Depremin En Aci Yüzünü Aglayarak Anlatti Açiklamasi 'Çöpten Çikarilan Ekmegi Bile Paylastigimiz Oldu'

Adiyaman’da depreme yakalanan Aras ailesi, Kocaeli’deki KYK yurduna yerlesti. Afet bölgesinde geçirdikleri zor anlari gözyaslariyla anlatan depremzede, "Çöpten ekmek çikarip çocuklara yedirdigimizi hatirliyorum. Çöpten çikarilan ekmegi bile paylastigimiz oldu. Disarisi gerçekten çok soguktu. Hala sallaniyorum, yatakta bile sallaniyorum" dedi.

Depremin En Aci Yüzünü Aglayarak Anlatti Açiklamasi 'Çöpten Çikarilan Ekmegi Bile Paylastigimiz Oldu'
Merkez üssü Kahramanmaras olup, 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6’lik iki depremin ardindan Aras ailesi, Kocaeli’deki Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurduna yerlesti. Adiyaman’da 3 katli apartmanin 3. katinda depreme yakalanan ve korku dolu anlar yasayan aile, vestiyerin kapiya dayanmasiyla hemen disari çikamadi. Aras ailesi, molozlari temizledikten sonra disari çikabildi. Depremden sonra epilepsi atagi geçiren Belma Sultan Aras düstü ve belinde kirik olustu.

"Sevdiklerim içeride oldugu için ben disari çikamadim"

Depreme uykuda yakalandiklarini söyleyen Belma Sultan Aras, "Deprem oldugunda birden yataktan firladim. Esim, 9 yasindaki kizim ve annemle birlikteydim. Annem duvara vurmaya basladiginda biz ses bile veremedik çünkü donakalmistik. Deprem o kadar siddetliydi ki alttan alttan vuruyordu. Kapinin arasinda adim bile atamadik. Bir buçuk dakika boyunca sallandik. Duvarlar çatir çatir çatliyordu. Kapiyi açtik, disaridaki vestiyer kapiya dayanmisti. Tekrar o kapiyi açmaya çalistik. Allah’tan yanimizda telefonlar vardi, isiklariyla molozlari temizledik. Annemin bastonsuz yürüyemeyen, yalnizca abdeste gidebilecek ayaklari var. Kizimla beraber molozlari temizleye temizleye indik. Merdivenden inerken komsumun salonunun ortada oldugunu gördüm. Duvarlari hep yikilmis. Allah’tan merdivenler saglam duruyordu. Sevdiklerim içeride oldugu için ben disari çikamadim. Onlara kapiyi açip ‘Lütfen çikin, bekliyorum sizi, haydi’ diyordum. Zorla çikardik. Annemi komsunun arabasina koyduk" sözlerini kullandi.

"Çöpten çikarilan ekmegi bile paylastigimiz oldu"

Yasadiklari zor anlari anlatan Aras, ates yakarak isindiklarini ve yiyecek bulamadiklari için çöpten çikarilan ekmegi yediklerini söyledi.

Epilepsi atagi geçirdigini ve düsmenin etkisiyle belinin de kirildigina deginen Belma Sultan Aras, "Günleri bile hatirlamiyorum, 4-5 gün sokakta ates yakarak oturduk. Tenekelerin içinde atesler ve tas firinlar etrafimizda oldugu için odunlar yigiliydi. Bir yandan yagmur ve soguk bir hava vardi. Bir yandan atesi bir sacin içine aktariyoruz, o ates 10 dakika sürmüyor, hemen küle dönüyor. Insanlar büyük marketleri yagmalamaya basladilar. Ben markete gittim çünkü annem rahatsiz. Sadece çocuk bezi ve tuvalet kagidi aldim. Yiyecek bir sey yoktu. Çöpten ekmek çikarip çocuklara yedirdigimizi hatirliyorum. Çöpten çikarilan ekmegi bile paylastigimiz oldu. Disarisi gerçekten çok soguktu. Hala sallaniyorum, yatakta bile sallaniyorum. Çiktiktan sonra epilepsi atagi geçirmisim. Birinde dizlerimin üstüne düsmüsüm. Dizlerim zaten kireç ve menisküs ameliyatli. Ikinci düsüsümde belimi nasil kirdigimi hatirlamiyorum. Buraya geldigimizde insanlarimizdan, Müslüman kardeslerimizden Allah razi olsun. Hepsi seferber oldular. Bizi hastaneye götürdüler, MR’lar çektiler. Belimin kirik oldugunu tespit ettiler. Doktor arkadaslarimiz hiç bizi arabadan indirmeden ilaçlarimizi temin ettiler. Çok zordu, kimsenin basina böyle bir afet, böyle bir felaket gelmesin. Biz yasadik, Allah kimseye yasatmasin" seklinde konustu.



"Tüm hayallerimi, umutlarimi hepsini evimin içine gömdüm ve çiktim"

Ne yapacaklarini henüz bilmediklerini belirten Aras, "Bundan sonra ne yapacagimizi hiç bilmiyorum. Çikmisiz bir alamete, ne olacagimizi bilmiyorum. Ev yok, is yok, is yerlerimizi, evimizi her seyimizi kaybettik. Onun ötesinde hayallerimizi kaybettik. Ölmeden önce onlari mezara gömdük. Sonra herhalde kefene girecegiz. Biz önce onlari kefenledik. Tüm hayallerimi, umutlarimi hepsini evimin içinde gömdüm ve çiktim. Sadece Kur’an’imi alip çiktim. O da yatagimin basinda oldugu için" diye konustu.



"Ayakkabilarimi giymeden merdivenden indim"

Belma Sultan Aras’in 4. sinif ögrencisi 9 yasindaki kizi Nilhan Nur Aras, "Çok korktum. Anneannemin degneklerini bulamadigim için anneannem degneksiz merdivenden indi. Ayakkabilarimi giymeden merdivenden indim. Disarida ayakkabilarimi giydim ama çok korkuyordum. Sonra anneannemi arabaya bindirdiler ama ben girmek istemiyordum. Çünkü her an arabanin içinde deprem olacak diye korkuyordum" ifadelerini kullandi.

"Babamdan arsa kalmisti, 10 daireden 1’i bile kalmadi"

Oruç tutacagi için sahura kalkan ve depreme sahur yaparken yakalanan Fahriye Aras ise, "Gece sahur yapmak için kalktim. Pazartesi günü oruç tutacaktim. Bir bardak su içip bir mandalina soyup yedim. Bir baktim sallanma oldu. Sallanma olunca da duvara vurmaya basladim. Çocuklara, ‘Kalkin, uyanin’ dedim. Elim, duvarin içine girdi. Sonra Allah damadimdan razi olsun, ‘Anne indireyim sizi. Siz kurtulun ben içeride kalayim, bir sey olmaz’ dedi.

Molozlari kapinin önünden temizledi. ‘Anne ayagini oraya bas, buraya bas’ diyerek 3 katli binadan beni zor indirdi. Kurtuldugumuza sükür. Babamdan arsa kalmisti, 10 daireden 1 daire bile kalmadi. Gitsin, biz kurtulduk ya Allah’imiza bin sükürler olsun. Buranin halkindan da Allah bin kat razi olsun. Bizimle çok ilgileniyorlar. Yemegimizi, giysimizi, her seyimizi temin ediyorlar. Hastaliklarimizla bile ilgileniyorlar. Allah memleketimize de halkimiza da zeval vermesin, zarar ziyan vermesin. Bizim çektigimiz acilari onlar çekmesin insallah" ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA