Yapay Zeka Tabanli Sohbet Robotu Ne Kadar Güvenilir?

Bilisim uzmanlari, son günlerde ünü dünyada hizla yayilan sohbet robotunun verdigi bilgilerin ne kadar güvenilir olduguna dikkat edilmesi gerektigi uyarisinda bulunuyor.

Yapay Zeka Tabanli Sohbet Robotu Ne Kadar Güvenilir?
Geçen yil kasim ayinda piyasaya sürülen ve ücretsiz kullanima açilan yapay zeka tabanli sohbet robotu ChatGPT, tüm dünyanin ilgisini çekti. Sorulan sorulara aninda cevap veren sohbet robotu, ayni zamanda siir yazip içerik üretimi de yapabiliyor. Uygulamanin çok yararli oldugunu söyleyen Yasar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisligi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Koltuksuz, sohbet robotunun verdigi tüm bilgilerin güvenilir olmadigina ve daha önce çözülmemis bir problemi çözmedigine dikkat edilmesi gerektigini söyledi.

Yapay zeka tabanli sohbet robotu ChatGPT sisteminde bilgilerin bilgisayara aktarildigini ve karar verme tekniklerinin matematiksel mantik kurallariyla tanimlandigini söyleyen Prof. Dr. Koltuksuz, “Bu programla yapay zeka, verdigimiz bilgileri hizli bir sekilde toparlayarak geri aktariyor. Bunun disinda yeni bir bilgi üretmiyor veya çözülmemis bir problemi çözmüyor. Dikkat edilmesi gereken nokta, verdigi tüm bilgilerin insan üretimi oldugu ve yanlis da olabilecegi” dedi.



“Verilen bilgileri geri döndürüyor”

ChatGPT’nin çalisma mantigini anlatan Prof. Dr. Koltuksuz, “ChatGPT, bir firmanin yaklasik 3-5 senedir üzerinde çalistigi bir proje. Arka tarafta bizim bildigimiz bilgiler bilgisayara aktariliyor, karar verme teknikleri matematiksel mantik kurallariyla tanimlaniyor. Böylece o karar verme kurallariyla bilgi bir araya geldiginde, bu program sordugunuz sorulara yanit vermeye basliyor. Makine ögrenmesi teknikleri gelistigi için artik bu çok daha saglikli hale geldi. Bilgisayarlar aktardigimiz bilgileri kendi içinde isleyip, karar verip küçük bilgi parçalarini birlestirerek bize daha dogru ve daha anlamli geri dönüsler sagliyor. Sizin için mektup yaziyor, resim yapiyor, bir seyler çaliyor” diye konustu.



“Gelen bilgilerin yüzde yüz dogru oldugu kabul edilmemeli”

Programdan bilgi alinirken dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Koltuksuz, “Çok yararli, kolaylik saglayacak bir program. Makine ögrenmesinde ne kadar uç noktalara geldigimizi gösteriyor. Ansiklopedi karistirmak yerine, bilgiye ulasmak için uzun süreler harcamak yerine, tek sorunuzda size istediginiz bilgiyi verecek. Fakat bir süre sonra insanlar bu yapay zekadan aldiklari her bilginin dogru oldugunu düsünecek. Problemlerin baslayacagi an bu olacak. Önümüzdeki 3-5 yillik dönemde, bu tip programlarin belirli bir regülasyon altina alinmasini saglamamiz lazim. Su anki deneysel bir çalisma. Bu programi bir endüstride, fabrikada veya okul ortaminda kullanmaya kalkarsaniz yanilabilirsiniz. Buradan gelen bilgilerin daha tam anlamiyla, yüzde yüz dogru oldugu kabul edilmemeli. Dikkat etmek gerekiyor. Hatali bilgi verirseniz, hatali sonuç alirsiniz. 10 sene içinde daha az hatali bilgi verecek ve gelisecek. Yakin gelecekte bir ara yüzle yazarak degil konusarak da soru sorulabilir hale gelecek” dedi.



"Nefret söylemlerine dikkat"

Henüz yapay zeka sohbet robotunun çok fazla bilgiye sahip olmadigindan bazi sorulara yanit veremedigine dikkat çeken Koltuksuz, “Önümüzdeki yillarda yeni bilgiler aktarildikça daha saglikli sekilde geri bildirimler yapacak. Yüz binlerce bilginin içinde irkçi ve cinsiyetçi söylemin hatali oldugunu ve dikkat edilmesi gerektigini neticelendirme kurallari içine tanimlamazsaniz, ChatGPT kolaylikla irkçi veya nefret söylemi içeren bir yaklasimda bulunabilir. Bunun yanlis oldugunu tanimlamak gerekir. Irkçi, cinsiyetçi ve nefret içeren bir söylemi dogrulatmaya kalkan kisiler de olabilir ve ChatGPT dogrularsa bu bilgiler kullanilabilir” seklinde konustu.



"Uzmanlik alanlarina göre ayrilabilir"

Programin yillar içinde bilgi aktarimlariyla gelisip büyüyecegini belirten Prof. Dr. Koltuksuz, “Içgüdüsel davranis kaliplarinin matematik modellerini ne kadar hassasiyetle tanimlayip bu yapay zekanin içine koyabilirsek o kadar gelisecek. Önümüzdeki birkaç sene içinde ChatGPT’nin birçok farkli versiyonu çikacak. Cep telefonlarina uyarlanacak, bir kismi parali olacak. Uzmanlik alanlarina göre farkli çesitleri çikacak. Ne kadar uzmanlasirsa o kadar dogru kararlarla karsi karsiya kalacagiz. Bunun için bu programlarin daha sik kullanilmasi gerekiyor. ChatGPT’yi Google ve Wikipedia’nin çok daha akilli ve hizli bir kombinasyonu gibi düsünebiliriz. Farki bilgileri sentezleme kabiliyetine sahip. Yakinda cep telefonu uygulamalari da olusunca, bu program herkesin elinin altinda olacak. Insanligin son 20-30 bin senede çözdügü bir sürü problem var. Bunun kendi alaninizla ilgili olan kisimlarini biliyorsunuz ama büyük bir kismini bilmiyorsunuz. Simdi bu problemlerin çözümlerinin bütünü elinizin altinda olacak” dedi.

Kaynak: İHA