Hijyen Ve Temizlik Malzemeleri Deprem Bölgelerine Sevk Ediliyor

Dünya deprem tarihinde esine az rastlanir sekilde iki büyük sarsintiyi arka arkaya yasayan Türkiye, deprem bölgesine yönelik yardim çalismalarinda tek yürek oldu. Sanayiciler de depremin vurdugu sehirlere dönük olusturduklari yardim koridorunda hijyen ve temizlik malzemelerine yöneldi. Bunun yani sira Türkiye genelinde seyyar tuvalet ve banyo imalati hizlandi.

Hijyen Ve Temizlik Malzemeleri Deprem Bölgelerine Sevk Ediliyor
Depremin hemen ardindan Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’nda faaliyete baslayan kriz merkezi, 7 gün 24 saat esasiyla deprem bölgesine dönük yardimlari koordine ediyor. Organize Sanayi Üst Kurulusu (OSBÜK), organize sanayi bölgeleri yönetimleri, sanayiciler ile küçük ve orta ölçekli isletmelerden gelen yardimlar, AFAD ve Türk Kizilay araciliyla ihtiyaç sahipleriyle bulusturuluyor. Önceliklere göre hijyen ve temizlik malzemesi üreticileriyle irtibata geçen kriz merkezi, Türkiye’nin dört bir yanindaki sanayi kuruluslarindan malzemeleri bölgeye gönderiyor. Ayrica, bu ürünleri üretme potansiyeli olan sanayiciler de bu alana yönlendiriliyor. Bölgeye gönderilen hijyen ve temizlik malzemeleri arasinda dezenfektan, kolonya, sivi sabun, çamasir suyu, bulasik deterjani, hijyenik ped, islak mendil gibi ürünler bulunuyor.

Ivedik OSB’den TIR’larla hijyen malzemelesi sevkedildi

Ankara Ivedik OSB’de bulunan Endüstriyel temizlik ürünleri üreten firmalar da deprem bölgesinin hijyen ihtiyaçlarini karsilamak için mesai yapti. Sadece Ivedik OSB’den 15 TIR’a yakin hijyen malzemesi, bölgeye gönderildi. Üreticilerden Necati Kandil, deterjan sivi el sabunlari gibi ürünlerde gelen talepleri karsiladiklarini belirterek, bölgenin hijyen sorununun önemine vurgu yapti. Ivedik OSB Yönetim Kurulu Baskani Hasan Gültekin de, çesitli temel ihtiyaçlarla birlikte hijyen malzemelerinden olusan 15 TIR’in bölgeye ulastirildigini belirterek, devlet-sanayici isbirligiyle bölgenin yaralarini sarmak için gelen talepleri karsilamak için ellerinden gelen çabayi gösterdiklerini söyledi.



Seyyar tuvalet ve banyolar

Zorlu kis sartlarinin yasandigi bölgede seyyar tuvaletler ve banyolar da önemli bir yardim kalemi olarak ihtiyaç listesinin ilk siralarinda yer aliyor. Kriz merkezi koordinasyonunda tasinabilir tuvalet ve banyolar da bölgeye ulastiriyor. Türkiye genelinde imalatçi Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeler (KOBI), Küçük ve Orta Ölçekli Isletmeleri Gelistirme ve Destekleme Idaresi Baskanligi (KOSGEB) araciligiyla prefabrik tuvalet ve banyo imalatlarini hiz veriyor. Içinde mutfak ve tuvalet bulunan ofis tipi konteynerler de TIR’lara yüklenerek uygun konumlara kuruluyor. Baskent OSB’de konteyner üreten Nuris Prefabrik Yapi Yönetim Kurulu Baskani Orhan Turan da bölgeye AFAD için çalistiklarini, günde 50 yasam konteyniri gönderdiklerini belirterek, çoklu ve tekli seyyar tuvaletler ve banyolari da üretim süreçlerinin ardindan depremzedelerin hizmetine peyderpey sunduklarini söyledi.

Kaynak: İHA