Almanya Basbakani Scholz Açiklamasi 'Göç Konusu, Avrupa'da Sadece Birlikte Üstesinden Gelebilecegimiz Bir Sorun'

Almanya Basbakani Olaf Scholz, "Göç konusu, Avrupa’da sadece birlikte üstesinden gelebilecegimiz bir sorun" dedi.

Almanya Basbakani Scholz Açiklamasi 'Göç Konusu, Avrupa'da Sadece Birlikte Üstesinden Gelebilecegimiz Bir Sorun'


Italya Basbakani Giorgia Meloni, Almanya’ya ilk resmi ziyaretini gerçeklestirdi. Meloni basbakanlikta askeri törenle karsilandi. Berlin’deki bulusmanin ana konu maddelerini beklenildigi gibi enerji geçisi, göç, ekonomik iliskiler ve Ukrayna savasi olusturdu. Iki lider bas basa görüstükten sonra aksam saatlerinde ortak basin toplantisi düzenledi.

Toplantida Basbakan Olaf Scholz, Almanya ve Italya’nin çok yakindan bagli oldugunu söyleyerek, göçü temel bir mesele olarak nitelendirdi ve vasifli isçi sikintisi açisindan Avrupa’nin göçe ihtiyaci oldugunu vurguladi. Scholz, göç meselesinin yalnizca birlikte üstesinden gelebilecekleri bir sorun oldugunu söyleyerek, "Avrupa’da kalma hakki olan herkes kalabilmelidir. Bu konuda göç ülkeleriyle anlasmak gerekir” ifadelerini kullandi. Scholz, Avrupa’nin yesil dönüsümde kalici olarak lider bir pozisyon almasi gerektigini vurgulayarak, ayni zamanda, orada üretim yapan sirketler için milyarlarca dolarlik bir ABD sübvansiyon programina atifta bulunarak küresel bir sübvansiyon yarisina karsi uyarida bulundu.

"Ukrayna’yi desteklemezsek baris olmaz, isgal olur"

Italya Basbakani Meloni, Almanya ve Italya’nin ikili iliskilerle yakindan baglantili iki ülke oldugunun altini çizerek, "Bu iliski her iki ülke için de önemli ve güçlü ekonomik baglarla karakterize edilen bir ortakliktir. Her iki ülke de bir bütün olarak Avrupa Birligi için önemlidir” dedi.

Meloni, Ukrayna savasi ve göç meseleleriyle ilgili olarak da "Çözüm bulma yetenegimiz çok önemli" diyerek, Italyan hükümetinin yardim etmek için her firsati degerlendirecegini belirtti ve “Varligimiza ihtiyaç duyulan yerdeyiz. Ukrayna’yi desteklemezsek baris olmaz, isgal olur. Ukrayna’yi desteklemek, savasan taraflari müzakere masasina oturtmanin tek yolu" ifadesini kullandi.

“Göç artik güvenlik sorunu”

Göç konusunun, AB için artik bir güvenlik sorunu haline geldigini vurgulayan Meloni, göç meselesinde sorumluluk ve dayanismanin önemine atifta bulunarak, insan kaçakçiliginin önüne geçilmesi gerektigini söyledi.

Bu konuda Meloni “Yasal göç karsiliginda yasadisi göçle mücadele mi? Kesinlikle bundan yanayim. Italya bu nedenle göç ülkeleri ve transit geçis ülkeleri ile daha yakin çalismak istiyor. Ekonomik yardimla göç ülkelerindeki yoksullukla mücadele etmek istiyor. Avrupa’nin bu tür sorunlari çözebilecegini düsünüyorum" seklinde konustu.

Göç akimlarinin Avrupa sinirlarina ulasmadan durdurulmasinin önemine de vurgu yapan Italya Basbakani, "Birincil hareketlerle savasmadan ikincil hareketlerle savasamazsiniz" dedi.

Enerji konusuna da deginen Italya Basbakani Giorgia Meloni, AB için ortak bir gaz fiyati freni olmasi gerektigini söyledi.

Meloni, Italya’nin Avrupa için bir enerji tedarik merkezi olma yetenegini gelistirmek istedigini de söyledi.

Kaynak: İHA