Bu Haber Hem Patron Hem Isçiyi Ilgilendiriyor

Yargitay 9. Hukuk Dairesi, isçinin is sözlesmesi feshedilmedigi halde çesitli sebeplerle kidem tazminati adi altinda yapilan ödemelerin avans niteliginde sayilmasi gerektigine hükmetti. Emsal kararla birlikte; yillardir çalistiklari isyerlerinden kidem tazminati alma hayali kuran EYT’lilerin tazminat plani suya düsebilir.

Tam 8 sene çalistigi insaat firmasindan ücretlerinin ödenmedigi gerekçesiyle istifa eden ustabasi, alacaklarinin tahsili için Is Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Davaci ustabasi, 08.00 - 18.00 saatleri arasinda resmî ve dinî bayramlar da dahil olmak üzere çalistigini, is sözlesmesini emeklilik gününün dolmasi, fazla çalisma ve genel tatil ücretlerinin ödenmemesi, Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin gerçek ücret üzerinden yatirilmamasi sebebiyle hakli nedenle feshettigini öne sürdü. Yillik izinlerinin kullandirilmadigini, son üç ay götürü usulde çalismasina ragmen alacaginin ödenmedigini belirterek kidem tazminati, yillik izin ücreti, fazla çalisma ve genel tatil ücreti ile götürü usulde çalisma karsiligi alacaklarinin davalidan tahsilini talep etti. Davali sirket, iddialarin asilsiz oldugunu belirterek, davanin reddini talep etti. Mahkeme, davanin kismen kabulüne hükmetti. Karari her iki taraf avukati da istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, itirazlari geri çevirdi. Taraflar bu karari da temyiz edince devreye Yargitay 9. Hukuk Dairesi girdi. Emsal nitelikte bir karara imza atan Daire, ’kidem tazminati’ adi altinda yapilan ödemelerin avans olarak nitelendirilmesi gerektigini vurguladi.

EYT’lilerin tazminat plani suya düsebilir

Oy birligi ile alinan kararda su ifadelere yer verildi: "Mülga 1475 sayili Kanun’un 14 üncü maddesinin ikinci fikrasi, isçinin ayni isverene bagli olarak bir ya da degisik isyerlerinde çalistigi sürelerin kidem hesabi yönünden birlestirilecegini hükme baglamistir. O hâlde kidem tazminatina hak kazanmaya dair bir yillik sürenin hesabinda, isçinin daha önceki fasilali çalismalari dikkate alinir. Bununla birlikte, her bir fesih seklinin kidem tazminatina hak kazanacak sekilde gerçeklesmesi, hizmet birlestirmesi için sarttir. Isçinin önceki çalismalari sebebiyle kidem tazminati ödenmisse, ayni dönem için iki defa kidem tazminati ödenemeyeceginden, tasfiye edilen dönemin kidem tazminati hesabinda dikkate alinmasi mümkün olmaz. Yine, istifa etmek suretiyle isyerinden ayrilan isçi kidem tazminatina hak kazanmayacagindan, istifa yoluyla sona eren önceki dönem çalismalari kidem tazminati hesabinda dikkate alinmaz. Ancak ayni isverene ait bir ya da degisik isyerlerinde çalisilan süre için kidem tazminati ödenmemisse, bu süre ayni isverende geçen sonraki hizmet süresine eklenerek son ücret üzerinden kidem tazminati hesaplanmalidir. Isçinin is sözlesmesi feshedilmedigi hâlde çesitli sebeplerle kidem tazminati adi altinda yapilan ödemeler avans niteliginde sayilmalidir. Isçinin is sözlesmesinin feshinde kidem tazminatina hak kazanilmasi durumunda, isyeri ya da isyerlerinde geçen tüm hizmet sürelerine göre kidem tazminati hesaplanmali, daha önce avans olarak ödenen miktar kanuni faiziyle birlikte mahsup edilmelidir. Buna göre davacinin 11.09.2007-08.10.2009 dönemi için hesaplanan kidem ve ihbar tazminati tutarlarinin eksik oldugu ve hak kazanilan alacaklarin tam olarak ödenmedigi anlasilmaktadir. Bu hâlde davacinin 11.09.2007-08.10.2009 ve 06.10.2010-11.06.2014 tarihleri arasindaki tüm hizmet süresine göre son ücret üzerinden kidem tazminatinin hesaplanmasi ve ödenen kidem tazminati tutarlarinin mahsup edilmesi gerekli iken yazili gerekçe ile karar verilmesi hatali olup bozmayi gerektirmistir."

Öte yandan uzmanlar, emsal kararla birlikte EYT’lilerin planladigi tazminat miktarlarini alamayabilecegi uyarisinda bulunuyor.
Kaynak: İHA