Toroslar EDAS Deprem Bölgesinde Afet Haberlesme Sistemini Devreye Aldi

Yüksek noktalara kurulan ve günes enerjisiyle çalisan 3 mobil kule ve haberlesme istasyonu ile yüzlerce ekip aracina takili telsizler sayesinde onarim ekiplerinin iletisim ve koordinasyonu saglandi. Saha çalisan sayisi 2 bin 73’e, jeneratör sayisi bin 716’ya çikarildi.

Toroslar EDAS Deprem Bölgesinde Afet Haberlesme Sistemini Devreye Aldi


Toroslar Elektrik Dagitim AS (Toroslar EDAS) deprem bölgesinde yasanan mobil telekomünikasyon problemine karsi, onarim ekiplerinin daha etkili bir iletisimle çalisabilmesi için Afet Haberlesme Sistemi’ni devreye aldi.

Yapilan açiklayama göre geçmiste, Anadolu Yakasi Elektrik Dagitim AS (Ayedas) tarafindan Istanbul’da beklenen depreme yönelik gelistirilen sistem, Kahramanmaras merkezli gerçeklesen ve bazi illerde halen giderilemeyen iletisim problemi nedeniyle depremi takiben Istanbul’dan deprem bölgesine götürüldü.

Sistem sayesinde onarim ekipleri, yüksek noktalara kurulan 3 mobil kule ve haberlesme istasyonu ile yüzlerce ekip aracina takili telsizleri kullanarak, sirketin afet yönetim merkezi ve Merkezi Uzaktan Kontrol ve Veri Izleme Merkezi (SCADA) ile iletisim ve koordinasyonu sagladi.

Sistem kuruldugu alanda günes enerjisini kullanarak kendi elektrik ihtiyacini saglayabiliyor. Böylece sebekeye baglanmaya veya jeneratörden destek almaya ihtiyaç duymuyor.

Saha çalisani sayisi 2 bin 73’e yükseldi

Toroslar EDAS’in depremden etkilendigi bölgelerde su an toplam 2 bin 73 elektrik dagitim çalisani ihtiyaç duyulan enerji için görev yapiyor.

Enerjisa Dagitim Sirketlerinin, Toroslar EDAS ile birlikte 3 dagitim sirketinden diger 2’si olan Baskent EDAS ve Ayedas’a ek olarak yüklenici ve diger dagitim sirketlerinden gelen çalisanlarla ilk gün 350 seviyesinde olan saha çalisani sayisi 3’üncü gün itibariyle bin 11’e 5’inci gün itibariyle ise 2 bin 73’e çikarildi.

Söz konusu faaliyetler için 141 sepetli araç, 229 pick-up araç, 48 vinç, 34 tir, 19 kepçe, 60 kamyon, 392 binek araç ekipler tarafindan kullanilmaktadir.

Bin 716 jeneratör hizmet veriyor

Ayrica arama kurtarma ekipleriyle, hastanelerin, enkaz yakinlarindaki projektörlerin ve cadde ile sokak aydinlatmalarinin enerjilendirilmesi için kullanilan jeneratörlerin sayisi hizla artiriliyor.

Bu amaçla, 129’u kamyon veya tir ile tasinabilen büyük mobil jeneratöre ek olarak, farkli büyüklüklerde çanta tip olarak adlandirilan bin 587 jeneratörle birlikte toplam bin 716 jeneratör görev yapiyor.

Ilgili noktalar sebekeden beslendigi zaman bu jeneratörler baska noktalara kaydiriliyor. Bu jeneratörlerin yakit ikmalleri de sirketimizce temin edilen yakit depolarindan çalisanlarimizca saglaniyor.

Onarimi tamamlanmasina ragmen, güvenlik nedeniyle enerji verilmeyen yerler bulunmakta olup, yeniden enerji verme faaliyetleri arama kurtarma çalismalarinda güvenlik risklerini önlemek adina ilgili kamu kurumlariyla yürütülen koordinasyon çerçevesinde sürdürülüyor.
Kaynak: İHA