Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi '15 Bin 725 Civarinda Konteynerin Türkiye'ye Gelmesi Için Planlamalari Yaptik'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Türkiye’nin dünyada yasanan bir afette yardima ilk kosan ülke olmasi dolayisiyla deprem felaketinde herkesin yardim etmek için kostugunu belirterek "90 ülkeden 11 bin 500’e yakin arama kurtarma ekibi geldi. Açilan AFAD ve Kizilay hesaplarina birçok ülkeden 40 milyon dolar civarinda kaynak geldi. 15 bin 725 civarinda konteynerin Türkiye’ye gelmesi için planlamalari yaptik" dedi.

Disisleri Bakani Çavusoglu Açiklamasi '15 Bin 725 Civarinda Konteynerin Türkiye'ye Gelmesi Için Planlamalari Yaptik'


Kahramanmaras merkezli 11 ili etkileyen asrin felaketinde yaralar sariliyor. Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu Adiyaman’in Gölbasi ilçesindeki kurulma çalismalari devam eden konteyner kentte incelemelerde bulundu. Bin 400 kisilik konteyner kentteki incelemelerin ardindan açiklamalarda bulunan Bakan Çavusoglu, "Depremle ilgili faaliyetlerin koordinasyonuna katki yapmaya çalisiyoruz. Biliyorsunuz yurt disindan gelen yardimlar var, ziyaretler var. Ayni yardimlardan tutun da konteyner gibi Türkiye’ye maddi yardim yapmak için girisimler var. Bunlarin koordinasyonunu yaparken firsat buldukça fedakarca çalisan bakanlarimiza, valilerimize, belediye baskanlarimiza, AFAD’a, Kizilay’a destek olmak için bölgeye geliyoruz. Bugün Gaziantep’e indikten sonra Kahramanmaras’in Türkoglu ilçesine gittik. Koordinatör valimizin kontrolünde tüm çalismalarini nizam içinde yapildigini gördük. Ayni sekilde Kahramanmaras merkezde çadir kentleri dolastik. Kirgizistan ve Kazakistan’dan kurulan çadir kentleri ziyaret ettik. Halen daha kardeslerimiz oradalar. Diger taraftan Türkoglu’nda Ingilizlerin bizim ilçe Saglik Müdürlügümüzle birlikte hastanemizle görevli arkadaslarimizla birlikte kurduklari sahra hastanesini ziyaret ettik. Ingiltere’den gelen uzman, askeri hekimlere de tesekkür ettik. Daha sonra Pazarcik’a gittik. Simdi de Adiyaman Gölbasi’ndayiz. Geçenlerde yine Gaziantep’ten yola çikan bazi köy ve kasabalarimizi ziyaret ettik. Besni’ye ayni sekilde gitmistik. Adiyaman merkezde çalismalari yürütmüstük. Cumhurbaskanimiz da birinci turu tamamladi. Ikinci tura basladi.

Yarin da yine Cumhurbaskanimiz deprem bölgelerinde ziyaretlerine devam edecek. Vatandaslarimizla beraber oluyoruz, dertlerini dinliyoruz. Varsa eksiklik onlari gidermek için arkadaslarimizla birlikte çalisiyoruz. Gerçekten gittigimiz yerlerde çadir kentlere ilaveten konteyner kentlerin kuruldugunu görüyoruz" diye konustu.



Ilk etapta 1400 kisilik olacak

Gölbasi’nda da 1500 konteynerin kurulacagi merkezde de belli bir nizam içerisinde adeta bir yasam alani olusturuldugunu söyleyen Bakan Çavusoglu, konteyner kentlerde sadece konteynerler degil agaçlandirma çalismalarinin da devam etigini kaydetti.

Bakan Çavusoglu, "Sosyal donati alanlari da planlanmis. Mescidi, çocuklar için oyun alani, egitim alani, çok sükür okullarimizda çok fazla hasar yok. Bazi okullarda hasar var ama genel anlamda söylüyoruz. Sosyal donati alanlari, sosyal marketler. Esenler Belediye Baskanimiz Tevfik beye de tesekkür etmek istiyorum. Farkli illerden koordinatör valilerimiz buradalar. Bu konteyner kentlerde ve çadir kentlerinde ashanelerin kuruldugunu ve isledigini görüyoruz. Özellikle çocuklarimiz için psikososyal alanlar kuruluyor. Sahra hastanelerimiz vatandaslarimiz için yerinde hizmet veriyor. Biraz önce Pazarcik ilçesinde bazi çocuklarimizi kontrol ettikten sonra hastaneye ilave tetkikler için gönderdiler. Ilk müdahaleler buralarda yapiliyor. Sosyal marketlerde tüm ihtiyaçlarin karsilandigini görüyoruz. Gidaya ilaveten giyecek ve diger ihtiyaçlardan bahsediyoruz. Esenler Belediyemizin kurdugu sosyal market gerçekten örnek nitelikte. Vatandaslarimiz ne istiyorsa burada bulabiliyorlar. Gölbasi’nda kirsal kesimde de 1400 konteyner talebini ilk etapta karsiliyoruz. Ilave talepleri de karsilayacagiz. Vatandaslarimizi çadir kentlerden konteyner kentlere tasiyoruz. Cumhurbaskanimiz ’Milletimize sözümüz var. Bir yil içerisinde vatandaslarimiza kalici konutlari yapip teslim edecegiz’ dediler. Ama o bir yil içerisinde kalici konutlar yapilincaya kadar vatandaslarimizin yasadigi yerlerde bu sartlari gelistirmek de bizim görevimiz. O yüzden çadir kentlerden konteyner kentlere tasiyoruz" dedi.



"20 sahra hastanesi bölgede aktif"

Uluslararasi yardimlara iliskin açiklamalarda da bulunan Bakan Çavusoglu, "Diger taraftan vatandaslarimizin elbette burasi tarim bölgesi, deprem bölgesinin geneline baktigimizda bu var. Tarim alanlarinin hasarinin tespiti devam ediyor. Ayni sekilde telef olan büyükbas küçükbas hayvanlarimiz var. Onlarin tespitleri yapiliyor. Vatandaslarimiza yine bu anlamda ayni yardim, yem destegi veriliyor. Arazilerdeki tespitler yapiliyor. Tüm bölgelerde binalarin tespitleri hummali bir sekilde yapiliyor. Vatandaslarimiz itiraz ederse o da kayda geçiriliyor ve tekrar inceleme yapiliyor. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimiza, gönüllülerimize, mimarlarimiza çok tesekkür ediyoruz. Etüt çalismalari yeni konutlarin yapilacagi yerlerde hizli bir sekilde yapiliyor" diye konustu

90 ülkeden 11 bin 500’e yakin arama kurtarma ekibi geldi

Yurt disindan gelen destekle ilgili de detayli bilgi veren Bakan Çavusoglu, "Yurt disindan gelen destegin koordinasyonunu yapiyoruz. Deprem bölgesindeki sehirlerimize bu koordinasyonunu sahada da yapmak için büyükelçi ve diplomatlarimizi da görevlendirdik. Adana’ya iki havaalani oldugu için dört arkadasimizi, diger sehirlere ikiser büyükelçimizi görevlendirdik. Sahadalar. Diger kurumlardan arkadaslarimizla koordinasyonlu sekilde çalisiyorlar. 90 ülkeden 11 bin 500’e yakin arama kurtarma ekibi gelmisti. Bu sabah 4 ülke kaldi demistim. Gürcistan ve Özbekistan arama kurtarma çalismalarini tamamlayarak döndüler. Can Azerbaycan ve Filipinliler yaklasik 700 kisi. Su anda yine bazi yerlerde vatandaslarimizdan ihbarlar geliyor. Henüz daha ulasamadigimiz vatandaslarimizin yakinlari var. Antakya’da görev yapan büyükelçimiz Devrim Öztürk dahil ulasamadigimiz kimseler var. Arama kurtarma ekiplerimiz sahada ama yurt disindan da iki ekip su anda sahada. 27 ülkeden 30 sahra hastanesi gelmisti. Bunlardan bazilari bu arama kurtarma ekipleri ile ekip halinde geldi. Bunlarin su anda 10 tanesi döndü ama 20 tanesi aktif. Fransizlarin sahra hastanesi oldugunu görüyoruz. Yurt disindan konteynerle beraber kirsal kesimde çadir talepleri de devam ediliyor. Çadir ihtiyacinin karsilanmasi için yurt disindan çadirlarin gelmesi konusunda çalisiyoruz. Kargo uçaklarinin ayarlanmasi ile 125 binden fazla çadir gelmis durumda. 42 bin civarinda çadirin Türkiye’ye intikali için planlamalar yapildi. Konteyner için yurt disindan da bulabildigimiz konteynerleri getiriyoruz. Katar’dan da 10 bin civarinda konteyner gelecek. Gemilerle yola çikmaya basladi.

Süveys Kanali’na gemiler ulasti. Birkaç gün içerisinde gemiler Iskenderun Limani’na gelmis olacak. 15 bin 725 civarinda konteynerin Türkiye’ye gelmesi için planlamalari yaptik" dedi.



"NATO’dan 4 bin kisilik yasam alani destegi"

NATO’nun ilk etapta 4 bin kisilik yasam merkezi projesini de hatirlatan Bakan Çavusoglu, söyle devam etti: "NATO’nun biliyorsunuz Türkiye’ye tüm uluslararasi kuruluslarin da destegi oldugu gibi NATO’nun ilk etapta 4 bin kisilik yasam merkezi projesi vardi. Ilk etap malzemeler Iskenderun’a geldi. 2 bin 400 kisilik Antakya’da merkez kurulacak bin 600 kisilik Iskenderun’da kurulacak. Bu anlamda NATO’un ilave malzemeleri Italya’dan yarin ve sali günü yola çikmis olacak. Ayrica dün NATO ikinci bir dört bin kisilik bir yasam alani daha kurabileceklerini söylediler ve sessizlige biraktilar, herhangi bir üyeden itiraz olmazsa da ikinci bir dört bin kisilik yasam alani da arkadaslarimizla istisare edecegiz. Cumhurbaskanimiza da arz ettik. Bakanlarimizla da istisare ettikten sonra ihtiyaç olan yere bunlar kurulmus olacak. Dünyadan mali yardim önerileri de geliyor. Ülkelerin resmi taahhütleri var. Diger taraftan o ülkelerde sivil toplum kuruluslari ve is dünyasinin kampanyayla Türkiye’ye yardim için aktarmak istedikleri kaynaklari ilgili AFAD’in, Kizilay’in hesap numaralarina yönlendiriyoruz. Önümüzdeki süreçte üç aylik olarak BM’nin acil yardim çagrisi çerçevesinde bu toplanacak miktarin nerelere harcanacagini da ilgili kurumlarimizla koordine ediyoruz. Biliyorsunuz bir de AB Brüksel’de konferans düzenlemek istedi. Biz bu arada da BM Kalkinma Programi ve Dünya Bankasi ile önümüzdeki süreçte nerelere ihtiyaç duyulacak bunun raporlamasini da yapiyoruz. Strateji ve Bütçe Baskanligimiz, Hazine ve Maliye Bakanligimiz ve diger kurumlarimizla birlikte bu üzün ve orta vadede bu anlamda da atabilecegimiz adimlar. Yurt disinda büyükelçiliklerimizde vatandaslarimizin ve o ülkelerin vatandaslarin talebi dogrultusunda AFAD ve Kizilay hesaplari açtik. Burada da birçok ülkeden 40 milyon dolar civarinda kaynak. Birinci sirada Japonya var. Hep sunu söylüyorlar ’Bizde deprem oldu siz geldiniz. Bir de Iran, Irak savasinda Tahran’dan vatandaslarimizi siz kurtardiniz. Simdi sira bizde’ diyorlar. Aslinda baktigimiz zaman tüm dünya niye yardima kosuyor. Iki sebebi var. Birincisi görülmemis bir afet. Ikincisi Türkiye nerede bir afet olduysa ilk kosan ülke olmustur. Dolayisiyla herkes zor günlerde Türkiye’ye yardim etmek için kosusturuyor. Amacimiz bir an önce yaralarin sarilmasi, ihtiyaçlarin karsilanmasi ve deprem bölgelerinin ihya edilmesi. Tüm gönüllerle de tesekkür ediyoruz. Emegi geçen herkese çok tesekkür ediyoruz. Bu dönemde bize her türlü destegi veren arama kurtarmadan tutup da ayni, nakdi yardimlarda uluslararasi toplumlara da tesekkür ediyoruz."
Kaynak: İHA