Bulgar Arama-Kurtarma Ekibi Ülkesine Geri Döndü

Merkez üssü Kahramanmaras olan depremlerin ardindan Türkiye’ye gelen Bulgar arama-kurtarma ekibi çalismalarin ardindan ülkelerine geri döndü.

Merkez üssü Kahramanmaras olan depremlerin ardindan Türkiye’ye yardima gelen 33 kisiden olusan Bulgaristan Ulusal Gönüllüler Birligi, çalismalarin tamamlanmasinin ardindan Bulgaristan’a döndü. Türkiye’nin Bulgaristan Büyükelçisi Aylin Sekizkök tarafindan Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliginde kabul edilen arama-kurtarma ekibi, büyükelçilikte güllerle karsilandi.

"Düne kadar Bulgaristan vatandaslari bizim dost ve komsumuzdu, bugünden sonra ise kardeslerimiz oldu"

Depremden hemen sonra Bulgaristan halkinin gösterdigi dayanisma ve destegin çok degerli olduguna dikkat çeken Sekizkök, depremin ilk gününde yardima kosan ilk ekiplerden birinin Bulgaristan Ulusal Gönüllüler Birligi ekibi oldugunu aktardi. Büyükelçisi Sekizkök, "6 Subat’ta kimi karayoluyla kimi havayoluyla deprem bölgesine intikal etti. Onlar 30’dan fazla canimizi kurtardi. Ve suna üzülüyorlar daha fazla can kurtarmak isterdik. Keske daha fazla etkimiz olabilseydi, daha fazla insani enkaz altindan kurtarabilseydik. Türk milletinin içten tesekkürlerini, kalbi minnet duygularini ifade ettik kendilerine. Bundan sonra her zaman bizimle temasta olacaklarini söylediler. Biz de onlara sunu söyledik. Biz bugüne kadar sizlere dost diyorduk, ama bundan sonra siz bizim kardesimizsiniz, evladimizsiniz. Artik Türk milletinin evladisiniz” dedi.



"Trajedinin boyutu muazzam”

Bulgaristan Ulusal Gönüllüler Birligi Baskani Yasen Tsvetkov yaptigi konusmada, “Bulgaristan gönüllüler birliginden olusan ilk ekip birkaç saat içinde, ön hazirlik ve yurt disi deneyimi olmadan hemen seferber olduk. Deprem bölgesine gitmek için Bulgar halki arasinda acil yardim kampanyasi düzenledik. Birkaç saat içinde Türkiye’ye kurtarma sahasina gidecek kaynaklari topladik ve elçiligin de destegiyle afet bölgesine intikal ettik. Trajedinin boyutu muazzam. Ben o kara tablodan ziyade, olumlu bir izlenimi hep içimde tasimak isterim. Inanilmaz bir dayanisma. Insan hayati söz konusu olunca dine, politikaya, etnik ayrima gerek yok. Hepimiz kardesiz, hepimiz bu dünyayi paylasan insanlariz” dedi.



“Türk halki muazzam örnek tavirlar içindeydi”

Arama-kurtarma ekibinde yer alan Dimitar Hristov, “Yikim inanilmazdi. Beni en çok etkileyen ise Türk halkinin tutumu oldu. Türk halki muazzam örnek tavirlar içindeydi. Herkes yardim ve destek yapmanin derdindeydi. Herkese elinden geleni yapmaya çalisiyordu. Bunu asla unutmayacagiz. Yikim tarif edilemez. Böyle bir faciaya hazir olamazsin, çünkü o hayal ötesi bir yikimdi” dedi.



“Her çikardigimiz canli vatandas karsisinda ailelerin sevinci bize bir umut isigi oldu”

Ekibin baska bir üyesi Nikolay Petrov ise, “Her canli kisiye ulasmanin sevinciyle enkazlarda ses duyunca bayram ediyorduk. Cansiz bir beden çikinca üzülüyorduk. Birçok cansiz beden çikardik ve bu bizi çok üzdü. Neden geciktik, sorusu kabusumuz oldu. Ancak her çikardigimiz canli vatandas karsisinda ailelerin sevinci bize bir umut isigi ve bagislanan nimet oldu” ifadelerini kullandi.

Ekipte yer alan 21 yasindaki Ivan Totev, ailesinden merhameti ve yardimlasmayi ögrendigini ve bu nedenle gönüllüler ekibine katildigini belirtti.

Totev, “Iki gün önce Türkiye’den döndük. Ailem her zaman ihtiyaci olana yardim eder. Böyle egitildim. Neden gitmek istedigimi düsünmeden, yola çiktim. Orada bizi bekleyen canlar vardi ve yola çiktik. Enkaz altinda insanlar tespit ettik, onlarin çikarilmasina yardim ettik, Isveç’ten gelen kurtarma köpegi Kilian ise 18 kisinin yerini tespit etti. Biz Kahramanmaras’taydik” dedi.

Ekipteki Andon Andonov yaptigi açiklamada, “Ben siradan bir vatandas olarak bunu hayatim boyunca unutmam. Ne bir korku filminde ne bir senaryoda bu manzarayi göremezsiniz. Akil almaz bir sey. Yikim her zaman içimde kalacak, fakat insanlarin o kardesçe dayanismasi ve birlik duygusu asla beynimden silinmeyecek. Kimsenin böyle bir sey yasamasini dilemem. Insanlar bütün acisi içinde bize yine sicak davraniyor ve bu zor zamanlarinda bize tesekkür etmeyi asla ihmal etmiyorlardi” ifadelerini kullandi.

Bulgar arama-kurtarma ekibi, Kahramanmaras ve Hatay’da arama-kurtarma çalismalarina destek verdi.
Kaynak: İHA