Edremit Belediye Baskani Selman Hasan Arslan Açiklamasi 'Depreme Dirençli Kent Için Harekete Geçiyoruz'

Balikesir’in Edremit Belediye Baskani Selman Hasan Arslan, düzenledigi basin toplantisinda Edremit’te depreme dirençli bir kent olusturmak için sehrin tüm dinamiklerini harekete geçireceklerini kaydetti. Belediye bünyesinde Risk Yönetimi ve Kentsel Iyilestirme Müdürlügü kurulacagini açikladi.

Edremit Belediye Baskani Selman Hasan Arslan Açiklamasi 'Depreme Dirençli Kent Için Harekete Geçiyoruz'
Edremit Belediye Baskani Selman Hasan Arslan, düzenledigi basin toplantisinda yasanan deprem felaketi ve sonrasinda belediye tarafindan yapilan çalismalarla ilgili önemli açiklamalarda bulundu.

Baskan Arslan “Depremin sabahinda ilçede ki tüm sivil toplum kuruluslari ile bir araya gelerek hemen yardim kampanyasi baslattik. Edremitliler mükemmel bir dayanisma duygusuyla müthis bir toplumsal dayanisma örnegi gösterdiler. Gönüllülerimizin de katilimi ile çok basarili bir sekilde hizlica bölgeye yardimlarimizi gönderdik.”dedi.

Yapilan yardimlar konusuna deginen Baskan Arslan “Deprem bölgesine öncelikle is birligi yaptigimiz Dagcilik Federasyonu Arama Kurtarma ekibinden Mesut Acar’in hizla bölgeye intikalini sagladik. Deprem bölgesine 28 tir yardim, 3 tir yakacak, 4 kamyon, 1 otobüs, 4 is makinesi, 4 araç, 11 binek araç, 2 ambulans, 1 mobil asevi, 42 personel, 12 asçi, 1 tesis uzmani olmak üzere 4900 battaniye, 1450 gida kolisi, 570 kiyafet kolisi, 680 isitici, 300 hijyen kolisi, 3 konteyner, 40 yatak, 140 bebek ürünleri, 29 palet su, 37 çadir, 99 tüp, 200 çuval bakliyat vb ihtiyaç malzemesini ile arama ve kurtarma ekipmanlarini gönderdik.”dedi.

Deprem bölgesinde yaptigi inleme gözlemleri de aktaran Baskan Arslan, “Ülke olarak büyük bir felaketle karsi kasiya kaldik. Ancak tüm ülke olarak yaralari sarmak için kenetlendik. Deprem bölgesine gidip çalismalara destek olup, vatandaslarimiza bassagligi ve geçmis olsun dileginde bulunduk. Yasananlari yerinde görünce etkilenmemek elde degil. Gittigimiz duygularla döndügümüz duygular çok farkli. Ulusumuza geçmis olsun.”dedi.

Baskan Arslan, ülke olarak büyük bir felaketle karsi karsiya oldugumuzu hayatini kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralilara acil sifalar diledi ve “Yasadigimiz deprem felaketinden gerekli dersleri çikarmamiz lazim. Bunun için öncelikli olarak her türlü imar ruhsati vermeyi durdurduk.”dedi.

Depreme dirençli bir kent yaratmak için kentimizin tüm dinamiklerini harekete geçirecegiz. Tüm sivil toplum kuruluslarimiz ile bir araya gelerek ilgili üniversitelerden bilimsel destek de alarak depreme dirençli bir kent nasil yaratiriz diye acil eylem planini hayata geçirmek için harekete geçecegiz” dedi.

Ilk adim olarak belediye bünyesinde “Risk Yönetimi ve Kentsel Iyilestirme Müdürlügü” kuracaklarini da açiklayan Baskan Arslan, “Kuracagimiz bu müdürlük ile yapilarin risk durumunu belirleyecegiz. Kentimizin risk haritasini çikarmak için önemli bir adim atmis olacagiz. Ayrica bu müdürlük bünyesinde laboratuvar olusturacagiz. Bu laboratuvar ile tehlikeli ve riskli olmak ihtimali olan yapilardan alinan örnekleri degerlendirecegiz” dedi.

Edremit’te genelinde toplam 34 bin 746 bina bulundugunu, bunlarin 12 bin 952’sinin deprem yönetmeliginin yürürlüge girdigi 2000 yilindan önce yapilmis binalar oldugunu ifade etti.

“Kentimizin risk haritasini ve fay haritasini belirleyecegiz. Bundan sonra dikey mimari yerine yatay mimariye önem verecegiz” dedi.

Olmasi beklenen bir deprem için hazirliklarin yapilacagini ifade eden Baskan Arslan “Edremit Belediye olarak personelimizden arama kurtarma ekibi olusturacagiz. Gerekli pratik ve uygulamali egitimleri vererek her türlü afete karsi bünyemizde bir arama kurtarma ekibini hazir edecegiz. Ayrica deprem basta olmak üzere her türlü afete karsi çadir, seyyar tuvalet, isitici gibi acil durumlarda kullanmak üzere bir güvenli depo insa edecegiz. Herhangi bir afet aninda buradan Edremitlilere ilk tedariki saglayacagiz.”dedi.

Edremit’te bu güne kadar yaklasik 2 bin depremzedenin konuk edildigini ifade eden Baskan Selman Hasan Arslan “Deprem bölgesine yaptigimiz yardimlar disinda kentimize gelen depremzedelere de en iyi sekilde ev sahipligi yapmaya çalisiyoruz. Kaymakamlik koordinasyonunda simdiye kadar kente gelen 2 bin depremzede yurttasimizin barinma ve gida gibi temel ihtiyaçlarini karsiliyoruz. Belediyemize ait 150 kisilik tesislerimizi de depremzedelere açtik.” Dedi.

Belediye Baskan Yardimcisi Insaat Mühendisi Tümdeniz Çelebi ile Belediye Meclis Üyesi Jeofizik Mühendisi Deniz Eker’de bölgede ki gözlemlerini anlattilar. Yasanan acilarin ardindan ders alinarak Edremit için neler yapilabilecegini anlattilar. Deprem bölgesinde ki arama kurtarma çalismalarindan dönen arama kurtarma görevlisi Mesut Acar’da kurtarma faaliyetleri ve bölgede ki son durum ile ilgili bilgiler verdi.
Kaynak: İHA