Bos Olan Dairesini 5 Yilligina Depremzedelere Açti

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yasayan bir vatandas, bosta olan dairesini, 5 yilligina kira almadan, Kahramanmaras’in Pazarcik ilçesinde meydana gelen depremden sag olarak kurtulan Açik ailesine açti.

Bos Olan Dairesini 5 Yilligina Depremzedelere Açti
Kahramanmaras’ta meydana gelen 7,7’lik ve 7,6’lik depremler 10 ilde büyük yikima yol açti. On binlerce insan hayatini kaybederken yüz bin civarinda vatandas da yaralandi. Depremzedelerin yaralarinin sarilmasi için yogun bir çalisma yürütülürken Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yasayan Mehmet Bal isimli vatandas da bos olan dairesini 5 yil boyunca kira almamak sartiyla Imam Açik ve ailesinin kullanimina açti.

“Son anda merdivenlerden kendimizi sokaga attik”

Deprem aninda yasadiklarini anlatan Imam Açik (48), “Binanin sallanmasiyla kalkmam bir oldu, sobanin yaninda zaten torunlarim yatiyordu. Bir bagirdim bir elimle sobayi tuttum, bir elimle torunlari kucagima alip disari çiktim. Son anda merdivenlerden kendimizi sokaga attik” dedi.

Disaridayken çöken binalarin oldugunu belirten Açik, “Çevremizde çöken binalar oldu o binalardan bir arkadasimizi kurtardigim yer üç katliydi kirisler çökmüstü duvarin arasina sikismisti o sogukkanlilikla evde makas vardi makasi almamla demiri kesince el birligi ile abiyi çikardik ama hanimi ve çocuguna yardimci olamadik” ifadelerini kullandi.

Açik, “Kahramanmaras’tan Karabük’e gelme sebebimiz sonuçta ben orada kiraciyim ev gitti suanda bir ev bulma lüksümüz yok. Çocuklarimizin riski vardi psikolojisi bozuldu kizimin çadirda kaliyorduk. Burada kizim vardi, baldizim vardi bacim onunla oturuyordu. Onlarin vesilesi ile aktarmali olarak Ankara’ya geldik oradan da Karabük’e geldik. Burada Esentepe muhtarimiz ve Mehmet abi, hayirseverler bize is imkâni sagladilar, evlerini açtilar Allah razi olsun” diye konustu.

Kahramanmaras Pazarcik ilçesi Narli beldesinde esi ve çocuklari ile birlikte yasayan Beyazit Kanlikilinç, deprem aninda çocuklarini tek katli evinden disari çikarttigini daha sonra babasini kurtarmaya gittigini aktararak sunlari söyledi:

“Babamlar insaatta kaliyordu. Evleri insaatti. Binalari yan yatmisti. Onlari çikarttim. 3 katli evleri var babamlarin, mutfagin balkonundan girdim ve yan yatan binadan onlari kurtardim ve biz binadan çiktiktan sonra bina yikildi.”

Babasindan kalma evini, depremzede Açik ailesinin kullanimina verdigini ve hiçbir ücret talep etmedigini kaydeden Safranbolu Esentepe Mahallesi sakinlerinden Mehmet Bal ise “Bu evimi daha önceki depremde AFAD’a bildirdim. Deprem ya da baska bir afet sebebi ile gelebilecek olan vatandaslarimiza 5 yil boyunca karsiliksiz verdigimi belirttim. Mahalle muhtarimiz Özlem Hanim bu aileyi getirdi. Mahallemizde 5 vatandasa telefon açtik ve bu evin içini 5 saatte donattilar. Iki günden beri ugrasiyoruz. Çag Çelik haddehanesine gittik ve sag olsunlar Imam Açik beye is de bulduk, zaten kendisi çalismak istedigini söyledi ve devletten bir sey beklemedigini devamli devletten yardim alamayacagini belirtti.

Su an birlik beraberlik günü, su an siyaset olmaz. Herkesin bir görüsü vardir ama su anda bu vatandaslarimiza sahip çikmamiz lazim. Vatandaslarimiza sahip çiktigimiz sürece Türkiye’nin sirti yere gelmez. Burasi babamdan bize kaldi, zaten bostu ve kendi imkânlarimizla vatandaslarimiza verdik burayi, oturabildigi kadar otursunlar yeter ki gözyaslari dinsin” seklinde konustu.

Kaynak: İHA