Baskan Seçer Açiklamasi 'Kentin Isbirligine Ihtiyaci Var'

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, deprem sonrasinda kentte gelisen komplikasyonlari degerlendirmek ve bundan sonraki sürece dair atilmasi gereken adimlar hakkinda görüs alisverisinde bulunmak üzere is dünyasi ve STK temsilcileri ile bir araya geldi.

Baskan Seçer Açiklamasi 'Kentin Isbirligine Ihtiyaci Var'
Gerçeklestirilen toplantinin açilisinda konusan Baskan Seçer, katilimcilara, İçel Büyüksehir Belediyesi’nin deprem sonrasinda bölgede ve kentte gerçeklestirdigi çalismalar hakkinda bilgi verdi. İçel’in nüfusunun deprem sonrasinda yaklasik olarak 350 bin kisi arttigina dikkat çeken Seçer, bu rakama kentteki su tüketimi oranlarinda yaptiklari ölçümler ile ulastiklarini söyledi.

Sehirdeki su kullanimiyla ilgili tablo hakkinda detayli bilgiler veren Seçer, "Tespitler reel rakamlar üzerinden. Dolayisiyla bizim projeksiyonlarimizda bunlar önemli gösterge. Gidin baska bir kurumun yöneticisine söyleyin, ‘İçel’de nüfus artisi ne?’ ‘Kardesim, çok abartiyorlar’ derler. 50 bin der, 100 bin der, tablo budur. Bundan daha net bir gösterge olamaz. Valilik biliyorsunuz kaydi da kaldirdi ama kayit aldigi dönemlerde dahi ben biliyorum 150 binin üzerinde kayit alindi. Yani böyle bir tablo var. Su anda kayit alinmiyor. Bizim su anda objektif ölçüm yapabilecegimiz tek enstrüman, su tüketimi. Onun için bunun dikkate alinmasini istiyorum” dedi.



“O bölgedeki vatandaslarimizin talep etmeleri durumunda İçelimizin kapisi açik”

Son birkaç gündür özellikle siginmaci girislerinin çok alt düzeye düstügünü aktaran Seçer, kendisine konuya dair gelen bir bilgi olmadigini belirterek, "Ancak bizim kendi vatandasimizla ilgili sinirlamayi bir tarafa birakin ben sunu açik yüreklilikle ifade edeyim, bu kentin nüfusunun artmasi hiçbirimizi korkutmasin. Bir felaket yasamis nüfus var. Zaten kent gelisen bir kent. Biz öncelikle onlari bagrimiza basalim. Onlarin gidecek baska yeri var ama İçel kadar onlara avantaj saglayacak yer sayisi Türkiye’de çok az. Akrabasi var, mesafe yakin, iklim kosullari uygun. İçel’in potansiyeli iyi kullanilabilirse, altyapisi hazirlanirsa uygun. O insanlarin buraya gelmesinden, burayi düsünmesinden dogal bir sey olamaz. Bizim de onlari kardesçe kucaklamamizdan, bagrimiza basmamizdan, hukuki, idare olarak görevimizi birakin, daha insani bir durum düsünemiyorum. O nedenle o bölgedeki vatandaslarimizin talep etmeleri durumunda her zaman İçelimizin kapisinin açik oldugunu buradan duyurmamiz lazim” diye konustu.



“İçel yatirimda öncelikli il kapsamina alinmali”

Seçer, deprem sonrasinda İçel’e gelen yaklasik 350 bin kisiden ortalama 150-200 bin kisinin kentte kalacagini söyledi.

İçel’deki nüfus artisina dikkat çeken Seçer, “Simdi 200 bin kalici nüfus geldi buraya. Zaten 400 bin siginmaci vardi. 50 bin daha geldigini çok rahat söyleyebilirim. Bu daha fazla da olabilir. 200 bin yeni nüfus geldi. Bunlar en asgari rakamlar. Bu kentin nüfusu 2,5 milyon, 2,7 milyon arasina kadar ulasabilir. Bizim yillardir bekledigimiz yatirimlar, havaalanini ayri tutuyorum. Nüfus ayri da kalsa artsa da zaten bitmek üzere olan bir yatirim ama toplu tasima artik çok daha önemli hale geliyor. Kentin büyümesiyle birlikte yatirimlar daha da önem kazandi. İçel yatirimda öncelikli il kapsamina alinmasi gerekir. Bizim istedigimiz belli. Altyapi yapacagiz, yol yapacagiz. Ben yapacagim, karayollari yapacak, öteki yapacak, DSI yapacak. Kim yapacaksa yapacak. Özel bir statüyle burada yatirimda öncelikli il kapsamina alinacak. Bu kadar basit. Bana verecegi borcu Iller Bankasi artik verecek. Bana atilacak Metro imzasi bir an önce atilacak. Bu kadar basit” seklinde konustu.

Kurumlarin belediyelerle isbirligi içinde olmasi gerektigini söyleyen Seçer, “Kentin isbirligine ihtiyaci var. Basta kamu kurumlari. Hepimiz bu ülkeyi sorumlulugumuz çerçevesinde degerine deger katmaya, yönetmeye çalisiyoruz. Yerel yönetimler kamu kurumlari içerisinde en organize kurumlardir” ifadelerini kullandi.

Gerçeklestirilen toplantinin amacinin Büyüksehir ile STK ve is dünyasinin isbirliginin güçlenerek, es güdümle devam etmesini saglamak olduguna dikkat çeken Seçer, “Hem deprem bölgesine katkimizi devam ettirelim hem bu nüfus yükünü nasil çok derin bir krize dönüsmeden tasiyabilecegimizi burada konusalim istedim. Yardimlasma ve dayanismayi arttiracak bir çalisma yaptik. Bir site kurduk. Bugün itibariyle devreye aldik. www.birizberaberiz.org isimli siteye girdigimiz zaman yardim yapmak isteyenler, hangi kalemde yardim yapmak istiyorlarsa, gida, malzeme yardimi, nakdi bagis ya da bebek bezi, ayakkabi, iç çamasiri, gida kolisi, esofman ve benzeri bunlarin tamamindan vatandaslarimizin katki almasi için alim yapabilirler” dedi.

Seçer, yardim talebinde bulunmak isteyen vatandaslar için de Alo 185 ve Teksin’in her zaman vatandaslarin hizmetinde oldugunu belirtti.

Kaynak: İHA