Ordu Ekibi, Deprem Bölgesinden Dönüs Yapti

Merkez üssü Kahramanmaras olan depremlerin ardindan Ordu Büyüksehir Belediyesi’nce bölgeye sevk edilen itfaiye ve diger ekiplerin bir kismi, yaklasik 2 haftalik görevlerinin ardindan sehre dönüs yapti. Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, bölgeye sevk edilen ekiplerin depremin ilk gününden itibaren yogun bir çalisma yaptiklarini belirterek, “300’e yakin arkadasimiz ve is makinelerimiz ile oraya gittik, 244 de araç oraya gönderildi. 5 bin kisilik mobil mutfagimiz oraya gitti, devamli olarak sicak yemek ikraminda bulundu. Ilk defa oraya ulasan ekip olarak da gurur duyduk” dedi.

Ordu Ekibi, Deprem Bölgesinden Dönüs Yapti
Merkez üssü Kahramanmaras olan, 6 Subat tarihinde meydana gelen depremlerin ardindan bölgeye sevk edilen Ordu Büyüksehir Belediyesi ekiplerinin bir kismi, görevlerinin ardindan dönüs yapti. Ordu’dan toplamda 2 bin 155 personel ve 595 adet is makinesi görev alirken Büyüksehir Belediyesi’nde bu çalismalara 285 personel, 245 araç ve is makinasi ile katki verdi. Deprem bölgelerinde yüzlerce enkaza müdahale eden, yemek, su gibi temel ihtiyaçlarin saglanmasina da yardimci olan ekipler, yaklasik 2 haftalik görevlerinin ardindan Ordu’ya dönüs sagladi. Ekipler, Ordu Büyüksehir Belediyesi hizmet binasi önünde Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, daire baskanlari ve ilgililer tarafindan karsilandi.

“Bölgede yogun çalismalar yapildi”

Burada basin mensuplarina açiklamalarda bulunan Ordu Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, ekibin bir kisminin geri dönüs sagladigini söyledi.

Deprem bölgelerinde suanda OSKI, Fen Isleri Müdürlügü, Parklar ve Yesil Alanlar Sube Müdürlügü ile cenaze isleri ekiplerinin çalismalarina devam ettigini kaydeden Güler, “Bizden istenilen disinda genis bir ekip ve ekipman ile oraya katildik. Amacimiz yaralari sarmak. 300’e yakin arkadasimiz ve is makinelerimiz ile oraya gittik, 244 de araç oraya gönderildi. Yogun bir çalisma yapildi, itfaiye ekiplerimiz orada canlar kurtardilar, sosyal destek ekiplerimiz oraya psikolojik olarak ve yemek ile su destegiyle yardimci oldular. 5 bin kisilik mobil mutfagimiz oraya gitti, devamli olarak sicak yemek ikraminda bulundular” dedi.



“Tecrübelerimizi paylasacagiz”

Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Mehmet Hilmi Güler, afetlere karsi alinacak tedbirler konusunda Ordu’dan baslayarak tecrübelerini paylasacaklarini ifade ederek, “Suanda Parklar ve Yesil Alanlar Sube Müdürlügü ekiplerimiz cenaze islemleri için düzenlemeler yapiyor. Fen Isleri Müdürlügü ekiplerimiz hem enkaz kaldirmaya, hem de yaralilarin ve hayatini kaybedenlerin çikartilmasina yardimci oldular. Valiligimiz baskanliginda tüm Ordu 19 ilçesi ile oraya ekiplerini gönderdi. Biz de buradan çalismalari sürdürüyoruz ve suanda 5 bine yakin kisi Ordu’ya gelmis bulunuyor. Onlarin da buradaki yasam kosullarini saglamaya çalisiyoruz. Deprem bölgelerinden gelen arkadaslarimiz tesekkür ediyorum. Onlar, yaralarin sarilmasinda ve acilarin paylasilmasinda çok önemli katki sagladilar. Ilk defa oraya ulasan ekip olarak da gurur duyduk. Amacimiz bunlarin hiç olmamasi, bundan sonra ders alarak bu olaylarin önlenmesi. Bununla ilgili de Ordu’dan baslayarak, herkesle bilgi ve tecrübelerimizi paylasacagiz” diye konustu.



“Teknolojik ekipmanlarin ne kadar önemli oldugunu gördük, bünyemizde bulunan çok sayida alet ile zaman kazanarak daha fazla kisiye ulastik”

Ordu Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskani Yusuf Çinkil, bu tür afet olaylarinda teknolojik ekipmanlarin önemine degindi. Ordu Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi’nda bulunan çok sayida ekipman ile zaman kazanarak, daha fazla kisiye ulastiklarini kaydeden Çinkil, “Toplamda 25 kisilik ekipler, Adiyaman olarak planladigimiz olarak güzergahimizi olumsuz hava kosullarindan ve yollarin çökmesinden dolayi Malatya olarak güncelleyerek gece saatlerinde oraya ulastik ve arama kurtarma faaliyetlerine ulastik. Ilk enkazimizda 5 kisinin oldugunun bilgisini aldik ve bunlardan 2 kisinin sag oldugunun tespitini yapip, hizli bir sekilde enkaz çalismalarina basladik ve yaklasik 6 saatlik bir çalisma neticesinde baba ile kizini canli olarak enkaz altindan çikarttik, ayni enkazdan maalesef cenazeler de çikartmis olduk. Malatya ilimizde çok fazla enkazda arama ve kurtarma faaliyetleri yürüttük, burada toplamda 3 kisiyi enkazdan canli olarak çikarttik. Adiyaman’daki yikimin daha fazla oldugunu bildigimiz için oraya görevlendirildik. Depremin 14 günü boyunca dün itibariyle arama ve kurtarma faaliyetleri sonlandirilana kadar tüm imkanlarimiz ile çok çalisarak umut olmaya çalistik. Teknolojik ekipmanlarin ne kadar önemli ve gerekli oldugunu gördük ve bünyemizde bulunan çok sayida alet ile zaman kazandik ve daha fazla kisiye ulasma imkani bulduk. Bu ekipmanlarimizin bizde bulunmasinda emegi olan Büyüksehir Belediye Baskanimiz Dr. Mehmet Hilmi Güler’e de çok tesekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Enkaz altinda iken de depremler oldu, hem birbirimizi hem de enkaz altindakileri telkin ettik”

Ordu Büyüksehir Belediyesi Itfaiyesi Dairesi Baskanligi Müdahale Sube Müdürü Ali Günes, ilk enkazlarinda Sadiye ve babasi Sahin isimli sahislari kurtardiklarini belirterek, “Sahin agabeyin telefonu çekiyordu ve konusarak yer tespiti yaptik. Kendisi ile 7 yasindaki kizini enkazin altindan canli olarak çikarttik. Canli çikarttigimiz her kisi ümit oldu ve çalisma askimiz devam etti. yaklasik 72 saat boyunca tüm arkadaslarimiz ile birlikte uyumadan, yemeden ve içmeden mücadele etti. Baska bir enkazda 15 yasinda bir kizimizin yerini tespit ettik ve Sivas itfaiyesinden arkadaslarimiz ile beraber ortak çalisma yaparak kizimizdan gelen sesi tespit ettik. Enkazin altina girdigimizde yarim metrekarelik alanda 2 büklüm sekilde duruyordu. Kendisine ulasmak için 2 buçuk saatlik zaman sarf ettik. Enkaz altinda iken de depremler oluyordu, hem birbirimizi, hem de enkaz altindakileri telkin ediyorduk. Sonrasinda kizimizi orada kurtardik. Konusma zorlugu çeken halsiz kizimiz yaklasik bir buçuk dakika boyunca boynuma sarildi ve asili kaldi. Orada bir insanin canina dokunmak, onun hayatina isik olmak çok farkli” seklinde konustu.



“Kimse ‘beni çikartin’ demiyor, herkes ailesinden digerlerini çikartmamizi istiyordu”

“Enkaz altinda kiminle konustuysak kimse ‘beni çikartin’ demedi, hepsi ablasi, kardesi, esi ve çocuklarinin oldugunu söyleyerek, onlari kurtarmamizi istedi” diyen Sube Müdürü Ali Günes, “Tüm Ordu seferber oldu, çok sayida ekip vardi. Saat 04.20 gibi deprem oldu, 04.30 gibi evden çiktik ve çocuklarimizla, geri kalan yakinlarimizla helallesemeden gittik. Gece saat 02.00 siralarinda bir agabeyimiz geldi ve ne zaman yardima gelecegimiz sordu, kendisine saat 05.00 gibi gelecegimiz söyledim. Saat 04.00 gibi enkaza girdik ve o agabey gelip enkaz basinda serzeniste bulunmaya baslamis. Sonrasinda saat 06.00 gibi çocuguna ulasmak için açtigimiz tünelden çiktigimizda bana ‘hakkini helal et, benim çocugumu kurtarmak için buraya benden önce gelmissiniz’ dedi.

Biz durmadik, çabaladik elimizden ne geliyorsa onu yaptik, dualar aldik. Biz farkli bir milletiz, bizim birlik ve beraberligimiz depremin siddetinden daha büyük, bu ülke biz birlik ve beraber oldugumuz sürece yikilmaz. Ülkemizin basi sag olsun” diye konustu.

Ordu Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskanligi Sivil Savunma Uzmanligi Itfaiye Sube Müdürü Abdulkadir Güzeltepe de “Ülkemizin basi sag olsun, biz elimizden gelenin daha fazlasini yapmaya çalistik. Allah bir daha ülkemize böyle afetler yasatmasin” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA