Sehir Hastaneleri 'Sismik Izolatör' Ile Depremden Korunuyor

Türkiye’de 20 noktada faal olan, 13 noktada da insaati devam eden sehir hastaneleri ’sismik izolatör’ ile depremden korunuyor.

Sehir Hastaneleri 'Sismik Izolatör' Ile Depremden Korunuyor
Ikinci deprem bölgesinde bulunan Samsun’da yapimi devam eden sehir hastanesinde bin 20 sismik izolatör bulunuyor. Zemin hareketinin binaya kontrollü aktarilmasini saglayan yüzlerce sismik izolatör, hastanenin yüksek siddetli depremleri bile en hafif sekilde hissetmesini saglamayi hedefliyor.

Depreme karsi gelistirilen deprem izolatörleri, yeni nesil sehir hastanelerinde kullaniyor. Samsun’da yapimi devam eden sehir hastanesinde bu sismik izolatörler kullaniliyor. Sehir hastanesinin otopark kisminda kolonlarda bulunan izolatörler yatay olarak hareket ederek depremin sarsinti gücünü emiyor ve o sirada bina içerisinde bulunanlar neredeyse depremi hissetmiyor. Sehir hastanesi insaati yetkilileri ise izolatör sistemi sayesinde herhangi bir sarsinti durumunda hiçbir sekilde elektrik, su, dogal gaz kesintisinin olmayacagini söyledi.



"Izolatörlü binalarda depremi hissetmeyebilirsiniz"

Samsun Sehir Hastanesi’nin izolatör sistemi hakkinda bilgi veren proje müdürü Mahmut Günes, “Saglik Bakanligimiz 5 yil önce yayinlanan bir genelge ile 100 yatak ve üzeri hastanelerde, birinci ve ikinci deprem bölgelerinde bütün binalari izolatörlü yapmaya basladi.

Buradaki hastanemizde de bin 20 sismik izolatörle binamiz depremde yikilmayacak sekilde güvenli hale getirildi.

Sismik izolatörler binanin temelindeki kolonlarin üzerlerine yerlestirilmektedir. Bizim burada kullandigimiz teknikte bodrum kati kolonlarinin üzerine konulmaktadir. Üst bina alt binadan izolatörle ayrilmaktadir. Asagida gerçeklesen deprem yükleri izolatörler sayesinde hiçbir sekilde üst binayi etkilememekte ya da çok az etki etmektedir. Izolatörler vasitasiyla depremi sönümlemektedirler. O yüzden binanin çevresi 50 santim boslukla diger bütün dis etkenlerden ayrilmaktadir. Zemin hareketleri üst kata çok az etkilemektedir. Depremin büyüklügüne göre depremi sömürme orani degisebildigi için kesin bir oran veremeyebiliriz ancak benim görüsüm izolatörlerin depremin etkisini yüzde 10’a kadar düsürebildigidir. 6 siddetindeki bir deprem, 2 siddetinde hissedilebilir. Izolatörlü binalarda deprem hissedilmeyebilir” dedi.



"Izolatörler insanlarda bir güven olusturdu"

Proje koordinatörü Deniz Yildiz ise “Aslinda bakarsaniz bizim sartnamelerimiz izolatörler olmadan da binalar yikilmayacak sekilde hazirlanmistir. Deprem izolatörlü binada ise asil özellik deprem aninda bile hem depremi olustugu sekilde hissetmemek hem de deprem sirasinda elektrik, mekanik, dogal gaz, su gibi sistemlerin kesintiye ugramayip devam etmesini saglamak baslica görevleridir. Biz bunu yakin zamanda yasadigimiz Kahramanmaras merkezli depremlerde ve daha önceki depremlerde de gördük. Bu sekilde çalisan hastaneler, hiçbir sekilde elektrik kesintisine ugramadan, devam eden ameliyatlarin dahi durmaksizin deprem sirasinda devam etmeleri için tasarlanmistir. Deprem izolatörlerinin birinci etkisi sistemin kesilmemesine yöneliktir. Bizim hastanemizde de bin 20 izolatörle bu sistem vardir. Firmamizin yaptigi su an devam eden, tamamlanmak üzere olan bütün hastanelerde izolatörlerimiz bulunmaktadir. Malatya ve Osmaniye’de de hastanelerimiz vardir. Deprem sonrasi hepsini gidip inceledik ve binalarimizin depremden çok az etkilendigini gördük. Binalar neredeyse 10-15 santim deplasmanlar yasadi ancak dedigim gibi bizim hiçbir sistemimizde etkilenme olmadi. Tabii, bunun gibi örnekleri daha önce yasanan Elazig depreminde gördük. Adana’da ve oradaki hastanelerimiz de izolatörlü hastanelerimizdir. Bunlarda da siva çatlagina kadar hiçbir deformasyon yasamadik. O yüzden bunlar insanlarda bir güven olusturmus durumda. Bu anlamda bizim hastanemiz deprem sirasinda toplanma alani olarak gayet büyük olan otopark alanimizla güven merkezi olacagini tahmin ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA