Bakan Soylu, Malatya'da Açiklamalarda Bulundu

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, deprem bölgesinde agir hasarli ve acil yikilacak binalardan kesinlikle esyalarin çikarilmamasi gerektigini söyleyerek, "Deprem bölgesinde 600 binin üzerinde yikilmis, acil yikilacak ve agir hasarli bagimsiz konutun enkazlarinin kaldirilma süreci var. Bu süreç bile basi basina bundan önceki yasadiklarimizin kat ve kat üstünde ve önemli bir zaman dilimi alabilecek bir süreçtir. Bunlari es zamanli bir sekilde gerçeklestirecegiz" dedi.

Bakan Soylu, Malatya'da Açiklamalarda Bulundu
Depremin yiktigi illerden biri olan Malatya’da Afet Koordinasyon Kurulunda; Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum, Adalet Bakani Bekir Bozdag ile Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un katilimi ile kentteki son durum masaya yatirildi.

Kentteki idarecilerin ve milletvekillerinin de katildigi toplanti sonrasi açiklamalarda bulunan Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Malatya’da gelinen noktayi masaya yatirarak atilacak adimlari görüstüklerini söyledi.



Su ana kadar deprem bölgesinde 600 binin üzerinde yikilmis, acil yikilacak ve agir hasarli bagimsiz konutun enkazlarinin kaldirilma sürecinin oldugunu belirten Soylu, "Bu süreç bile basi basina bundan önceki yasadiklarimizin kat ve kat üstünde ve önemli bir zaman dilimi alabilecek bir süreçtir. Bunlari es zamanli bir sekilde gerçeklestirecegiz" diye konustu.

Deprem bölgesinde yasayan vatandaslari da hasarli binalara girmemeleri noktasinda uyaran Soylu, "Özellikle agir hasarli binalardan ve tüm hasarli binalardan kaçinilmasi gerekir. Kaçinilmasi gerekir derken muhakkak içine girilmemesi gerekiyor, bu birincisi. Bunlarin içerisinde ev esyasi alinmadan, yanindan geçmeden her birinden kaçinilmasi gerekiyor. Özelikle orta hasarli binalar içinde söylüyorum. Diger hasarli binalarla ilgili kararimiz net ve kesindir. Agir hasarli binalardan ve acil yikilacak hasarli binalardan kesinlikle ev esyasi alinmamasi gerekiyor, bu binalarin yaninda bile geçmekte artçi depremler devam ettigi ve müstakil depremler devam ettigi sürece dogru degildir ve yasaktir. Onun için bunu tekrar deprem bölgesindeki bütün hemsehrilerimize bir kez daha altini çizerek söylemek istiyorum" seklinde konustu.



Depremzedelere 5 bin TL kira yardimi yapilacak

Depremde evleri yikilan ve agir hasarli olan depremzedeler için yapilacak kira yardimina iliskin de konusan Soylu, ev sahibi olan depremzedelere 5 bin TL kira yardiminin yapilacagini söyledi.

Daha önce kiracilar için de 2 bin TL olarak belirlenen yardimin Cumhurbaskani Erdogan’in talimati ile 3 bin TL’ye çikarildigini da ifade eden Soylu, kira desteginin yani sira bu statüdeki depremzedelere ayrica 15 bin TL tasinma destegi de verilecegini söyledi.



Yasanan bu depremlerin daha önceki yasanan depremlere nazaran farkli bir etkisinin oldugunu da ifade eden Soylu, "Bunun için bu depremin kendine ait ortaya koydugu birtakim kararlarin da sartlari söz konusu. Bunlar su sekilde. Kiracilara ilk kez bir depremde tasinma parasinin yani sira kira destegi söz konusu. Ikinci olarak da bundan önce kiracilar konteyner kentlerde çok istisnai durumlar olmamasi durumunda barinmiyorlardi. Oysa simdi ev sahibi bir kisinin bir evi varsa ve evi yikilmissa konteyner kent istiyorsa burada barinma ihtiyacini karsilayabilecek. Kiracilar içinde benzer bir durum söz konusu, ayni ev sahibi gibi ona da bu hakki bu süreçte veriyoruz" ifadelerini kullandi.

Geçici konteyner kentlerde barinacak depremzedeler içinde öncelikli siralarinin oldugunu anlatan Soylu, sunlari söyledi:

"Birincisi ailesini depremde kaybedenler öncelik sartlari onlarin, ikincisi sehit aileleri ve yakinlari, üçüncüsü engelliler, yatalak hastalar, özellikle 6 yasindan küçük çocuklari olanlar, hamile olanlar kiraci da olsa bizim sosyal yardimlasma vakfindan yardim etmek durumunda kaldigimiz vatandaslarimiza böyle bir öncelik var. Bizim temel mantigimiz sudur. Burada çok büyük bir afet oldu ve burada hiç kimseyi disarida birakmayacak, kimine kirasiyla, kimine konteyneriyle, kimine diger süreciyle destek olabilecegimiz hepsini kusatabilecegimiz adimlari hep berabere atiyoruz degerlendiriyoruz, sartlari da ona göre olusturuyoruz. Bunu bir kez daha kamuoyu ile özellikle deprem bölgesinde bu depremle yüz yüze kalan yakinlarini kaybeden evini kaybeden ve bugün bu bütün sartlarin her birini yasayan vatandaslarimizla bir kez daha paylasmak istedik."

Malatya’da daha önce de birçok depremle karsi karsiya kaldiklarini ve sonrasinda bölgeye geldiklerini belirten Bakan Soylu, "Malatyali hemsehrilerimiz sunu bilsinler. Burada isimizi tamamlamadan, Malatya’da insanlarimizi huzurlu bir sekilde konutuyla, isiyle, esnafiyla, tarimi ile hep birlikte kamu binalari ile dört dörtlük yapmadan bizim buradan çikmamiz, deprem bölgelerinden çikmamiz mümkün degildir. Bugüne kadar karsi karsiya kaldigimiz afet, deprem, sel felaketlerinde her birini yaptik çiktik. Bugünden sonra da insallah Cenabi Allah yapmayi nasip eder. Cenabi Allah zorumuzu kolaylastirsin, bu cuma hürmetine direncimizi artirsin, milletimize bizi mahcup etmesin" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA