hasar gördügü tespit edildi.

“Yaklasik 3 hafta süren bir çalismayla deprem envanteri çikardik”

GBB Imar Daire Baskanligi Koruma Uygulama ve Denetim Sube Müdürü Serdar Murat Gürsel, 6 Subat tarihinde ülke olarak çok talihsiz bir afetle karsi karsiya kaldiklarini belirterek, “KUDEB ekibi olarak kültürel miraslara dönük yürüttügümüz restorasyon çalismalari için yaklasik 3 hafta süren bir çalismada deprem envanteri çikardik. 6 bin 548 yapiya girdik. Kale dahil hamamlar, camiler, hanlar, kasteller, çesmeler ve sivil mimarlik konutlari, tarihi mahallelerdeki bütün geleneksel Antep konutlarina mevcut durumumuzun ne olduguna bakmaya çalistik” dedi.

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi’nin restorasyon çalismalari basta olmak üzere yapilan sokak sagliklastirma çalismalariyla depremde kente önemli faydalar sagladigina dikkati çeken Gürsel, “Bugün dar gelirli, ekonomik geliri az olan insanlarin yasamis oldugu evlerin çati, duvar, kapi, pencere onarimlarini yaparak, bugün o evlerin performansini yüzde 100 artirmis oldugumuzu ve hiçbirinin yikilmadigina taniklik ettik. Toplamda 6 bin 548 yapinin yüzde 2’si agir hasarli çikti” ifadelerini kullandi.

Gaziantep Kalesi için uygulanan 3 boyutlu lazer tarama teknolojisi, diger kültürel miraslar yapilarinda da kullanilacak

Konusmasinda Gaziantep Büyüksehir Belediyesi olarak üç boyutlu lazer tarayiciyla Gaziantep Kale’sinin her noktasinin dijital arsivini de çikardiklarini ekleyen Gürsel, “Bugün bile yarisini kaybettigimiz kalenin tamamiyla ilgili bir sikinti olmus olsaydi, kalenin elimizdeki arsivinden projesini çikartip birebir aynisini yapabilecek durumdayiz. Bunu diger anitsal yapilarda da hanlarda ve hamamlarda da istiyoruz. Bu görüsü hocalarimiz da önerdi. Bilim kuruluyla bugün gelinen noktada degerlendirme toplantisi da yaptik. Dogru adimlarla basta Gaziantep kalesi olmak üzere Gaziantep’in bütün kültürel mirasi yapilarimizin hepsini onarmak, ayaga kaldirmak istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA