Tayvan'dan Türkiye Ve Suriye'ye 917 Milyon NTD Yardim

Tayvan Disisleri Bakani Joseph Wu, Türkiye ve Suriye’deki depremzedeler için toplam 917 milyon NTD-Tayvan dolari (568 milyon 206 bin TL) yardim toplandigini açikladi.

Tayvan'dan Türkiye Ve Suriye'ye 917 Milyon NTD Yardim
Kahramanmaras’ta 6 Subat’ta meydana gelen ve çevre illeri de vuran depremlerin ardindan Tayvan’in Türkiye’ye destegi sürüyor. Tayvan Disisleri Bakanliginda Türkiye ve Suriye’ye yapilacak yardim için toplanti gerçeklestirildi.

Toplantiya Disisleri Bakani Joseph Wu, Taipei Türk Ticaret Ofisi Temsilcisi Muhammed Berdibek, Tayvan arama kurtarma ekibinin temsilcileri ve yerel yöneticiler katildi.



"1999’da AKUT ekibi yardimimiza gelmisti, simdi sira bizde"

Basin toplantisinda konusan Tayvan Disisleri Bakani Joseph Wu, Tayvan olarak baslattiklari yardim kampanyasinda Türkiye ve Suriye’de depremden etkilenenler için toplam 917 milyon Tayvan dolari (568 milyon 206 bin TL) toplandigini duyurdu. Joseph Wu sözlerine, "1999 yili 21 Eylül günü Tayvan’da yasadigimiz depremde AKUT ekibi yardimimiza gelmisti, simdi Türkiye’ye yardim etme sira bizde" ifadeleriyle basladi.

Wu, "Deprem felaketini duyar duymaz hemen 130 kisilik arama kurtarma ekibini özel egitimli köpekleri ile beraber Türkiye’ye gönderdik. Devaminda 2 milyon dolarlik yardim yapacagimizi duyurduk. Tayvan lideri Tsai Ing-wen ve yardimcisi Lai Ching de Taipei Türk Ticaret Ofisine bassagligi ziyaretinde bulunarak Türkiye’nin acisina ortak oldu" seklinde konustu.



"6 milyon ABD dolarini dogrudan AFAD’a verecekler"

Taipei Türk Ticaret Ofisi Temsilcisi Muhammed Berdibek ise "Tayvan depremin ilk gününden itibaren hep yanimizda oldu. Su anda da bizi toplanti için çagirdilar. 30 milyon ABD dolari (yardim) açikladilar. 6 milyon dolarini dogrudan AFAD’a vereceklerini, geri kalaninin süreç içinde sivil toplum araciligi ile yönetilecegini ifade ettiler. Bunun disinda 400 tonun üzerinde zaten insanlarin yardimini almistik. Bu da ilave bir rakam olacak. Insallah Türkiye’ye faydasi olur ve Türkiye’nin sonraki süreçlerinde de katkisi olur. Tayvanlilar sadece acil yardim çagrisinda bulunmuyor. Sonraki süreç için de katki vermek istiyorlar, sehirlerin tekrar insasi, konteyner kentler veya sitelerin yapilmasi. Yani yeniden insa sürecinin tamaminda var olmak istiyorlar. Tesekkür ediyoruz" diye konustu.

Tayvan’in depremzedeler için baslattigi maddi yardim kampanyasi 6 Mart’ta sona erecek.
Kaynak: İHA