Nevsehir'de 1999 Yilindan Önce Yapilan Binalar Mercek Altina Alindi
6 Subat tarihinde meydana gelen ve asrin felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaras merkezli depremlerden sonra Nevsehir’de de yapilan eski binalar mercek altina alinirken Nevsehir Belediyesi Imar Müdürlügü girisine ve içerisine deprem görselleri asilarak gelen vatandaslarin deprem bilicini ön plana çikartmalari hedefleniyor.

“Bu felaketin de üstesinden gelecegiz”
Nevsehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Savran yaptigi açiklamada: “Çok büyük bir felaketle karsi karsiyayiz. Bizler toplum ve millet olarak bir araya geldik. Devletimizin gücü ile hareket ederek bu felaketinde üstesinden gelecegiz. Ben de uzun süredir deprem bölgesindeydim, o bölgede ki Çalismalari yakindan takip ediyoruz. Depremzedeler için geçici barinma alanlari, daha sonra kalici konutlar yapilacak ve bu yara birlikte sarilacak” dedi.
“Bu felaketten de ders çikartmaliyiz”
Nevsehir olarak, 22 bin civari depremzedeyi konuk ettiklerini belirten Savran, “Deprem bölgesinde de Nevsehir Belediyesi olarak faaliyetlerimiz var çalismalarimiz devam ediyor. Bunun yani sira karsilastigimiz bu felakette ders alma noktamizda birtakim faaliyetlerimiz olacak. Öncelikle ‘Toplum Bilincinin Gelistirilmesi’ Binayi yapan müteahhitler, mühendisler, binalari kontrol eden personel, zemin etüdünü yapan firmalarda ki kisilerin herkesin ve ayni zamanda da toplumun bu konuya iliskin bilgilendirilmesi gerekiyor” seklinde konustu.
“Akli ön plana çikartmaliyiz”
Baskan Savran, “Biz duygusal bir milletiz bu gibi durumlarda duygu yogunlugumuzdan dolayi bir araya geliyoruz, kenetleniyor ve birlikte mücadele ediyoruz. Bu süreç geçtikten sonra da akli ön plana çikarmamiz lazim. Akli ön plana çikartarak bu tür felaketlerle karsilastigimizda bu yikima ugramamak için neler yapabiliriz noktasinda çalismamiz lazim. Bizde deprem sonrasi çalisma noktasinda Imar Müdürlügümüzü girisine ve çesitli yerlere toplumsal bilinci, toplumsal sorumlulugu ve toplumsal ahlaki gelistirecek ve hatirlatacak tabelalar astik” dedi
1999’dan itibaren günümüze kadar devam eden Yapi Denetim Ve Deprem Yönetmeligine uygun olarak binalarimizda ruhsatlandirma ve binalari kontrol ediyoruz. Bu faaliyetlere ek olarak da çalismalarimiz olacak. Zemin etütlerini yapan firmalarin geriye dönük raporlari dosyaya girdikten sonra onlari denetleyecek ekip olusturacagiz. Nevsehir her ne kadar deprem bölgesi olmasa bile, bu yikilma ihtimalleri çok çok az olsa bile genel olarak bu bilincin olusmasi için böyle bir çalisma baslattik” dedi.
“Mahallelerimiz kentsel dönüsümü kendi içinde yapacak”
Savran “Kentsel dönüsüm meselesi aslinda Türkiye’nin meselesi. 1999 yilinda yapilan binalarin özellikle dönüstürülmesi lazim. Neden dönüstürülmesi lazim, bugün Hatay’da Kahramanmaras’ta, Adiyaman’da, Adana’da ve depremden etkilenen 11 ilde yikilan binalarin neredeyse tamami bu tür binalar oldugunu düsünüyorum. Biliyorsunuz Nevsehir’de yillardir konusulan kentsel dönüsüm meselesi var. Bu konu ile ilgili çalismalarimiz var, Hak sahibi vatandaslarimiz memnun edecek bir yöntem gelistirdik. Çalismalarimizin görüsmeleri basladi.
Vatandaslarin karli çikacagi Kentsel Dönüsüm Projesi gelistirdik. Insallah kisa sürede projemizin çalismalari baslayacak. Oralarda yapilacak olan imar düzenlemelerinin, yeni imar yeri açmak yerine, kendi içinde ekonomik olarak cazip hale getirerek dönüsümünü hizlandiracagiz. Bu degisimi yapmamiz lazim. Bu durum aksamdan sabaha yapilacak bir durum degil. Bu uzun bir zaman alacak. Ama bir yerden de baslamamamiz ve o bilinci gelistirmemiz lazim” seklinde konustu.
