AFAD Deprem Danisma Kurul Üyesi Açikladi Açiklamasi 'Depremin Büyüklügü 7.7, Fakat Siddeti 11'

AFAD Deprem Danisma Kurul Üyesi Doç. Dr. Fikret Koçbulut, Kahramanmaras merkezli yasanan 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki iki depremlerin ilkinin 11, ikincisinin ise 10 siddetinde ölçüldügünü, olusan fay kiriginin ise yaklasik 300 km oldugunu söyledi.

AFAD Deprem Danisma Kurul Üyesi Açikladi Açiklamasi 'Depremin Büyüklügü 7.7,  Fakat Siddeti 11'
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisligi bölümü Genel Jeoloji Anabilim dali, Tektonik Bilim Dali Ögretim Üyesi ve ayni zamanda AFAD Deprem Danisma Kurul Üyesi Doç. Dr. Fikret Koçbulut tüm Türkiye’yi yasa bogan depremlerin ardindan açiklamalarda bulundu. Doç. Dr. Koçbulut, depremin yasanmasinin ardindan bölgeye giderek incelemelerde bulundugunu belirterek, “Tektonik bilim dali ögretim üyeleri olarak biz deprem bölgesine gittigimizde depremin olusturdugu yüzey kirigini haritalandiririz. Çünkü bu yüzey kiriklari gelecek dönemde Türkiye’nin diri fay haritasinin yenilenmesinde ipuçlari verecek ve yön gösterecek. Özellikle gece 04.17’de olan 7.7 büyüklügündeki depremde kuzeyde Adiyaman Çelikhan’dan baslayip güneye dogru Malatya Erkenek, Kahramanmaras Pazarcik, Türkoglu, Narli, Antep Islahiye, Nurdagi ilçelerinden geçip Hatay’in Hassa ve Kirikhan ilçelerine kadar uzanan bir yüzey kirigi haritaladik. Yaklasik uzunlugu 300 kilometreye yakin” dedi.



Adiyaman Çelikhan ve Malatya Pütürge arasina dikkat çekti

Doç. Dr. Fikret Koçbulut, Adiyaman Çelikhan ve Malatya Pütürge arasinda 25 kilometrelik kirilmayan bir fay hatti bulundugunu hatirlatarak, "Özellikle karada meydana gelen çok büyük bir deprem ve olusturdugu çok uzun bir yüzey kirigi ortaya çikmis. 7.7’lik depremin iki ucuna baktigimizda bir ucu Hatay Antakya civarina denk geliyor. Diger ucu ise Adiyaman Çelikhan’a denk geliyor. Bunun iki ucunda stres geriliminin biriktigini görüyoruz. Bu açidan Antakya fayina dikkat etmemiz gerekiyor. Daha kuzeyde ise Çelikhan ve Malatya Pütürge arasinda ki yaklasik 25 kilometrelik kirilmayan bir bölüme dikkat çekmek istiyorum. Çünkü daha kuzeye baktigimizda 2020 Elazig Sivrice depreminde o kuzey kismi da kirildi. Artçilara baktigimizda güneyde Çelikhan civarinda 4’ün üzerinde olusan artçilari görmekteyiz" ifadelerini kullandi.

“Diri fay haritasinda yenilenmesi gereken bir bölge var”

Doç. Dr. Koçbulut, Malatya Dogansehir ve Yesilyurt arasinda ki fay hattinin yenilenmesi gerektigini ifade ederek, “Ikinci depreme baktigimizda 13.21 civarinda meydana gelen depremde ise daha çok dogu bati uzanimli olan Çardak-Dogansehir, yani Dogu Anadolu Fay Zonu’nun arasina denk geliyor. Yani Göksun’dan baslayip Dogansehir’e kadar gelen yaklasik 140 kilometrelik bir yüzey kirigi meydana getirdi. Burada da dikkatimizi çeken su Dogansehir ve Yesilyurt’a kadar ulasan hat boyunca diri fay haritasinda yenilenmesi gereken bir bölge var. Birçok kirik görüp fotografladik. Dikkatimizi çeken bir sey oldu. Bir, faylarin üzerine ev yapmayacagiz, yikima sebep olan ikincisi ise faydan uzaklastikça zemini iyi tespit edip zemin üzerindeki yapiyi ona göre tasarlayacagiz ve insa edecegiz. Böyle yaparak bu dogal olaylari afete dönüsmesini engellemis olacagiz. Son 300 yil içerisinde ki iki tane büyük karasal depremin pes pese olmasi ve bu kadar büyük yikim ortaya çikarmasi afetten ziyade felakete dönüstü” seklinde konustu.



"Depremin siddeti 11’di"

Doç. Dr. Koçbulut, depremin siddetinin meydana gelen yikimla ölçüldügünü belirterek, “Sivas’ta birinci depremden 250-300 kilometre uzaktayiz, ikinci depremden ise 180 kilometre uzaktayiz. Suanda Sivas’ta en yasli kisiye sorsaniz ben hayatimda böyle bir deprem hissetmedim der. Çünkü bu büyüklükte bir deprem olmadi. Bu kadar mesafeden böyle hissediyorsak orada ki insanlarin nasil hissettigini düsünün. Insanlar büyük bir gürültü geldi diye anlatiyor. Çünkü büyük kütleler kayiyor ve sürtünmeden dolayi ses ve isik ortaya çikti. Bunun yaninda ayakta duramadiklarini söylüyorlar. Depremlere baktigimizda büyüklükleri 7.7 ve 7.6 fakat siddet olusan depremin yikimiyla ölçülen bir skaladir. Birinci depremin siddeti 11’dir. Zaten son skala 12’dir. 12 siddetinde deprem oldugunda tas üstünde tas kalmaz ve yer çekimi kaybolur. Ilk depremin siddeti 11 olarak ölçüldü, ikinci depremin siddeti ise 10 olarak ölçüldü. Yani çok çok büyük depremler bu yikimlari olusturdular. Suana kadar 6 bin civarinda artçi oldu. Bunlardan en büyügü 6.6 oldu ve yavas yavas küçülerek gidiyor. Bu artçilar, hareket eden bloklar tamamen yerine oturana kadar devam edecek” dedi.

Kaynak: İHA