Ambulans Uçak Yarali Afetzedeler Için Türkiye Semalarinda

Baskentten kalkan ambulans uçak Sanliurfa ve Adana’dan 4 yarali depremzedeyi Ankara Sehir Hastanesi’ne sevk etti. Depremin ilk anindan bu yana afet bölgesinden diger illere hava ambulanslar ile bin 799, kara ambulanslari ile 42 bin 587, deniz araçlari ile 327 olmak üzere toplamda 44 bin 713 yarali afetzedenin sevki yapildi.

Ambulans Uçak Yarali Afetzedeler Için Türkiye Semalarinda
Kahramanmaras merkezli gerçeklesen 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremin ardindan 10 il etkilendi. Afet bölgesinde enkaz altinda kalan yarali depremzedeler ilk olarak kara ambulanslar ile hastane ve sahra çadirlarina yetistirilmelerinin ardindan gerek duyulmasi halinde baska illere ambulans uçak ve helikopterler ile sevki gerçeklesiyor. Depremin ilk anindan bu yana afet bölgesinden diger illere hava ambulanslar ile bin 799, kara ambulanslari ile 42 bin 587, deniz araçlari ile 327 olmak üzere toplamda 44 bin 713 yarali afetzedenin sevki yapildi. Yaralilar agirlikli olarak ileri seviye saglik ve hekim hizmetinin verildigi sehir hastanelerine yönlendirildi. Ankara Bilkent ve Ankara Etlik Sehir Hastaneleri basta olmak üzere, İçel, Adana, Istanbul Çam Sakura Sehir Hastaneleri, diger hastanelerle birlikte en çok yarali nakledilen tesisler oldu.

Ankara Esenboga Havalimani’ndan kalkan Saglik Bakanligi’na bagli ambulans uçak, ilk olarak Sanliurfa’dan 2, ardindan Adana’dan 2 depremzede olmak üzere 4 yaraliyi tekrar Ankara Bilkent Sehir hastanesine nakletmek üzere havalandi. Kara ambulanslar ile sedye üzerinde ambulans uçaga tasinan yaralilar, uçagin tekrar Esenboga Havalimani’na inis yapmasi ile tekrar kara ambulanslar ile sevkleri gerçeklesti.

“Ileri özellesmis hekim ihtiyaci olan bölgelere olay bölgesinden nakillerini gerçeklestiriyoruz”

Depremin ilk gününden itibaren Saglik Bakanligi tarafindan Türkiye semalarinda hava ambulans köprüsü kuruldugunu belirten dört sedyeli uçak ambulans hekimi Mehmet Gök, “Saglik Bakanligi uçak ambulansi, afetin birinci gününden baslayarak bugüne kadar olay bölgesinden hiç durmadan, Kahramanmaras, Adiyaman, Adana, Gaziantep ve Malatya’dan hasta yaralilarimizin sevkini gerçeklestirmekteyiz. Birinci basamak olay yeri müdahalesi yapilan hastalarin, hastanedeki müdahalelerden sonra ileri özellesmis hekim ihtiyaci, yogun bakim ihtiyaci, özel hekim ve donanim ihtiyaci olan bölgelere olay bölgesinden nakillerini gerçeklestiriyoruz. Su anda da uçagimizda Sanliurfa ve Adana’dan aldigimiz, Adana’ya da Hatay’dan nakledilen yaralilari tasimaktayiz” ifadelerini kullandi.

“Uzun süreler alacak operasyonlara ihtiyaçlari var”

Ambulans uçakta sevki gerçeklesen hastalarin enkaz altindan çikarildigini ve ileri özellesmis hekim ihtiyaci bulundugunu aktaran doktor Gök, “Hastalarimizin dördü de enkaz altindan farkli tarihlerde çikarilmis. Bunlardan bir tanesi solunum destek cihazina bagli olarak naklini gerçeklestiriyoruz, iki tanesi normal oksijen destegi almakta, bir hastamizin da genel durumu oldukça sikintili, simdilik oksijen destegi ile naklini sagliyoruz. Bunlari, ortopedi bölümüne ve beyin cerrahi bölümüne yogun desteklerine ihtiyaçlari var. Uzun süreler alacak operasyonlara ihtiyaçlari var. Bu özellikli operasyonlar normal zamanda deprem bölgesindeki hastanelerin birçogunda yapilmakta. Fakat su anda hastane sartlari ve hasta yogunlugu nedeni ile daha geri bölgelerdeki hastanelere, basta Ankara olmak üzere Istanbul, Izmir, Antalya, Kayseri gibi bölgelere naklini gerçeklestiriyoruz” diye konustu.

24 saat nöbet esasina göre hasta nakillerine devam ettiklerini söyleyen Gök, bir sonraki gün yeni bir ekibe görevi teslim edeceklerini belirtti.

Kaynak: İHA