Depreme Karsi Evin Içinde Toplanma Alani Belirlenmeli

Uzmanlar, Türkiye’de 45 il ve 110 ilçenin diri fay hatti üzerinde oldugunu bir kez daha vurgularken, muhtemel bir depreme karsi saglam binalar insa etmenin yaninda evin içerisinde ’Toplanma alani’ gibi önlemler alinmasi gerektigini belirtiyor.

Depreme Karsi Evin Içinde Toplanma Alani Belirlenmeli
Medicana International Izmir Hastanesi Acil Tip Uzmani Dr. Ekrem Musalar, “Ev halki muhtemel bir depreme karsi ev içerisinde yasam üçgeni olusturabilecek, tipki sehir içlerinde belirlenen toplanma alanlari gibi bir toplanma alani belirlemeli. Bu yer evin iç noktalarinda degil, disariya yakin bir yer olmali. Bu toplanma alaninda herkesin yerini bildigi bir deprem çantasi ise mutlaka hazir bulunmali” diye konustu.

Binlerce can kaybina neden olan deprem felaketinin yaralari sarilmaya çalisilirken, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlügü tarafindan geçtigimiz günlerde paylasilan, 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay hattinin 45 il ve 110 ilçeyi tehdit ettigi bilgisi, Türkiye’nin bir deprem ülkesi oldugu gerçegini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanlar, depremlerle ilgili alinacak en önemli tedbirin elbette depreme dayanikli saglam binalar yapmak oldugunu üstüne basa basa vurgularken, deprem öncesi ve sirasinda alinmasi gereken önlemler hakkinda da bilgi verdi.

Acil Tip Uzmani Dr. Ekrem Musalar, aile bireylerinin muhtemel bir deprem sirasinda ev içerisinde birlikte siginabilecekleri bir saklanma alaninin belirlenmesi gerektigini söyleyerek, “Ev halki, kolay ulasilabilecek, yatak yani gibi, yasam üçgeni olabilecek bir toplanma alani belirlemeli. Tipki halka açik, sehir içinde belirlenen alanlar gibi, ev halkinin deprem sirasinda toplanabilecegi bir alan. Bu yer balkon ya da yakin bir yer olmamasi gerektigi gibi, evin iç alanlarinda bir yer de olmamali. Dis alana yakin bir yer olmali ki, binanin muhtemel çökmesi durumunda kisiler daha kolaylikla disariya çikarilabilsin. Ailenin birlikte olmasi, aile üyelerinin birbirlerine psikolojik destek, yara bakimi ya da beslenme konusunda destek vermesi açisindan çok daha iyi olacaktir” diye konustu.



Çantanin içinde neler olmali?

Ev halkinin hepsinin yerini bildigi bir deprem saglik çantasinin, toplanma alanina çok yakin bir yerde muhafaza edilmesi gerektigini belirten Uzm. Dr. Musalar, “Bu çanta kisileri yardim gelene kadar hayatta tutacak sekilde hazirlanmali. Bu nedenle öncelikle yara temizligi için bol miktarda steril su bulunmali. Kisiler hem sivi ihtiyacini karsilar hem de yara temizligini saglayabilir. Yine basit yara bakimi için iyot içerikli dezenfektan, yarayi sarmak için steril sargi bezi, yara tamponu, flaster ve yara bandi bol miktarda bulunmali. Elbette varligini duyurmak için düdük, el feneri, cep telefonu için harici batarya, yedek pil, termal içlikler, kuru gida maddeleri mutlaka bu çantanin içerisinde yer almali” dedi.

Ilk kez 17 Agustos depreminin ardindan literatüre giren Crush Sendromu, enkazdan çikan kisilerde siklikla görülüyor. Enkaz altinda kalan kisilerde ezilme biçiminde yaralanma, sikisma ve hareketsizlik sonucu ortaya çikan sendromun en çok böbrekleri etkiledigini belirten Uzm. Dr. Musalar, “Kisinin enkaz altindan sag çikarilmasi ne yazik ki her seyin yolunda oldugu anlamina gelmiyor, sonrasinda geç ölümler görülebiliyor. Kiside herhangi bir iç kanama olmasa bile ezilmeye ve kas yikimina ve enkazda kalinan süre boyunca sivi alinmamasina bagli olarak böbrek yetmezligi gelisebiliyor. Ne yazik ki enkaz altinda kalan çogu kiside bu sendrom görülüyor. Bu nedenle enkazdan çikarilan kisinin ivedilikle hastaneye ulastirilmasi, sok ve böbrek yetmezligi riskinin azaltilmasi için gerekli tedaviyi almasi gerekir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA