Çorum Belediyesi'nden Su Tasarrufu Çagrisi

Çorum Belediyesi, kurak geçen kis döneminin ardindan su tasarrufu çagrisi yapti.

Çorum Belediyesi'nden Su Tasarrufu Çagrisi
Tüm dünyada oldugu gibi Türkiye’de de iklim degisikligine bagli olarak yasanan kurakligin etkileri görülmeye basladi.

Çorum’da da kurak geçen kis dönemi su kaynaklarini olumsuz etkiledi. Çorum Belediye Baskan Yardimcisi Alper Zahir yaptigi açiklamada, suyun tasarruflu kullanmasi konusunda çagrida bulundu.

Ülkemizde mevsimsel yagislarin azalmasi sonucu kentte su kaynaklarinin yeterince beslenemedigini dile getiren Zahir, “Kis mevsiminde, tüm ülkede oldugu gibi Çorum’da da beklenen düzeyde yagislar olmadi. Yasadigimiz kuraklik, hayatimizin vazgeçilmezi olan su kaynaklarimizi da olumsuz etkilemektedir. Kurakligin devam etme ihtimalini de göz önünde bulundurarak, suyumuzu her zamankinden daha temkinli, özenli ve israf etmeden kullanmaliyiz” dedi.



“Barajlarda 41 milyon metreküp su var”

Belediye Baskan Yardimcisi Alper Zahir, Çorum’a içme suyu saglayan Koçhisar, Yenihayat ve Hatap barajlarinin doluluk oranlariyla ilgili de bilgi verdi. Su anda, Koçhisar Baraji’nda yüzde 27, Yenihayat Baraji’nda yüzde 30, Hatap Baraji’nda ise yüzde 19 doluluk oranina sahip oldugunu belirten Zahir, bu üç barajdaki toplam su hacminin 41 milyon metreküp oldugunu açikladi.

Zahir, Hatap ve Koçhisar barajlarinin içme suyunun yani sira tarimsal sulamada da kullanildigini da hatirlatti.

Çorum’da kisa vadede susuzluk problemi yasanmasini öngörmediklerini ancak uzun vadeli olarak tedbirli olunmasi gerektigini dile getiren Zahir, sinirsiz bir kaynak olmayan suyun önemine vurgu yapti.

Çorum’un yillik su tüketiminin yaklasik 20 milyon metreküp oldugunu söyleyen Zahir, bu yil için su sikintisi olmadigini ancak kurakligin devam etmesi halinde su kaynaklarinda ciddi düsüsler yasanabilecegine dikkat çekti.

Tüm dünyanin da gündeminde olan kurakliga bagli olumsuzluklarin ilimizde yasanmamasi için çalismalar yaptiklarini dile getiren Baskan Yardimcisi Alper Zahir, “Çorum Belediyesi olarak kayip kaçaklari önlemek için çalismalarimizi 24 saat esasiyla sürdürüyoruz. Bir damla suyumuzu dahi israf etmemek için hassasiyetle çalisiyoruz. Vatandaslarimizdan da su tasarrufu konusunda maksimum özeni göstermelerini bekliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA