Israil'den Israil Vatandasi Filistinlilerin 'Vatandasliginin Iptal Edilmesini' Saglayan Yasaya Onay

Israil meclisi, terör suçlamasiyla hüküm giyen Israil vatandasi Filistinlilerin eylemlerine destek olarak Filistin yönetiminden para almalari durumunda vatandasliklarinin iptal edilmesine imkan taniyan yasayi onayladi.

Israil meclisi, Israil vatandasi Filistinlilerin "vatandasliginin iptal edilmesini” saglayan yasaya onay verdi. Mecliste yapilan oylamada, terör suçlamasiyla hüküm giyen Israil vatandasi Filistinlilerin eylemlerine destek olarak Filistin yönetiminden para almalari durumunda vatandasliklarinin iptal edilmesine imkan taniyan yasa 10 "hayir" oyuna karsilik 94 "evet" oyuyla kabul edildi.

Israil’in 1952 Vatandaslik Yasasinda yapilan bir degisiklik olan yasa, terör, teröre yardim, Israil egemenligine zarar verme, savasa tahrik veya savas sirasinda bir düsmana yardim etme suçlarindan mahkum olan hem Israil vatandaslari Filistinliler hem de daimi ikameti bulunan Filistinliler için geçerli olacagi ifade edildi.

Yasa, Israil disinda daimi ikamet statüsüne sahip olmasi sartiyla, kisinin ikinci bir vatandasligi olmasa bile vatandasliginin iptal edilmesine izin veriyor ve vatandasligi iptal edilen kisinin Israil’e girisi yasaklanacak.

Yasa tasarisina itiraz eden muhalefet milletvekilleri, bunun ayrimci oldugunu çünkü Filistinlilere yönelik saldirilardan hüküm giymis Yahudi Israilliler için geçerli olmayacagini söylediler. Filistin baglantili para alma gerekliligi, yasayi Yahudi teröristler için uygulanamaz hale getiriyor.

Israil’de Filistinlilerin vatandasligi bulunurken, isgal altindaki Dogu Kudüs’teki Filistinliler daimi ikamet iznine sahip bulunuyor. Filistin Disisleri Bakanligi, yasayi "irkçiligin en çirkin biçimi" olarak nitelendirdi.
Kaynak: İHA