Resmi Rezerv Varliklari Ocak'ta Yüzde 2,6 Azaldi

Resmi rezerv varliklari, Ocak ayinda bir önceki aya göre yüzde 2,6 azalarak 125,3 milyar dolar düzeyinde gerçeklesti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), 2023 yili Ocak ayi Uluslararasi Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelismeleri’ni paylasti. Buna göre, resmi rezerv varliklari, bir önceki aya göre yüzde 2,6 azalarak 125,3 milyar dolar düzeyinde gerçeklesti. Bu dönemde alt kalemler itibariyla, döviz varliklari bir önceki aya göre yüzde 10,9 azalarak 67,2 milyar dolar, altin cinsinden rezerv varliklari ise yüzde 10,3 artarak 50,6 milyar dolar olarak gerçeklesti.

Vadesine 1 yil veya daha az kalmis Merkezi Yönetim ve Merkez Bankasi’nin önceden belirlenmis döviz çikislari (döviz kredileri, menkul kiymetler ve mevduat islemlerinden dogan yükümlülükler) bir önceki aya göre yüzde 3,7 artarak yaklasik 32,6 milyar dolar seviyesinde gerçeklesti. Bu tutarin yaklasik 25,8 milyar dolar anapara, 6,8 milyar dolar faizden olustu. Ayrica, Merkez Bankasi’nin yurt içi ve yurt disi yerlesik bankalarla yapmis oldugu finansal türev islemlerinden kaynaklanan net döviz ve altin yükümlülükleri yaklasik 70,6 milyar dolar olup, söz konusu tutarin 37,4 milyar dolar bir ay vadeli.

Sarta bagli döviz çikislari, 1 yil içinde ödenecek Hazine garantili dis borçlar ile diger yükümlülüklerden (döviz ve altin cinsinden zorunlu karsiliklar bloke hesabi ve akreditifler) olustu. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 0,5 artarak 54,7 milyar dolar olarak gerçeklesti.
Kaynak: İHA